Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Akü nedir, seçimi sırasında nelere dikkat etmek gerekir?




Otomobillerin hayati parçalarından biri olan akü nedir? Ne işe yarar? Seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir? Gelin beraber bakalım.

Aler kuru ve sulu olmak üzere iki ayrı kategoride incelenir ve bu kuru ve sulu aküler de kendi içerisinde birçok farklı kola ayrılır. Aracınızın için en doğru akü seçimini yapmak istiyor iseniz bu alt kollardaki aküleri iyice inceleyerek aracınız için en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Buna karşın hangi çeşit aküyü alırsanız alın dikkat etmeniz gereken bazı genel özellikler vardır. Akü satın alırken muhakkak dikkat etmeniz gereken en önemli unsur üretim tarihidir. Üretiminden sonraki 6 ay içinde akü kullanı olmalıdır. Akü firmalarının çoğu, akülerinin kullanılabilirlik süresinin 1 yıl olduğunu belirtiyor. Bu süre, kalitesi düşük olan akülerde yarım yıla kadar düşüyor. Üzerinde üretim tarihi açıkça yazılmayan akülerden kesinlikle kaçınmalı, üretim tarihi maksimum 3 ay geçmiş aküleri tercih ederek en doğru seçimi yapabilirsiniz. İthal akülerin ithali esnasında yurdumuza giriş yapması büyük bir zaman kaybı olduğundan genellikle üstlerinde üretim tarihine yer verilmez. Rafta uzun süre beklemeleriyle de özelliklerini kaybederler. Bu sebeple üretim tarihi dikkat etmeniz gereken ilk özelliktir. Aküler farklı boyutlarda üretilebildiğinden, seçtiğinizi akünün aracınıza sığmama olasılığına göz önüne alarak aracınızın fiziksel boyutlarına uygun bir akü seçmelisiniz. Soğuk motor çalıştırma amperleri (CCA) de akü seçiminde önem kazanıyor. CCA aracın motoru soğuk iken çalıştırabilmesini sağlayan -17 derece havada akünün 30 saniye süresince verebileceği maksimum amper gücünü belirtir. Özellikle havanın çok soğuk seyrettiği bir yerde yaşıyorsanız CCA’sı yüksek değerde olan bir akü tercih etmelisiniz. Bir diğer akü seçiminde dikkat etmeniz gereken özellik de RC yani Rezerv Capacity’dir. Rezerv Capacity, alternatör bir problemle karşılaştığında aracınızın elektrik sistemine destek sağlar. Hem CCA hem RC değeri yüksek olan aküleri tercih edebilirsiniz. 

Akü Nedir?

Akümülatör kelimesinin kısaltılmışına akü denirAkünün amacı, marş motoruna elektrik akışı sağlamak, böylece birincil dakikada çalışabilmesi, motor çalışmadığında kullanılacak toplayıcılara akış göndermek ve motordaki voltaj ve amperi ayarlamaktır. Bu sebepten ötürü alıcılar zarar görebileceğinden motor çalışırken akü, voltaj ve amperaj dengelemesi yaparak bu yüksek artışın önüne geçmek için alternatörün oluşturduğu akımın bir kısmını üstüne alarak voltajın aşırı yükselmesini engeller. Akülerin birçok farklı şekli vardır. En çok tercih edileni yakıt motorlarında kullanılan 12 V’luk akü, birbirine seri olarak bağlanan altı tane 2 voltluk hücreden oluşur. Bileşenlerin her birinde birbirine paralel bağlanan ters yüklü plaklar vardır. Aküler kullanılan metalin cinslerine göre nikel demir, kurşun asit, nikel kadmiyum ve daha farklı birçok çeşide ayrılır. Günümüz en çok tercih edilen akü çeşidi ise kurşun asit aküdür. Bu akülerde kendi içinde kuru ve sulu olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılır. Sulu akülerde sıklıkla tercih edilenler starter ve SLI olarak adlandırılan klasik oto aküleridir. Kapalı akünün ayrımı bağlantı parçalarının açılamamasıdır. Kuru akülerin iç yapısı ve teknolojileri tamamen farklı şekilde oluşturulmuştur ve yine kendi içlerinde AGM ve jelli VRLA aküleri olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bu akülerin en önemli özellikleri asit sızdırması veya taşması olmamasıdır. Gaz çıkışı da en azdır. Bu nedenden ötürü son derece korunaklıdırlar. Aküler kullanıldıktan sonra içeriklerindeki asitten ötürü çevre için zarar arz edebilir. Fakat etkili bir geri dönüşüm organizasyonu ile yüzde yüz geri dönüşümü sağlanabilir. Akünüzün düzenli bakımını yaptırarak, kısa mesafeli yerler için aracınızı kullanmayarak ve uzun süreli olarak aracınızı park halinde bırakmayarak aracınızın akü ömrünü uzatmanız da mümkündür.   

