Trafik sigortası, kara yollarında araçlar seyir halindeyken meydana gelen kazalarda kaza mağduru tarafta oluşabilecek zararların temelde karşılanmasını sağlayan bir sigorta çeşididir. Yasalar çerçevesinde her araç, her motorlu taşıt sürücü trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Bu zorunluluk sürücülerin lehine bir durumdur. Genel olarak sigortanın amacı maddi hasarların ve beden hasarların oluşması durumunda bu alanda oluşabilecek kayıpları en minimuma indirmek ve kişilerin haklarını koruyabilmektir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile bu sigorta zorunlu hale getirilmiştir. Kaza mağduru olan tarafın haklarını gözeten ve kişilerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için önceden alınan önlemler olarak düşünmek de mümkündür.
Bu sigorta çeşidi her yıl çeşitli düzenlemelerle tekrar, belirlenen yeni limitlerle karşımıza çıkar. Yenilenmesi ve düzenlenmesi açısından sürekli olarak takip gerektirir. Araç sahiplerinin her yıl düzenli olarak bu poliçeyi yenilemeleri, kendilerinin kusurlu sayıldığı bir kazaya karışması durumunda maddi açıdan oldukça kolaylık sağladığı için oldukça avantajlıdır. Kazada kusurlu olan taraf karşı tarafta oluşan tüm maddi zararları ve ölümlü kazalarda ölüm tazminatını ödemekle mükelleftir. Ödenmediği takdirde çeşitli yaptırımlar ve cezalar ile karşılaşılır. Trafik sigortası ise düzenli ödemeleri yapıldığı takdirde sürücüye maddi anlamda kolaylık sağlar.
Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezaları Nedir?
Trafik sigortası nedir? sorusu açıklandıktan sonra sürücülerin aklına en çok takılan sorulardan biri de araç zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezası nedir? olarak karşımıza çıkar. Bu alanda yasalarla kesinleşmiş çeşitli cezalar bulunur. Trafik sigortası bulunmadan trafiğe çıkmanın en önemli cezalarından ve genellikle ilk başvurulan ceza yolu para cezasıdır. 2021 yılı itibariyle araca trafik sigortası yaptırmamanın cezası 144 TL’dir. Cezası kesilen sürücü bu cezayı cezası kesildiği günün içerisinde ödediği takdirde 144 TL üzerinden %25 oranında indirim uygulanmaktadır. İndirimle birlikte sürücü toplamda 144TL yerine 108 TL öder. Bu da cezayı erken ödemenin avantajı olarak görülür. Bir diğer ceza ise aracın trafikten men edilmesidir. Araç sahipleri için oldukça olumsuz bir durum olan trafikten men edilme cezası, aracın trafikte seyir halinde veya park halinde iken Zorunlu Trafik Sigortası’nın olmadığı yetkili kişiler tarafından tespit edildiğinde trafikten men cezası direkt olarak uygulanır.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezası ya da cezaları dışında araç sahiplerinin karşılaması gereken ekstra masraflarda ortaya çıkar. Bu masraflar dolaylı yoldan edinilen masraflar olarak karşımıza çıkar. Bunlardan biri trafikten men edilmiş olan aracın araç muayenesine alınmamasıdır. Herhangi bir araç belirli bir süre veya süresiz olarak trafikten men edilmiş ise bu araç muayene edilememektedir. Bu durum yasal yükümün yerine getirilememesine sebep olur ve ödenmesi gereken ceza miktarına eklenir. Bir diğer durum ise otopark ücretidir. Trafikten men edilen araç anlaşmalı otoparka götürülür. Bu otoparkta kaldığı süre boyunca oluşan masraf da araç sürücüsüne aittir ve bu ücreti ödemekle yükümlüdür.
Zorunlu Trafik Sigortasının Gecikme Cezası Bulunuyor mu?
Trafik sigortası bulunmayan araçların trafikten men edilmesi ve anlaşmalı otoparklara çekilmesi bir ceza sistemidir. Bu sigorta türü yaptırılması zorunlu sigorta alanına girdiğinden dolayı yaptırılmadığı zamanlarda zorunlu trafik sigortası gecikme cezası uygulanır. Bu ceza içerisinde aracın otoparkta kaldığı tüm gün sayısı ve aracı otoparka götürmek için gelen çekicinin ücreti de hesaplanır. Poliçenin yenilenmesiyle beraber park ve çekici ücreti sürücü tarafından ödenerek kendisine teslim edilir. Cezaların miktarları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen tutarlar üzerinden işlem görmektedir.
Trafik sigortası cezası 2021 yılı için belirlenen 144 TL’lik bir miktara sahiptir. Trafik sigortası cezaları her yıl düzenli olarak artış gösterir. Bunun yanında trafik sigortası her araç için farklı yapılmaktadır ve sigortanın süresi 1 yıldır. 1 yıllık süre dolmadan sürücülerin sigortalarını yenilemesi şarttır. Poliçe yenileme süresi dolmadan da bu işlem kolaylıkla yapılabilmektedir. Yenilenen poliçeler ise mevcut sigorta süresi bitmeden işleme alınmaz.
Sigorta yenileme tarihi üzerinden 1 gün dahi geçse gecikme faizi işleme girmektedir ve bu faiz poliçe yenilenene kadar artarak devam eder. Faiz işleme alındığı andan itibaren yapılan tüm gecikme faizi giderleri sürücünün yapacağı yeni poliçe anlaşmasına yansır ve sürücünün ödeme koşulları bu işleme göre şekillenmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı hesaplanırken uygulanan çeşitli işlemler, kurallar ve çeşitli oranlar vardır. Bunlar;
- Sürücünün kabul ettiği poliçenin detaylarına göre belirlenen yenileme tarihinden itibaren yenileme işleminin yapılmadığı ilk ay için %5 oranında,
- İkinci ay için %10,
- Üçüncü ay için ise %15 oranında ceza artışı uygulanmaktadır.
Trafik Sigortası Cezası Sorgulanabilir mi?
Trafik sigortası cezası sorgulama işlemi, her ne kadar araç sahiplerine cezalar yasal yollarla iletilmiş olsa da çeşitli aksilikler sebebiyle oldukça önemli bir işlemdir. Sürücülerin herhangi bir ceza alıp almadığını sorgulayabilmeleri için E-devlet üzerinden ceza sorgulama sayfasına gidilerek istenen bilgilerin doldurulması sonucunda araç sahipleri cezalarını görebilirler. Sürücüler farkında olmadan trafik sigortası cezası almış ve ceza üzerine faiz işlemiş olabilir. Bu duruma düşmemek adına bilgilerin, ceza durumunun düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Araç sahipleri araçlarına herhangi bir trafik sigortası yaptırmamış ise çeşitli sigorta firmalarından teklifler alabilirler. Trafik sigortası teklif alma işlemini kolay hale getirilebilmesi için aynı anda çeşitli sigorta firmalarından teklif alarak en uygun poliçeye karar vermek mümkündür.
Bu içerik sigortaladim.com sponsorluğunda üretilmiştir.