Hafif ama güçlü bir metal
Kaliforniya Üniversitesindeki bilim adamları, magnezyum ve çinko alaşımını, silikon karbid ile birleştirmenin yeni bir yöntemini buldu. Böylelikle zenginleşen alaşım, rekor düzeyde bir dayanıklılık-ağırlık oranına ulaştı. Çok güçlü ve hafif olan bu alaşımın, aynı zamanda yüksek ısıya da oldukça dayanıklı olduğu belirtiliyor. Magnezyum, hali hazırda bilinen en hafif yapısal metal ve bu çalışma sonucunda bu hafif metal daha da güçlendirilmiş oldu. Bu gelişme otomotiv, uçak, sağlık ve elektronik sektörleri için de önemli bir adım niteliğinde.
Silikon karbid, otomobillerin şanzımanlarında ve karbon seramik frenlerde kullanılan çok sert bir materyal olup, bu nano parçacıkların alaşıma katılmasındaki en büyük problem, alaşım metallerinin bir arada bulunma isteğidir. Kaliforniya Üniversitesi, yüksek basınçlı kuvvet altında nano parçacıkları tüm metale eşit bir şekilde yayarak bu sorunu çözmeyi başarmış. Güçlendirilen bu alaşımın %14’ü silikon karbid, kalan % 86’sı ise magnezyumdan oluşmaktadır. Çalışmanın başındaki isim Xiaochun Li, bu maddenin devrimsel özellikleri olan yeni bir alaşım olduğunu söylüyor.
Bu metalin kullanımıyla otomobil üreticileri, yakın zamanda yakıt ekonomisinde önemli bir gelişme kaydedebilir. Ayrıca bu teknolojiyle birlikte üretilecek olan ultra güçlü ve hafif otomobil şasileri, elektrikli otomobillerdeki bataryanın yarattığı ağırlık sorununa da kalıcı bir çözüm olabilir. Şu an akıllardaki tek soru, bu üretimin maliyetinin ne olacağı.
laboratuar ortamında yapılan bir çalışmayı seri imalata dökmek bile ayrı bir masraf. magnezyumlu vosvoslar bir zamanların çöpüyken şimdi artık malzeme teknolojisinin hot topic olması nedeniye her şey tersine dönüyor. tıpkı batarya teknolojisinin gelişimiyle elektrikli araçlarda olduğu gibi. merakla bekliyoruz.
Genelde sertlik artarken tokluk düşer, bu tarz çalışmalar daha çok ağır iş makinelerinde etkili oluyor.
Bundan 50-60 yıl önce üretilen AS21 ve AS41 magnezyum alaşımlı çelikler hem ısı iletimi hemde hafiflik konusunda o yıllar çok etkili olan teknolojileri bu gün ile kıyaslamamak lazım.