Mutlu Akü ile Mutlu Müşteriler 

Kalite, verimlilik, çevreye insana saygı, yaratıcılık, inovasyon, etik olmak ve müşteri odaklı olmak değerlerini daima birinci derecede göz önünde bulunduran Mutlu akü en çok tercih edilen akü markalarından biri olarak 75 yıldır aramızda. Starter olarak binek ve hafif araç aküleri, ağır ve süper ağır hizmet ticari araç aküleri, hobi ve alternatif enerji akü; endüstriyel olarak satasyoner, traksiyoner; motosiklet aküleri olarak da standart ve tam kapalı olmak üzere tam kapalı olmak üzere çeşitlere ayrılıyor. Binek ve hafif araç aküleri Mutlu akü de seri 2 ve seri 3 olmak üzere de kendi içinde ikiye ayrılıyor. Binek ve hafif araç akülerinden SFB- Superior Flooded Battery standart akülere oranla %25’e varan yüksek performans ve daha yüksek vibrasyon dayanımı sağlıyor. Mutlu aküleri tüm ürünlerinde %100’e yakın geri kazanım ile çevreye ve sürdürebilirliğe katkı sağlar. Aynı zaman da zorlu iklim şartları altında da inanılmaz bir performans sağlayarak sizi yarı yolda bırakmaz. Binek ve hafif araç EFB Start-Stop Aküler sulu tip akülerdendir. Güçlendirilmiş yapısıyla 2 kat fazla ömür ve yüksek şarj alma özelliği bulunmakta. Rejeneratif frenleme özelliği içeren gelişmiş Start-stop teknolojisine sahip araçlarda kullanıma uygun, olan AGM Start – Stop aküler de Binek hafif araç akülerinden bir diğeridir. Bu kuru tip akülerdendir. VRLA teknolojisi sayesinde 3 kat uzun kullanım ömrü sağlar. Düşük karbon salınım ve %100’e yakın geri dönüşüm sağlama özellikleri sayesinde çevreci bir aküdür. Ağır ve Süper Ağır Hizmet Ticari Araç SFB Aküler de 3 farklı seriye sahiptir. Bunlar SLI teknolojisi ile üretilmiş, sulu tip akülerdir. Üstün kaliteleri ile Mutlu aküler en çok tercih edilen markalardan biridir. 

