FeaturedHaberler

Audi far teknolojisi ile dikkatleri üzerine çekti




Audi, giderek daha önemli hale gelen far teknolojisinde Digital Matrix LED ve dijital OLED farlar ile yeni bir dönem başlatıyor.

Far teknolojisi ve tasarımını, onlarca yıldır başarının temel unsurlarından biri olarak gören ve bu alanda otomotiv endüstrisinde yeni ölçütler belirlemeye devam eden Audi, farların dijitalleşmesiyle, güvenliği daha da artırmak için kullanabilecek yeni işlevler sunmak yönünde çalışmalarını hızlandırıyor.

Örneğin dijital OLED arka stop lambalarını yakınlık göstergesi ile birleştirerek duruma göre dış dünya ile iletişim kurabiliyor. Ayrıca arka stop lambası teknolojisi, Audi müşterilerine ilk kez MMI aracılığıyla arka ışık imzasını seçme olanağı tanıyor.

Audi Digital Matrix LED ile iki yeni yeni işlev

Karanlık yollarda ve gece sürüşlerinde otoyollarda güvenliği sağlayacak yeni bir teknoloji hayata geçiyor: Konumlandırmalı şerit aydınlatması. Aracın şeridini aydınlatarak sürücünün sürüşe odaklanmasına yardımcı oluyor. Şerit Aydınlatması olarak bilinen bir tür “ışık halısı” içinde karartılmış oklar şeklindeki konumlandırma aydınlatmasına entegre konum işareti, aracının şerit işaretleri arasındaki konumunu öngörerek, şeridin ortasında güvenli bir sürüş sağlıyor.

Otoyoldaki şerit değişikliklerinde, şerit aydınlatması her iki şerit işaretçisini de parlak bir şekilde aydınlatırken, konumlandırma aydınlatması aracın şeritteki tam konumunu gösteriyor. Tam bu noktada; şerit aydınlatmasındaki sinyal lambaları ile ikinci yeni işlev devreye giriyor. Digital Matrix LED farlar, sinyaller etkinleştirildiğinde, şerit aydınlatmasının ilgili tarafında dinamik bir yanıp sönme alanı oluşturuyor. Böylece şerit aydınlatması sinyallerden gelen sinyali tekrarlıyor ve yoğunlaştırıyor.

Bu sayede yaklaşan şerit değişikliği trafikteki diğer paydaşlara net bir şekilde bildirilmiş oluyor. Farın dijitalleştirilmesi, virajlarda, şehir içinde veya otoyollarda kısa huzmeli farlarla veya uzun huzmeli farlarla sürüş yaparken, sürüşü diğer yol kullanıcıları için daha da güvenli hale getiriyor, çünkü karşıdan gelen veya aynı yönde ilerleyen araçları hassas bir şekilde maskeliyor.

Üçüncü yeni işlev: gelişmiş trafik bilgisi

HERE haritaları verileri ile MMI üzerinden görüntü olarak sağlanan olası kaza veya arıza uyarıları dışında, DMD teknolojisi dahil olmak üzere Digital Matrix LED farlar farklı bir güvenilirlik düzeyi sunuyor. Dijital gösterge panelindeki ekran dışında farlar yolda yaklaşık üç saniye boyunca bir uyarı yansıtıyor. Direksiyondan içinde ünlem işareti olan bir üçgen yansıtılıyor. Sürücü yola bakmaya devam ederken, bu uyarı bir kaza veya bir arıza olasılığında tepki süresini hızlandırma olanağı sunuyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu