Haberler

İkinci elde yavaşlama




Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, sıfır otodaki canlanmada 24 ay vadeye sıfır faiz kampanyalarının etkili olduğunu, bunun ikinci elde durgunluğa yol açtığını belirtti.

Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, sıfır otomobil piyasasındaki canlılığa karşılık durgunluk yaşayan 2. elde dönemsel ve yapısal nitelikte önemli sorunlar olduğunu belirtti. Erkoç, Başkent’teki tüm oto galerilerini bir araya toplayacak Otonomi projesi ve yürüttükleri kurumsal çalışmalarla ikinci elde kayıt dışılığa ve başıbozukluğa son verip, sektöre saygınlık kazandıracaklarını bildirdi.

Yaklaşık 30 yıldır otomobil ticaretinin içinde ve Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) ile Başkent Otomobilciler Derneği’nin de Başkanı da olan Erkoç, katıldığı TV programında otomotiv piyasasını değerlendirdi. Erkoç, yılın ilk dört ayında yüzde 57 artışla 265 bin adede ulaşan sıfır otomobil satışlarında yaşanan patlamada, 24 aya varan vadeyle “sıfır faiz” kampanyalarının etkili olduğunu belirtirken, ikinci elde ise durgunluk yaşandığını bildirdi. Erkoç, sıfır ve ikinci el otomobil arasında eskisi gibi ciddi fiyat farkları olmadığına da işaret ederek, “Aradaki mesafe azaldığı nedeniyle insanlar sıfıra yöneliyor. Çoğunluğuna da sıfır faiz uygulanınca, haliyle sıfır otomobil öne geçiyor. İkinci elde bir durgunluk oldu. Zaten Ocak, Şubat aylarında kıştan dolayı bir durgunluk olur. Genelde Mayıs, Haziran, Temmuz’da insanlar ya memleketine, ya tatile gider. İkinci elde hareket o dönemlerde başlar” diye konuştu.

İkinci ele standart gelecek…

Erkoç, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi uyarınca, nüfusu 100 bini geçen il ve ilçelerde içinde 2. el araç ticareti yapan işyerlerinin, zorunlu olarak, şehir dışında belirlenecek ortak alanlara taşınacağını belirterek, “Bu karar bizim mesleğimize kurumsal bir kimlik kazandıracak. Şu an ciddi bir başıbozukluk var. Sektörün belli bir standarda oturtulması gerekiyor” dedi.

“Bazı arkadaşlar farkında değil ama mesleğimiz şu an can çekişiyor” diyen Erkoç, şunları söyledi:

“Türkiye’de 2. el araç ticareti yapan 100 bin dolayında kişi var. Bunların 20 bini ticaret odasına kayıtlı, vergi levhası var. 80 bini ise ayaklı tabir ettiğimiz oto pazarlarında, internetlerde faaliyet gösteriyor ve bu işi meslek edinen kişilerden daha fazla araç alıp satıyor. Kayıt dışılık had safhada. Bunların hiçbir katma değeri yok, istihdamı yok. Ama bu işi kayıtlı yapanlar yanında insan çalıştırıyor, tabela vergisinden stopaja kadar vergileri ödüyor. Bunun bir standarda kavuşması lazım. Başkent Otomobilciler Derneği olarak mesleğimizle ilgili sıkıntılarla uğraşıyoruz; gerek vergiler, gerek resmi kurum ve makamlarla ilgili konularda sorunları çözerek mesleğimize nasıl saygınlık kazandırabiliriz, mesleğimizi nasıl ileri götürebiliriz, bunun için çalışıyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu