FeaturedHaberler

Jant Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?




Jant seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler? Sorusu jantlarını yenilemek isteyen ve araçlarına yeni bir görünüm kazandırmak isteyen araç sürücüleri tarafından en çok aranılan konuların başında geliyor. Aracın en önemli hareket aksamlarından biri olan ve lastiğin takılmış olduğu metal bölüme jant adı verilir. Aracın yeni bir estetik görünüme kavuşması ve kişiselleştirilmesi için önemli bir rolü bulunan jantlar, Yol güvenliği için oldukça önemli bir parçadır. Sürüş konforu sağlanabilmesi, yakıt tasarrufu ve araç performansının yükselmesi için jant oldukça önemli bir araba parçasıdır. Jant seçimi yaparken;

  • Jant ölçüsünün doğru seçilmesi
  • Jantın üretildiği malzemenin sağlam oluşu
  • Jant ağırlığının uygun olması
  • Seçilecek olan jantın aracın özelliklerine ve orijinal verilerine göre seçilmesi gerekir.

Jant Çeşitleri Nelerdir?

Lastikborsasi.com ihtiyacınız olan tüm jant çeşitlerini bulabilme imkanınız bulunur. Aracın yola temas eden ve aks sistemine bağlı olan parçası olan jantlar, dönen hareketli araç aksamlarıdır. Jant çeşitleri;

  • Kullanım Amaçlarına Göre: Kullanım amaçlarına göre üç tip jant bulunur. İç lastikli jant, iç lastiksiz jant ve göbeksiz jant kullanım amaçlarına göre jant tipleridir.
  • Yapıldığı Malzemeye Göre Jantlar: Yapıldığı malzemeye göre üç tip jant bulunur. Sac jantlar, magnezyum alaşım jantlar ve alüminyum alaşımlı jantlar yapıldığı malzemeye göre jant türleridir.

Aracınızda en uygun kullanım amacına göre veya yapıldığı malzemeye göre jant seçimini bu platform üzerinden yapabilirsiniz.

İç Lastiksiz Jant

Lastik içerisinde iç lastiğin olmadığı jant türlerine iç lastiksiz jant denir. Jant ve dış lastik arasında herhangi bir lastik bulunmaz ve lastik ve jant bu lastik ve jant tipinde tam olarak birleşir. Bu jant tipinde hava tahliyesi engellenir. Bu engelleme lastiğin oturma açısına göre farklı tip iç lastiksiz jant seçeneklerini ortaya çıkarır. Oturma açısına göre iç lastiksiz jant türleri;

  • 50 lastik oturma açısına sahip jantlar
  • 150 lastik oturma açısına sahip jantlar
  • 50 lastik oturma açısına sahip 4 parçalı jantlar

Oturma açısına göre jant tipleridir

50 Lastik Oturma Açılı Jant

İç lastiksiz jant tiplerinden olan 50 lastik oturma açılı jantlar genellikle kamyonetlerin kullanımına uygundur. Üç farklı tipi bulunur. Bunlar;

  • 13 inç 50 lastik oturma açılı jant
  • 14 inç 50 lastik oturma açılı jant
  • 17 inç 50 lastik oturma açılı jant

Tipleri bulunur.

150 Lastik Oturma Açılı Jant

Geniş lastiklerin kullanılabilmesi için tercih edilen jant türü 150 lastik oturma açılı jant türüdür. 22,5 inç, 19,5 inç ve 17,5 inç 150 lastik oturma açılı jant çeşidi bulunur.

50 Lastik Oturma Açılı 4 Parçalı Jant

80 serisi adı verilen lastikler için üretilmiş olan 50 lastik oturma açılı dört parçalı jant tipi 20 inç boyutundadır.

İç Lastikli Jant

Bu jant tipinde dış lastik ve jant arasında bir iç lastik bulunur. Birçok bölümü bulunan hiç lastikli jantlar segman, çember ve göbek bölümlerinden oluşur.

Göbeksiz Jant

Hem iç lastikli jantların hem de iç lastiksiz jantların özelliklerinin tamamını bir arada bulunduran ve her iki lastik çeşidi içinde kullanıma uygun olan jant türüne göbeksiz jant denir.

Üretildiği Malzemeye Göre Jant Çeşitleri Nelerdir?

