Güncellemeyi ihmal etmeyin
Geçen sene otomobil markaları, önceki yılların geri çağırma rakamlarıyla karşılaştırıldığında bir rekora imza attı. Bu rekor rakama, araçları hakkındaki geri çağırma durumdan haberi olmayan kullanıcılar eklenmemiş.
Araçlarının geri çağırması hakkında bilgisi olmayan kullanıcıların uyarılması ve araçlarında gerekli olan güncellemelerin yapılması adına, geçtiğimiz haftalarda Amerika Ulaştırma Bakanlığı konuyla ilgili yeni adımlar atma kararı almış.
Ulusal Otoyol Güvenlik Kurulu yeni bir kamu spotu kampanyası başlatarak araç sahiplerinin yılda en az 2 kez araç hakkındaki güncellemelerin denetlenmesi ve bu denetlemelerin kullanıcılara ulaştığından emin olunması için e-mail, telefon araması ve posta ile bilgilendirmesi yollarına gidilmiş.
Amerika’nın Ulaştırma Bakanı Anthony Foxx geri çağırmaların çok ciddi bir konu olduğunu ve bu konuların kullanıcılara doğru ve etkili bir biçimde ulaştırması gerektiğini, kullanıcıların ise vakit kaybetmeden gerekli yerlere başvurup araçlarındaki güncelleme gereksinimini tamamlaması gerektiğini belirtmiş.
Toplamda 2015 yılında 868 adet geri çağırma bildirgesinde bulunan firmalar, yaklaşık olarak 51.2 milyon aracın etkilendiğini rapor etmişler. Bunlardan en bilinen geri çağırmalar ise hava yastığı üreticisi Takata ve General Motors’un araçlardaki ateşleme sorunuyla ilgili geri çağırmalar olduğu rapor edilmekte.
Ulusal Otoyol Güvenliği Birimine göre geri çağırmalara kullanıcılar tarafından geri dönüş ortalama yüzde 75. Bunun en acı örneklerinden biri ise hava yastığı üretici firması Takata’nın 2010 yılında geri çağırmış olduğu araçlardan biri, 2015 yılında genç bir çocuğun ölümüyle sonuçlanan bir kazaya sebep olmuş. Kazada kullanılan aracın güncellemesi vaktinde yapılmış olsaydı bu kazanın ölümle sonuçlanmayacağı rapor edilmiş.
Bu ölüm geri çağırmaların ne kadar karışık bir yapıya sahip olduğunu ve göz ardı edildiğini gözlerin önüne sermektedir.
Bunların sonucunda yetkililer önlem amacıyla, aracın herhangi tamamlanmamış güncellemesi veya geri çağırma olması durumunda ikinci el satış/devir anında, satış/devirin gerçekleşmemesi için bir düzenleme getirmesi konuşulmakta.
Ayrıca şasi numarasıyla aracın herhangi bir geri çağırma durumunun olup olmadığı kontrol edilebilen web sitesi kullanıma açılmış.
Aracını 6 kere güncelleme ve parça değişimi için geri çağrılan bir kullanıcı olarak, ülkemizde de konun üzerine gidilip, gerekli yaptırımların ve bilgilendirilmenin oluşmasını ümit etmekteyim.