Efficient müdürŞöyle harika bir ekrana sahip Ecopro modun. Adam sen ekonomi yap diye kocaman Efectif Dynamic ekranı yapmış. Bunun aftermarket olanı olsada alıp taksak
![]()

Efficient müdürŞöyle harika bir ekrana sahip Ecopro modun. Adam sen ekonomi yap diye kocaman Efectif Dynamic ekranı yapmış. Bunun aftermarket olanı olsada alıp taksak
![]()
Efficient müdür![]()
Şimdi arkadaşlar şurada bi anlaşalım.
Bu modlar motorun valf sisteminin, gaza şu kadar basınca valf kapağı yüzde şu kadar açılacak diye programlanmasından ibaret... Yani Eco Pro'ya aldım araba zorlanıyor diyenler, Eco Pro'yu amacı dışında kullananlar ya da o modda performans arayan kişiler.
Eco Pro'ya alıp basa basa gitmek ya da Sport'a alıp ekonomi yapmaya çalışmak nasıl amaçsızsa, Eco Pro'da motor zorlanıyor, daha çok ısınıyor, zorlanıyor demekte bir o kadar abes. Eco Pro'da sen gaza %20 basınca, herif valfi atıyorum %10 açıyor. Dolayısıyla araç "gitmiyor", dolayısıyla "kasılıyormuş" gibi bir izlenim veriyor.
Eco Pro'nun amacı malum, şehiçi şehirdışı farketmez, yavaş hareket etmek, gaza az basmak, sakin kullanmaktır. Yani bu modda olan birinin araba kasılıyor demesi = "ben bastım ama araba gitmiyor" demektir. O yüzden kasıyor, ediyor diyorlar.
Motor sana turboyu zaten 1350 d/d'da açıyor (en azından bnm motorumda öyle). Dolayısıyla vites değişimleri bile turbo devrede kalsın diye özellikle yavaşlarken takip edilirse 1350 devirin altına düşme eğilimi gösterdiği anda küçülüyor. O yüzden 1600 d/d'nın altında gitmek pek doğru değil demek hiç doğru değil. Doğru değil dediğin seviyenin altında bile zaten motor arabayı yürütebiliyor. O yüzden motorun yük altında çalışması gibi bir durum söz konusu değil. Yani Eco Pro'ya aldıysan zaten gaz pedalının altında yumurta varmış gibi gaza basman, ani hızlanmalar yapmak istememen (acil durumlar hariç) gerek. Onun dışında yaptığın her ekstra harekette motor "sürücünün istediği tepkiyi vermediği için" kasılıyor, zorlanıyor gibi ifadeler çıkıyor. Halbuki zerre alakası yok. O anda performans istiyorlarsa bir zahmet Comfort'a ya da Sport'a alacaklar.
Yani bizim ülkede herkes ralli pilotu olduğu için(!) yapılan açıklamalarda aynı seviyede oluyor. "Ehu Piro'da bu mahina gitmeyyo".. Eco Pro, araba zaten yürüsün, gitsin, uçsun kaçsın diye üretilmiş bir program değil. Artık işin mantığını çözemeyen adama açıklamıyorum, yıldım, uğraşmıyorum. Bitmiyor çünkü...
İlk kez BMW sahibi olacak ya da bu modlardan önceki yıllarda BMW sahibi olmuş insanların çoğu Eco Pro'yu "performanslı sürüşte minimum yakıt kullanacak" diye biliyor maalesef (şaka yapmıyorum ciddiyim). Sizin bizim gibi eğrisini doğrusunu araştıran adam sayısı az olduğu için bu ülkede geri kalanların hızına yetişemiyorum artık.
Niye gecikiyormuş ki, seneye sene sonu çıkıyor işte.yeni kasanın gecikmesi de bu söylentileri arttırıyo
Manuel modda da 1350 d/d'nın altına düşersen vites otomatik olarak bir alt vitese atıyor. O yüzden öyle bir şey olması otomatik modda da manuel modda da imkansız.Ben demek istediğimi iyi aktaramamışım, benim dediğim EcoPro modunda kullanmak sorun yaratabilir demek değil ki.
Comfort modunda Manuel vites değiştirip, düşük devirde motoru yük altına sokmanın yanlışlığı.
Siz cevap vermişssiniz, EcoPro ile kullanıyorum tık yok diye. Ben de ona cevaben EcoPro'nun aslında belki de bu yük altında kalma durumunu azaltma yönünde hamleleri olabileceğini söylemeye çalıştım.
İşte bu 1350 devirden 1500 devirlere kadar güç talep etmek motoru yük altına sokmaz mı?Manuel modda da 1350 d/d'nın altına düşersen vites otomatik olarak bir alt vitese atıyor. O yüzden öyle bir şey olması otomatik modda da manuel modda da imkansız.![]()
1. viteste zaten öyle bir sorun yok, 2. ve üstü viteslerde o aralıkta güç istediğinde hemen vites düşürmeye programlı olduğu için turbo lag, gecikme, zorlanma gibi bir şey yaşatmıyor.İşte bu 1350 devirden 1500 devirlere kadar güç talep etmek motoru yük altına sokmaz mı?
Tersleşmek için değil, düşüncenizi merak ettiğim için soruyorum![]()
Düşürmeye programlı mı? Valla bizim Touring'de Manuel modda kick down tuşuna basmadığınız sürece aynı viteste tutmaya devam ediyor. Sizde farklı mı?1. viteste zaten öyle bir sorun yok, 2. ve üstü viteslerde o aralıkta güç istediğinde hemen vites düşürmeye programlı olduğu için turbo lag, gecikme, zorlanma gibi bir şey yaşatmıyor.
Manuel modda yapmıyor tabii ama ben zorlandığını hatırlamıyorum. Dizelse sizinki onu bilemeyeceğim.Düşürmeye programlı mı? Valla bizim Touring'de Manuel modda kick down tuşuna basmadığınız sürece aynı viteste tutmaya devam ediyor. Sizde farklı mı?
Yani; Comfort modda 1400 devirde manuel modda giderken gaza bastığınızda vites düşürüyor mu otomatik olarak? (Kickdown tuşuna basmadan)
Hocam bu şanzumanlar kaç bin devirde vites düşürüyor bilgin var mı?Manuel modda yapmıyor tabii ama ben zorlandığını hatırlamıyorum. Dizelse sizinki onu bilemeyeceğim.