FeaturedHaberler

Türkiye otomotiv endüstrisinin 2023 hedefi 34 milyar TL




Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin 2022 yılı ihracatı bir önceki seneye göre %5,7 artışla 30 milyar 996 milyon dolar oldu.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin 2022 yılı ihracatı bir önceki seneye göre %5,7 artışla 30 milyar 996 milyon dolar oldu. Tarihindeki en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşan sektör, ülke ihracatında ise ikinci sırada yer aldı. Otomotiv, geçen yıl Euro/dolar paritesi kaynaklı 3 milyar dolarlık kayıp da yaşadı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Yıl boyunca çip krizinin etkilerinin sürdüğü, yüksek enflasyon, artan enerji maliyetleri ve küresel resesyon riski gibi faktörlerle katlanarak büyüyen sorunların, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte iyice derinleştiği zorlu bir yılı geride bıraktık. En büyük pazarımız Avrupa başta olmak üzere ekonomide yaşanan yavaşlama ve talep değişimlerine rağmen gerek aralık ayında gerekse 2022 yılı boyunca otomotiv ihracatımızda artış kaydettik. Diğer yandan endüstrimizde Euro/dolar paritesi kaynaklı yaşadığımız 3 milyar dolarlık hatırı sayılır bir kayıp söz konusu. Bu nedenle 2022 yılını yaklaşık 31 milyar dolar ile kapatıyoruz” dedi.

Sektör için 2023 yılının ise ayrı bir anlam taşıdığını vurgulayan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Cumhuriyetimizin 100.yılı şerefine bu yıl hedeflediğimiz 34 milyar dolarlık ihracatla ülke ihracatındaki sektörel şampiyonluğumuzu yeniden devralmayı hedefliyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu