Abiler dayılar hep oluyor.Geçenlerde ''1.8 hibrit arabaya 8 lt/100 km yakıyor bana öyle dediler'' diyen gördü bu gözler.Mesele arızasının ne fiyat çıkardığı değil ; arıza çıkardığı olayı.Ki bu durumda ticari iş yapacak insanın vaktinden belki parasından edecek.Burda konuyu saptırmadan kuru kavrama dsg nin transporterda overload ağırlıkları kaldırmasının sakıncalı olduğunu söylediler.
Evet yeni tork konvertörlü (8-9-10 ileri tork konvertörlü şanzımanlar) en iyileri piyasanın.Eskiden şanzıman hidrolik sıvıyı çevirmek zorundaydı durduğu yerde bile.Bu da yakıt israfıydı ve vites değiştirme süresi uzama sebebiydi.Hidrolik sıvıyla motor arasında kilit sistemi geliştirildiğinden bu yana; yakıt israfı yapmayan ilk kalkışta max torkunu yansıtabilen bir şanzıman ortaya çıktı.Ne çift kavrama kadar ağır ne de kararsız.Ne de cvt kadar torka dayanıksız. Ama her marka bu şanzımanın oluşturulmasında oluşan masrafın-işçiliğin-zamanın altına girmiyor.Kolaya kaçarak daha az masraflı hızlı-kolay paraya çevrilecek sorunsuzluk marka değerini önemsemeyecek şanzımanlarda ısrar ediyorlar.
Soyle bir durum var. O arac kagit ustunde yazan verilerinde belli agirliklari gene kaldirir ancak gel gelelim Turkiye gibi kurallarin pek sallanmadigi ulkelerde 4 ton yuklenecek araca 8 ton yuklenirse DSG tabii ki cartayi ceker.Problemlerin cogu da istiap haddini astigindan olmustur emin olabilirsin.DSG'yi de gectim oyle bir arac fren yapsa da o agirlikla ideal durus mesafesinde duramaz bile. Trafik icin basli basina tehlike. Ben ticari aracta cift kavrama olayini zaten dogru bulmuyorum. Binek arac degil, spor arac degil, DSG'ye gereksinimi yok. Gereksiz bir sey ticari aracin cift kavrama olmasi. Ulkemizde DSG'li ticarileri zaten yarismak icin kullaniyorlar, korkunc suratlere cikiyorlar transporter, caddy gibi araclarla