Ekonomik krizde araba alınır mı yoksa satılır mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

kandemir

Düz Yol Gazcısı
22
İki aydır ikinci el arabaya almaya çalışıyordum. dolar 4.70 falandı araba bakmaya başladığımda. özellikle c2 vtr istiyordum eşimle birlikte kullanırız diye. ama iki hafta içinde artan dolar kuru her şeyi alt üst etti. Araba alsam mı almasam mı çok kararsız kaldım. Paramı dolara çevirdim. Az da olsa paranın erimesini kurtardım. Ama iki aya göre ciddi şekilde c2 fiyatları arttı. En son biri c2 vtr a 38 binlira fiyat çekmiş. almadığıma pişman oldum ama bir yandan da her gün satılık araç sayısı hızla artıyor. Şuan 100 den fazla satılık c2 ilanı var. İki ay önce bu oran 60 lardaydı. Kapının önünde bile satılık ilanlı iki araba gördüm bu gün. Ya insanlar satıp dolar almak istiyor ya da masrafları kısmak istıyor herhalde. Sizce mantıklı olan ne, fiyatlar daha artarmı ikinci elde yoksa tam tersi düşer mi?

Son düzenleme:
Hocam malesef fiyatlar yükselir ve satışlar azalır arz-talep ilişkisi kırılır bu zamanlarda. Çok ihtiyacıniz varsa alınır lakin eskiden kullanılan bir arabanın masrafı aylik 600 700 seviyesindeyse bu rakam dövizle eşdeğer olarak artacaktır 1000-1500 gibi bunları hesaba katarak ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Anladığım kadarıyla orta gelir grubundasiniz sizde su veren itfaiyenin hortumunu s... ekibine bakmayın krizlerde olan orta gelir grubuna olur fakir yine ekmeğini makarnasını yer aç zaten aç kalmaya devam eder olan orta gelirdeki bizlere olur

Buna cevap verebilmek için aylık kazanç ve giderinizi, işinizde ki durumunuzu ( işler kötü giderse çıkarılıp çıkarılmama riski ), birikiminizi, otomobili borçla mı nakit parayla mı alacağınızı, günlük işlerinizde otomobile ne kadar ihtiyaç duyduğunuzu bilmemiz lazım. Bunu da en iyi siz bilirsiniz. Bunları bilmeden al veya alma demek yüzeysel bir yorum olarak kalabilir.

Borçlanmadan, arabayı aldığınızda bile kenarda sizi idare edecek kadar birikiminiz varsa yahut otomobilin giderlerini karşılayabilecek düzeyde bir gelir - gider durumunuz varsa alınabilir. Kenarda ki paranın büyük kısmını otomobile vermek yahut borca girerek otomobil almak şu aşamada akıllıca olmaz.

aslında çok ihtiyacım yok işe servisle gidip geliyorum. sadece hafta sonları şehirden uzaklaşıp bir şeyler yapmak için almak istiyordum. maaşım fena sayılmaz. ama dolar karşısında eridi tabiki herkes gibi. benim merak ettiğim ilerde bu fiyatlara araba bulabilir miyiz. insanlar krizden dolayı evler ve arabalar satılamayacağından dolayı çok düşecek diyor. banada tam tersi gibi geliyor gerçi. şimdi alsak kar mi ederiz zarar mı en çok aklımı kurcalayan soru bu. birde siz araçlarınızı satmayı düşünüyor munuz. krizin daha da derinleşeceği kesin gibi. nasıl adım atacaksınız bu konuda.

aslında çok ihtiyacım yok işe servisle gidip geliyorum. sadece hafta sonları şehirden uzaklaşıp bir şeyler yapmak için almak istiyordum. maaşım fena sayılmaz. ama dolar karşısında eridi tabiki herkes gibi. benim merak ettiğim ilerde bu fiyatlara araba bulabilir miyiz. insanlar krizden dolayı evler ve arabalar satılamayacağından dolayı çok düşecek diyor. banada tam tersi gibi geliyor gerçi. şimdi alsak kar mi ederiz zarar mı en çok aklımı kurcalayan soru bu. birde siz araçlarınızı satmayı düşünüyor munuz. krizin daha da derinleşeceği kesin gibi. nasıl adım atacaksınız bu konuda.
İkinci el dolar karşısında değer kaybeder bugünkü fiyatları dolara vurdugunuz zaman. Ama TL bazında değer kazanır dolarda kalmanızı öneririm

Kullanılan veya sevilen bir malı satmak işin artık son aşamasıdır. İnşaallah oralara kadar gelmeyiz. Ama aracıyla pek işi olmayan, çok da ihtiyacı olmayan kişiler satmakta haklı olabilir. Neticede hiç kullanmasan bile bakımı, mtv'si, kaskosu, muayenesi v.s derken bir sürü sabit gideri var.

2.el otomobil fiyatlarının döviz böyle devam ederse mecburiyetten düşme ihtimali var gibi görünüyor. İşinden çıkarılanlar, borcu olanlar, geçinemeyenler acil para ihtiyacı için mecbur satacaktır. O noktada 3'e 5'e bakmadan satmak isteyenler muhakkak çıkar.

Alıp daha sonra satma durumunda kar eder misin sorusuna gelince. Bugün 30'a aldığın bir arabayı 1 yıl sonra mecbur kalıp 35'e satsan 5 lira kar ettim mi diyeceksiniz ? 1 yıl içinde otomobilin bakımına, yakıtına, sağında solunda çıkması muhtemel arızalarına harcadığınız parayı da 30'a ekleyip dövizde tutsaydınız zaten daha fazla kar etmiş olurdunuz. O otomobil her halükarda az ya da çok zarar ettirmiş olacak kaçış yok.

Haftasonu araba kiralamak bence her türlü daha karlı senin için..

galiba en iyisi ülke ekonomisi ne duruma gelecek onu beklemek. dediğiniz gibi giderleri kısıp beklemek çok daha mantıklı şu aşamada. sıfır araba almak artık hayal oldu bizler için.

Kriz zamaninda insanlarin ilk terk edecekleri luks tuketim kalemleridir. Bu kimine gore bir ucaktir, kimine gore pirlanta, kimine gore otomobildir.
İhtiyaciniz yoksa bana kalirsa erteleyin. İlla almak istiyorsaniz biraz daha bekleyin, neticede insanlar da satamadiklari mali elden cikarmak icin fiyatini kiracaklardir. Aci ama maalesef boyle..
Ayrica o gordugunuz guncel fiyatlari bundan sonra baz alsaniz iyi olur. Otomobil fiyatlari su saatten sonra cok fazla dusmez. Adamin elinde 3 kurusluk mal varsa ve bugun onu 3 kurusa sattiginda yerine ikamesini koyamiyorsa o mali hakli olarak 5 kurusa satmak isteyecektir.

Abi keyfi VTR almaktan hafta sonu araba kiralamaya nasıl geçiş yapıldı? Hani petrolhead adamın zevki için yaptığı şeyle ne alakası var ben anlamadım. Zevki için VTR alacak adam bir anda "sen kartı ver gerisini unut yeğenimci" adamların eline neden düştü bir anda. :D

araba alacağınız parayı dolar yapın. ekonomistler 7yi aşacağını söylüyor ve bizimkilerde bu kafada olduğu sürece imkansız görünmüyor. yarın alın o 7yi aşınca satarsınız. illa alacaksanız bu sayede ya bir yıllık sigorta+bakım masrafları çıkar hiç değilse.

dolar yükseliyor ama ikinci elde fiyatlar malesef o kadar hızlı yükselmiyor. ama bana kalırsa arabaya binmek lüks bu devirde.

Maddi durumunuzda kısa ve orta vadede herhangi bir risk görmüyorsanız, tasarruf tedbirlerine de ihtiyacınız yoksa alın. Fiyat düşecek diye beklemek anlamsız.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...