Aküde Güvenilir İsim: İnci Akü

Türkiye’nin en inovatif şirketlerinden biri olan ve birçok ilkleri de gerçekleştiren İnci Akü, akü seçimlerinde önde gelen markalardan biridir. Ar-Ge sistemiyle her geçen gün aküler de yenilikler keşfetmeye ve daha güvenli, faydalı bir şekilde sizlere sunmak için çalışmalarına devam ediyor. “Dünyanın enerji uzmanı” sloganıyla karşınıza çıkan İnci hibrit akü, indikatörlü akü, kalsiyum akü, alev tutuculu tam kapalı sistem akü, gümüş kalay alaşımlı tam kapalı sistem akü, Nano kristal teknolojili akü, EXMET aküleriyle birçok yenilikleriyle sizlere yeni ve Türkiye’de bir ilk olan seçenekler sunmaya devam ediyor. Starter aküler, start-stop, otomobil ve hafif ticari araçlar, ağır vasıta araçlar, endüstriyel araçlar, Marin RV 5 farklı kategoriye ayrılıyor. Endüstriyel aküler traksiyoner, stasyoner ve VRLA AGM olmak üzere 3 kategoriye ayrılıyor. Start-stop aküler de İnci Akü’nün kendi içerinde Start-Stop AGM, Start-Stop EFB olmak üzere 2’ye ayrılıyor. Start- Stop AGM, rejeneratif frenleme sahip Start- stop araçlar için üretilmiştir. Bakımsız, güvenli ve uzun ömürlü olmalarıyla diğer markalara göre avantaj sağlar. Korozyon ve kısa devrelere karşı maximum dayanıklılık ve asidin özel seperatörlere emdirilmesi sayesinde maksimum sızdırmazlık sağlar. Standart kurşun asit akülere göre 3,5 kat daha fazla çevrim ömür sayesinde uzun süreli kullanım sağlar. Start – Stop EFB’ler ise standart ve üst segment Start- Stop araçlar için tasarlanmış. Direkt kullanıma hazır olmaları ve bakıma ihtiyaç duymamalarıyla oldukça kârlı bir tercihtir. Alev tutucuları da onu çok daha güvenli hale getirmiştir. Endüstriyel araçlar için ise İnci’de Tank aküsü bulunmaktadır. Aynı zamanda uzun bir ömür vadeder. İnci Akü alanında önde gelen marka ve akülerde güvenilir isimlerden biri olmaya devam ediyor. 

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Arabanın aküsü zayıflıyor sanırım. Opel veya Peugeot almam lazım, covid19 salgını bitince Opel ve Peugeot bayilerine gidip dolaşacağım. Gerçi iki markanın bayilerinde de önlem üst düzeydir, eminim. Güvenim tam.

  2. [QUOTE=”yavuz15mert, post: 372806, member: 7860″]
    çok önemli bir konu arkadaşlarımla uzun uzun araştırmanın sonunda karar vermiştik ama önce opel almaya karar verdik
    [/QUOTE]
    Allah servisten çıkmamayı nasip etsin hocam

  3. [QUOTE=”yavuz15mert, post: 372806, member: 7860″]
    çok önemli bir konu arkadaşlarımla uzun uzun araştırmanın sonunda karar vermiştik ama önce opel almaya karar verdik
    [/QUOTE]
    General Motor çok yakar alınmazzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  4. [QUOTE=”yavuz15mert, post: 372806, member: 7860″]
    çok önemli bir konu arkadaşlarımla uzun uzun araştırmanın sonunda karar vermiştik ama önce opel almaya karar verdik
    [/QUOTE]

    He opelde fabrikadan aküsüz çıkıyordu 😀

  5. size akü konusunda başımdan geçen bir olayı anlatayım.
    geçen sene kış aylarında akrabamız için golf 6 kasa 1.4 tsi 122 hp dsg ve fan edition donanıma sahip bir arabayı almak üzere ankara’da vw sahibiyken götürdüğüm “Vw Elit Oto” ya gösterdik.
    aracı ustam incelerken araç sahibine “bu akü ne zamandır arabanın üstünde?” gibi bir soru yöneltti.
    aracın sahibi de: “1 sene önce pazar günü aracımın aküsü bitince mahalledeki elektrikçilerden birine taktırmıştım” dedi.
    aracın üzerindeki akü varta marka bir aküydü.
    mustafa ustam dedi ki: “bu akü araca ait olmadığı için dsg mekatronik kartına yanlış akım göndererek yakabilir ya da büyük sorunlara sebep olabilir. bunu hemen doğru bir aküyle değiştirmeliyiz.”
    o günden sonra hiç akü sorunu yaşamadım ancak acil bir durumda kalsam bile ustama sormadan asla akü almam. sizde dikkatli olun bu konuda.

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu