FeaturedHaberler

Arkadan çekişte yapılmayacak 5 hareket




Arkadan çekiş seven “Petrolhead”lerin dikkat etmesi ve uygulanmadan önce bir kez daha düşünülmesi gereken konular:

 1. Dönüş sırasında gaza basmak

mazda_mx5_drift

Özellikle önden çeker araçlardan gelen insanların yaşayabileceği ve bir anda fazladan güçle karşılaşmanın verdiği tepki normaldi? Önden çekişli araçlarda arabanın önden kaymasını engellemek için yapılması gereken basit bir şey ayağını gazdan çekmek.

Arkadan çekişli bir otomobilde yol durumunun çok iyi olmadığı yerlerde gaza basılarak arka kısmın yeni maceralara atılmasını sağlayabilirsiniz. Arka kısmın kontrolünü gaza yavaş yavaş basarak geri kazanabilirsiniz. Burada önemli olan rahatlık ve güven.

 2. Kayma hareketi başladığında frene basmak veya gaza basmamak

mustang 2014 v8 burnout

Drift’i başlatmanın 5 yolu isimli yazıda drift yapmak için ağırlık dengesindeki değişimlerden yararlanıp arka tekerleklerdeki tutunma miktarını azaltmasını görmüştük. Şimdi tam tersini yapıp arabanın ağırlığını onu kontrol altında tutmak için yapıyoruz.

Burnout yaparken yani lastik yakma sırasında aracın aldığı açıdan korkup ayağınızı gazdan çekmek ilk verilecek tepki olabilir ama gazın bırakılması zaten ağırlık transferinden dolayı yolu az tutan arka lastikler daha da az tutar hale gelecektir. Frenlere yapılacak herhangi bir müdahale ise daha ne olduğu anlamadan spin atmanıza yol açabilir.

Frenlere araba düz bir hale gelmeden basmayıp, gazı kararında vererek ağırlık transferinin olumsuz etkilerini karşılamaya çalışmalıyız.

 3. Heel and Toe yapmadan vitesi küçültmek

Herhangi bir arabada bile doğru yapılmaması önemliyken arkadan çekişte kritik hale gelen bir hareket: heel-and-toe ya da Rev match (devir eşleştirmesi). Ana fikir arabanın stabil kalması için motorun devriyle arabanın sahip olduğu hızı eşleştirerek tekerleklerin kilitlenmesini önlemek.

Eğer çok erken vites küçültürseniz, arka lastikler kilitlenecektir, el freni etkisi oluşturmuş olursunuz. Görsel bir kanıt CTzen Chris Dedication Blog tarafından çekilmiş üstteki video olabilir. Tecrübeli bir pilotun bile başına neler gelebileceğinin kanıtı niteliğinde.

4. Debriyaja basmadan el frenini çekmek

VW-Polo-R-WRC-Spain

Bu madde arkadan çekişli modellerden çok 4 çeker araçlara yönelik olsa da her iki sistem için de yararlı olmadığı bir gerçek. Mantığı gayet basit, debriyaja basmadan el frenini çektiğinizi düşünün, anlamanız zor olmayacaktır.

El freninin tek görevi arka tekerleri yavaşlatmak veya sabit tutmak olduğu için debriyaja basmadan çekildiğinde motor, aktarma organları ve el freni arasında yaşanacak olan tatsızlığı hayal edin. El freni çekildiği anda direkt olarak parçalar kırılmayacaktır ama uzun vadede faydalı da olmadığı söylenebilir.

 5. Kış lastiksiz karla kaplı yollara çıkmak

snow_covered_bmw

Bu başlık arkadan çekişten daha çok genel bir kural niteliği taşımakta ama arkadan çekişli bir otomobilde mahsur kalma olasılığınız daha yüksek olduğu için bahsediliyor. 4 tekerden çekiş sistemine sahip aracınıza kış lastiği takmasanız bile her tekerleğe güç yollayabildikleri için avantajlı hâle geliyorlar. Önden çeker araçlarda ise motor çekiş aksının üstünde yer aldığı için belirli miktarda yol alma ihtimali var.

Arkadan çekişe sahip modellerin çoğunda ise arka aks daha az yük altında olduğundan çekiş kapasitesi düşmekte. Olduğu yere saplanan arkadan çekişli otomobiller için ise durum pek parlak gözükmemekte.

Kaynak: www.carthrottle.com

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. İtiş-Çekiş tartışmasını her seferinde yaşıyoruz ne hikmetse, şu açıklamamı buraya da yapıştırayım:

    Bu konuda polemiğe girmeye gerek yok. Dilimize yerleştiği ve o şekilde kullanıldığı için arkadan itiş kelimesi de kullanılabilir, ben şahsen buna karşı değilim ve kimseyi de kullandı diye yanlış yaptı diye suçlamam. Ama duruma fiziksel olarak yaklaştığınızda motorun itiş gücü şeklinde bir tarif yapılamaz, motor tahrik gücüyle anılır. Çekiş kelimesini TDK’da aratırsanız örnek cümle olarak ”Benim arabanın çekişi çok iyi.” cümlesini görürsünüz, yani çekiş kelimesi Türkçe’de tahrik anlamında da kullanılmaktadır. Sonuç olarak arkadan çekiş kelimesi yanlış değildir, bu durum Türkçe’de yerleşik kullanımından dolayı arkadan itiş kelimesinin yanlış olduğu anlamına da gelmez.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu