FeaturedHaberler

Merakla beklenen Yeni Nesil Ranger Raptor tanıtıldı




Ford, üstün performansı ile pick-up segmentinin kurallarını baştan yazan yeni nesil Ford Ranger Raptor’ı tanıttı.

Ford Performance ekibi tarafından geliştirilen Yeni Nesil Ranger Raptor, geleceğin Ford Ranger ailesinin üstün performanslı bir türevini temsil ediyor.  

Performans tutkunları için en önemli haberlerden biri, Ford Performance tarafından 288 PS güç ve 491 Nm tork  üretme hedefiyle düzenlenen yeni çift turbo 3.0 litre EcoBoost V6 benzinli motorun sunulması. Yeni motor, her ülkede farklılıklar göstermekle birlikte 2023’ten itibaren Yeni Nesil Ranger Raptor ile sunulmaya devam edecek olan mevcut 2.0 litre çift turbo dizel motora göre muazzam bir güç artışı sağlıyor.

Çift turbo 3.0 litre EcoBoost V6 motor, geleneksel dökümlerde kullanılan demirden yaklaşık yüzde 75 daha güçlü ve yüzde 75’e kadar daha sert bir malzeme olan sıkıştırılmış grafit demir silindir bloku içeriyor. Ford Performance’ın çalışmaları, motorun gaz pedalı girdilerine anında tepki vermesini sağladı. İlk kez Ford GT yol otomobili ve Focus ST’de görülene benzeyen, yarış otomobili esintili geliştirilmiş gecikme önleme sistemi de istenildiğinde daha çabuk hızlanmayı mümkün kılıyor.

Yeni gecikme önleme sistemi, sürücü gaz pedalı üzerindeki baskısını azalttıktan sonra turbo şarjların üç saniyeye kadar dönmesini, tekrar gaz pedalına bastığında da viraj çıkışlarında veya viteslerde daha çabuk hızlanmayı sağlıyor. Motorun, gelişmiş 10 vitesli otomatik şanzımanın her vitesi için ayrı bir turbo şarj takviye profili ile programlanması sayesinde performans da optimize edilebiliyor.

Ranger Raptor’un yeni güç aktarım sistemi çakıl, toprak, çamur ve kum zeminde zahmetsiz hızlanmayı mümkün kılıyor. Elektronik kontrollü aktif egzoz sistemi de bu kapsamlı performansa uyum sağlamak için motor sesini dört seçilebilir moda göre yükselterek Ranger Raptor’un ses karakterini yansıtıyor.

Sürücüler, direksiyondaki bir butona basarak veya bir sürüş modu seçerek şu ses ayarlarından birini tercih edebiliyor:

  • Sessiz – Performans ve ses yerine sessizliğe öncelik verilir ve özellikle sabah erken saatlerde çevrenin rahatsız edilmemesi için seçilebilir
  • Normal – Günlük kullanıma yönelik bu profilde sokaklar için aşırı gürültülü olmamakla birlikte belirli bir egzoz sesi duyulur. Bu profil Normal, Kaygan, Çamur ve Kaya Tırmanış sürüş modlarında varsayılan olarak ayarlıdır
  • Spor – Daha yüksek ve dinamik bir ses düzeyidir
  • Baja – Ses düzeyi ve nota olarak en çarpıcı egzoz profilidir. Egzoz, Baja modunda daha ziyade kesintisiz bir sistem gibi hareket eder. Sadece arazide kullanım amaçlıdır

Her tür arazide kontrol sağlıyor

Ranger Raptor bir ilk olarak gelişmiş tam zamanlı dört tekerden çekiş sistemiyle birlikte kilitlenebilir ön ve arka diferansiyeller ve yeni bir elektronik kontrollü isteğe bağlı iki vitesli ara şanzımana, dolayısıyla titiz arazi tutkunlarını çok memnun edecek bir özelliğe sahip oluyor.

Yeni Nesil Ranger Raptor’un düzgün yollardan çamurlu ve engebeli araziye kadar her zeminde kolayca kullanılmasına yardımcı olmak amacıyla yedi seçilebilir sürüş modu sunuluyor. Bunlardan biri olan arazi odaklı Baja modu, yüksek hızlı arazi sürüşü sırasında en mükemmel performans için aracın elektronik sistemlerini yapılandırıyor.

Her seçilebilir sürüş modu; motor ve şanzımandan ABS duyarlılığı ve kalibrasyonuna, çekiş ve denge kontrollerinden egzoz valfi çalıştırmaya, direksiyon ve gaz ayarına kadar çeşitli unsurların ayarlanmasını sağlıyor. Ayrıca, gösterge paneli ve merkezi dokunmatik ekrandaki ölçekler, araç bilgileri ve renk temaları da seçilen sürüş moduna göre değişiyor.

Yol 

  • Normal – Konfora ve yakıt verimliliğine odaklı
  • Spor – Dinamik yol sürüşüne daha uyumlu
  • Kaygan – Kaygan veya engebeli zeminlerde daha özgüvenli sürüş için  

Arazi 

  • Kaya tırmanış – Aşırı kayalık veya engebeli arazide çok yavaş sürüşte optimum kontrol için
  • Kum – Kumda ve derin karda ilerlerken vites değişimlerini ve güç aktarımını optimize eder
  • Çamur – Kalkışta maksimum kavrama ve aracın ivmesini korumak için
  • Baja – Arazide yüksek hızda en iyi performans için tüm sistemleri maksimum atağa ayarlar

Ford Performance ailesinin yeni üyesi

Raptor adının kökleri, Ford’un yüksek hızlı arazi performansı için optimize edilmiş birinci nesil F-150 SVT Raptor’dan bu yana yüksek performanslı pick-up’larda ve ticari araçlarda bu ismi kullandığı Kuzey Amerika’ya uzanıyor. Ford Performance tarafından geliştirilen Ranger Raptor, erişim alanını genişleterek 2018’den beri Raptor armasını diğer dünya pazarlarına ve Avrupa’daki arazi aracı meraklılarına ulaştırıyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Ford Rangerları raptora dönüştüren kitler var. Oem değil çoğu ama yinede görüntü harika

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu