Merhaba
17nci ayını dolduran Hyundai i10 1,0 Blue aracım, 65000 km sınırına ulaştı. İkinci yılının ilk 5 ayındaki tüketim ve km bilgileri istatistikleri durumu iyiye gittiğini gösteriyor..
İkinci yılının ilk 5 ayında, ulaşım adına 1236 liralık yakıt bedeli karşılığında 7309 km yol yaparak halen İett ye göre daha cazip bir alternatif olduğunu gösteriyor.
Son Benzin ve Autogaz fiyatlarındaki zamlardan etkilenerek, artık 15 kuruş seviyelerinde yolculuk yapmak giderek zorlaştı. Şu anki sürecte İ10'umu 20 kuruş altında kullanmak üzerine sürüş stilimi ayarlıyorum. Debriyajı korumak için yaptığım bazı yumuşak davranışlarada devam edeceğim..
Hafaların soğuması sebebiyle, soğuk havalarda sağlığımızı korumak adına Ayteni daha fazla kullanmaya başladık. Bu da aylık yapılan km bakımından, daha önceki aylardan daha yukarılara çıkmasına sebeb oluyor. Bu ayki yakıt harcamamız, sağlığımızı korumak adına yaptığımız yolun yanında hiç birşey. 330 tl karşılığı 1800 km üzerinde yol yapabildik.
İşte ailemizin belini asıl büken tablo bu işte. Aracın zorunlu olan işletim maliyetleri. Yeni yasa ve hasarsızlık indirimleri ile aracımın kasko ve sigorta ücretlerini yarı yarıya indirmiş olsamda, 60 bin ağır bakımında ödediğim 863 lira beklenen maliyeti ile aya düşen bedeli 196 tl ye çıkardı. Buna rağmen şu ana kadar geçen seneki masraflarının nerdeyse yarısındayız. Geçen seneye göre paranın develasyon ilede değer kaybetmesi, aylık bedelin yükünü nispeten daha az hissetmemizi sağlamakta.
Şimdilik ilk 5 ay masrafları böyle gercekleşti. Buna istinaden yakın zamanda 140 lira değerinde 2 adet lastik alarak masrafları bir miktar daha artırmayı düşünüyorum.. Bu yıla 15000 km hizmet sınırı koydum.. fakat bu hızla gidersek yine bir 20000 km bandını aşacağımız görünüyor..
Arabanın ikinci yılı ilk 5 ay tablosu masrafları özet gecersek, arabanın yaptığı her 1 km için cebimden
0,30 kuruş bedel çıkıyor.. Geçen sene bu beden
0,41 kuruştu. Aradan geçen bir sene, paranın develasyona uğraması ve maaşlara yapılan efe tüfe zamları ile geçen seneye oranlar
%35 daha rahat bir yıl oluyor benim için.
Herkese iyi haftasonları ..