Araç performansını ve jant kalitesini belirleyen en önemli faktör jantların hangi malzemeden yapıldığıdır. Yapılan malzeme türüne göre jantlar üçe ayrılır;

  • Alüminyum alaşıma sahip olan jantlar
  • Magnezyum alaşıma sahip olan jantlar
  • Sac jantlar

Üretildiği malzemeye göre jant çeşitleridir.

Alüminyum Alaşımlı Jantlar

%10’u silisyum maddesi olan ve geri kalan %90’lık kısmı alüminyumdan oluşan jant tipi günümüzde en çok kullanılan jant tiplerinin başında gelir. Günümüzde bu kadar fazla tercih edilmesinin sebebi alüminyum alaşımlı cevapların hafif olması nedeniyle performans artışı sağlamasıdır. Bu nedenle alüminyum alaşımlı jantlar ağırlıklarının az olması ve performans değerlerinin yüksek seviyelere ulaşabilmesi için günümüzde yeni arabaların neredeyse tamamında kullanılır.

Sac Jantlar

Günümüzde üretilen ve dolu paket olmayan araçlarda genellikle piyasaya araçlar sac jant ile sürülür. Alüminyum alaşımlı jantlara göre sac jantlar kalite olarak daha düşük seviyede kalır. Sacdan üretilen kaynakla birleştirme ve presleme teknikleri ile oluşturulan bu jantlar genellikle orta paket ve alt paket araçlarda kullanıcılara sunulur.

Magnezyum Alaşımlı Jantlar

Oldukça dayanıklı olan bu jant tipi üretim maliyeti ve jant maliyeti yüksek olduğundan dolayı ülkemizde alüminyum alaşımlı jantlara göre daha az tercih edilir. Jant tipinin ağırlığından dolayı araç ağırlığı artar ve yakıt sarfiyatı artar.

Jant Ölçüleri Nelerdir?

Lastik ölçüleri ve jant ölçüleri araç için oldukça önemli değerlerdir. Aracınıza satın alacağınız jant ve lastiği lastik üzerinde bulunan ölçüler ve jant üzerinde bulunan ölçüler ile belirleyebilirsiniz. Jant üzerinde bulunan her değer kullanıcıya farklı bir ölçü ve özelliği ifade eder.

Aracın lastik özellikleri genellikle lastik yanaklarında yer alır. Ancak şartlara özellikleri ve ölçüleri genellikle jant kollarının arka kısmında yer alır. Bu kısımda yer alan ölçüleri sıralayacak olursak;

  • Jant ölçüsünü belirten inç değeri
  • Jantın yarıçapı
  • Jantın ofset değeri
  • Jant standardı
  • Agresif kullanım ve lastikte bulunan yüksek basınç nedeniyle lastikte bulunan çıkıntıları ifade eden ölçü değerleri
  • Jant genişliği

Jant kollarının iç kısmında yer alır.

Jant Genişliği

Birimi inç olan ve jantın genişliğini ifade eden değerdir. Jant içerisinde bulunan flaşların iç kısımlarında ölçülen bir değerdir. 5 inç değerinden 15 inç değerine kadar jant genişliği bulunabilir. Jant genişliği jant seçiminde en önemli faktörlerden biridir. Uygun genişlikte jant seçilmediği takdirde lastiğin çamurluk, amortisör ve süspansiyona sürtme durumları ortaya çıkabilir.

Flanş

Lastikte bulunan yanak kısmına janta değmiş olduğu ve oturduğu yere verilen addır. Lastiğin jant içerisine tam oturabilmesi amacıyla oluşturulmuş olan kısımdır. Jantın iç kısmında belirtilen JJ, J, K, L, B, P, D, H ve JK harfleri ile ifade edilir. Örneğin jant içerisinde he harfi bulunan bir jant tipinin tümsek ya da kambur bir flanşa sahip olduğunu ifade eder.

Jant Çapı

Flaşın alt kısmından ölçülen ve inç türünden jantın ölçüsünü ifade eder. 13 inç ölçüsünden 30 inç ölçüsüne kadar jant çapı bulunur. Aracın fabrika özelliklerine göre en uygun jant çapının seçilmesi oldukça önemlidir.

Jant Ofseti

Jantın tabanından bakıldığında taban kısmının tam ortasından çizgi geçtiğini varsayarak, bu çizginin jantın iç göbeğiyle arasındaki mesafeyi ifade eden dere jant ofseti denir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu