İngilizce öğrenmek için önce temeli bilmek gerekiyor. Bu da gramerdir. Daha sonra cümle yapılarını zaman dilimlerine göre (tense) kurmayı öğrendikten sonra bol bol kelime öğrenmek gerekiyor (vocabulary) ve bizimki gibi çekimli bir dil olmadığı için kelimelerin özellikle geçmiş zaman ile ilgili söylemlerdeki 2. ve 3. hallerinide öğrenmek gerekiyor.
Bundan sonra yapmanız gereken ücretli ve ücretsiz seçenekler var. Temelim var diyorsanız;
Ücretli en iyi 3 seçenek:
- Alanında profesyonellemiş dil eğitimi veren kurslara gitmek. Sınava girip, sonucuna göre ilgili kurdan başlayıp en az 1 sene adam gibi kursa gitmek. Onlar zaten gerekli olan her şeyi size temin ettiği için (gramer, vocabulary öncelikli olarak reading, writing, speaking, listening) kendinizi geliştirmeniz için ellerinden geleni yapıyorlar ve hatta bazı kurumlarda yabancı öğretmenler de çalıştırıyor. Fakat günün sonunda eve gittiğinizde "annneeee akşama ne yemek vaaar?

" diye sorduğunuz için kendinizi bu konuya kanalize etmeniz önemli.
- Kesinlikle yurtdışına çıkmak (başlangıçta turistik gezi şeklinde olabilir). Özellikle İngiltere, İrlanda veya İskoçya ilk tercihiniz olmalı. İlk gidişinizde yanınızda ingilizce bilen birisinin olması sizin açınızdan iyi olabilir, sonrasında gayet tek başınıza giderek tabiri caizse dımdızlak ortada kalmanız gerek. Çünkü beyin o andan itibaren "İngilizce konuşmalıyım" diye kendini programladığı için otomatik olarak cümle, deyim, kalıp ne varsa kapmaya başlıyorsunuz.
- Ortalamanız iyi ise ERASMUS ile öğrenci değişim programlarına katılarak üniversite hayatınızın son 2 senesini yurtdışında bir okulda tamamlayabilir ve zaten İngilizce'yi öğrenmiş olarak dönebilirsiniz.
Ücretsiz en iyi seçenekler:
- İngilizce hikaye, roman, hobileriniz ile ilgili yayınlanan kitaplar edinin. Aslında kitap almak sonuçta masrafa giriyor ancak binlerce TL ödeyerek gideceğiniz kursların ya da uçak + otel + gezmek ile sonuçlanacak yurtdışı seyahatlerinin yanında bedava kalacaktır. Okumaya başlayarak anladığınız kısımları geçebilir, anlamadığınız cümle yapılarını veya kelimeleri çözebilmek için internette minik araştırmalar yapmanız kesinlikle katkı sağlayacaktır.
- Türkçe filmleri İngilizce altyazı ile seyretmek. Kesinlikle işe yarıyor. Zaten seyrettiğinizi anladığınız için filmi izlediğiniz sırada "aaa bak şu, şöyle söyleniyormuş." gibi tepkiler verdiğinizi göreceksiniz. Buraya kadar olan aşamalarda temelin üzerine zaten bir şeyler katabilmişseniz İngilizce filmleri (tercihen İngiliz filmlerini) altyazısız olarak seyrederek konuların ne olduğunu anlamaya çalışın. Zamanla konuları anlayacağınız gibi detaylara da hakim olmaya başlayacaksınız.
- Bilgisayar oyunları ile haşır neşir iseniz Twitch kullanıyorsunuz demektir. Bilmiyorsanız da ekleyeyim. Oyun oynarken yayın yapabildiğiniz, oyun oynayan birisinin yayınlarını seyredebileceğiniz bir web sitesi. Artık duymayan pek kalmamıştır sanırım. Özellikle anlık seyircisi 3 - 5 kişiyi geçmeyen yabancı yayıncıları seyretmeye başlayın. Onlara oyun ile ilgili şeyler sorabilir, oyun ile ilgili kendi bilgilerinizi paylaşabilir, yayındaki diğer kullanıcılarla da yazışarak sohbet edebilirsiniz. Bunun avantajı duyduklarınızı anlama becerisi sağlarken diğer yandan yazılı olarak kendinizi geliştirmenizi sağlamaktır.
- Konuşmanızı ilerletmek istiyorsanız mobil telefonlarınızdan "Cambly" gibi uygulamaları indirebilir ve anlık olarak ingilizce seviyenize göre karşınızdaki profesyonel eğitmenlerle konuşabilirsiniz. "Skype" kullanarak birilerine ulaşabilir ve sohbet edebilirsiniz.
- Özellikle iyi bir bilgisayarınız var ise Cities: Skylines adlı oyunu satın alıp oynamanız çok işe yarayacaktır. Sonuçta şehir kuracağınız için su, elektrik, inşa, yol, endüstri, commercial alanlar, mezarlık, trafik, çeşitli yapılar, bahçeler gibi aklınıza gelebilecek birçok şeyi (günlük şehir yaşamına dair) öğrenmenizi kolaylaştıracak bir oyundur.
Tüm bu ücretli ve ücretsiz seçenekler size az ya da çok katkı sağlayacaktır. Ama unutmamamız gereken bir şey var. O da bol bol pratik yapmaktan geçiyor.
Fakat şunu unutmamak gerekiyor. Bunları yaparken bir yandan da üniversitede eğitimini aldığınız alanda iş yapmaya kararlıysanız bir taraftan ufak ufak iş ingilizcenizi de geliştirmeniz gerekiyor. Okuduğunuz bölümle ilgili alanlarda ve konulardaki kelimelere ve cümle yapılarına olan hakimiyetiniz sizi ileride iş sahibi yaparken öne geçirecektir. Ayrıca şu konuda da telaşlanmayın. İngilizceyi Advanced seviyede bilmek ya da bir İngiliz olmak her şeyin dört dörtlük olduğunu göstermez. İngiliz bir doktor ile İngiliz bir iş adamı bir masaya oturup kendi işleri ile ilgili sohbet etmeye başlasa her iki tarafta konulara ve terimlere hakim olamayacağı için zorluk çekecekler.
Tabii bunlar kısa tavsiyeler. Her şey sizde bitiyor. İstemek ve üzerine düşerek bol bol pratik yapmak, İngilizcesi çok iyi olan bir arkadaşınız ile ingilizce konuşmak istediğinizi söylemek, edinebiliyorsanız İngilizcesi çok iyi olan yabancı bir kişiyle arkadaşlık yapmak işinizi çok daha kolaylaştıracak etmenlerden bazıları.
Ama en kral nasıl öğrenilir derseniz, biletinizi alıp gidersiniz İngiltere'ye, uçaktan inip ülkeye girme anından başlar bu iş, ülkeden çıkıp tekrar Türkiye'ye ayak basana kadar devam eder ve kafanızda birçok şey yer edinir.