HABER Sadece Bir Tablet İle Tesla Model S Çaldılar!

Baris Inselel

Yönetim
Editör
8 Eyl 2016
2,170
624
1,920
Arabalar son teknolojide uydukça hırsızlar da bu teknolojiye uygun çözümler bulup işlerini görmeye devam ediyor. Bunun son örneği İngiltere’de yaşandı. Hırsızlar, Tesla Model S anahtarının sinyalini çözüp otomobili çalmayı başardı.

Bu yılın başında İngiltere’de organize bir şekilde gerçekleşen bir dizi hırsızlık vakasının ardından Tesla, farklı koruma yöntemlerini müşterilerine sunmuştu. Şirket son olarak geçtiğimiz günlerde hırsızlar arabanın kapısını açmayı başardığı durumlarda bile arabayı hareket ettirmesine engel olan PIN uygulamasını başlatmıştı. Bu uygulama ile sürücüler arabaya bindikten sonra ancak şifrelerini girerek arabayı çalıştırabiliyor. Bu güvenlik önleminin kullanılmadığı bir Model S, ilginç bir hırsızlık vakasına konu oldu.

İngiltere’de meydana gelen olayda iki hırsız gözlerine kestirdikleri bir Model S’i çalabilmek için öncelikle Model S’in anahtarının sinyaline ulaşmaya çalıştı. Bilindiği üzere Tesla anahtarları, araca özgü şifrelenmiş sinyallere sahip ve anahtar araca yaklaştığında aracın alıcıları bu sinyalleri fark ederek kapının açılmasına izin veriyor. Hırsızlar işte bu sinyallere ulaşabilmek için sürücünün yaşadığı evin etrafında bir tablet bilgisayar yardımıyla sinyal avına çıktı.

Bir süre sonra tableti taşıyan hırsızın sinyale ulaşmasıyla birlikte diğer hırsız aracın kapısını açtı ve Model S’i çalıştırdı ancak hırsızların önünde aşılması çok da zor olmayan bir engel daha kalmıştı. Model S şarj halindeydi ve aracı hareket ettirmek için öncelikle şarj bağlantısının sonlandırılması gerekiyordu. İkili şarj kablosuyla büyük mücadeleler verse de kabloyu çıkarmakta zorlandı. Hırsızlar üzerindeki butona basıldığında kolayca çıkan şarj aparatını uzun uğraşlar sonrasında çıkararak arabayla birlikte olay yerinden uzaklaştı.

Pasif anahtarsız giriş sistemlerine sahip bütün otomobillerde yaşanabilecek bu hırsızlık Tesla sahibinin başına gelmiş olsa da aracın sahibi yeni şifre özelliğini kullanmadığını ve anahtarı da faraday kafesi ile koruma altına almadığını belirtiyor. Yine de Tesla otomobiller her zaman açık ileri düzeyde GPS’e sahip olduğu için araç(eğer parçalarına ayrılmadıysa) kısa bir süre içinde bulunabilir. Nitekim yakın tarihli bir rapora göre ABD’de çalınan 115 adet Tesla otomobilin 112’si çalındıktan kısa bir süre sonra bulunmuştu.

Geçtiğimiz ay KU Leuven Üniversitesi’ndeki araştırmacılar da aynı yöntemi farklı bir cihazla uygulayarak Tesla ve pasif anahtarsız giriş sistemine sahip farklı marka otomobillerin ne kadar kolay çalınabileceğini göstermişti.

Read the whole post here.
 

lozlevent

Levent
Profesör
9 Mar 2017
582
844
1,820
Marka
Ford
Bunu yapmayı başaran adam neden hırsızlık yapar anlamış değilim. Gidip Tesla'ya anlatsa bunu bulduğunu direk işe alırlar :D
 
  • Beğeni
Tepkiler: by

trkskbn

Profesör
Beta Programı
21 Eki 2016
377
807
1,895
Bunu yapmayı başaran adam neden hırsızlık yapar anlamış değilim. Gidip Tesla'ya anlatsa bunu bulduğunu direk işe alırlar :D
Sadece tabletle olan bir iş değil ve aşırı zorda değil. Normalden daha kuvvetli antenler ile arabanın erişemediği uzaklıktaki sinyaller yakalanıyor ardından cihaza aktarılıp, bir anahtar misali kullanılıyor. Sinyal engelleyici kılıflar sayesinde engellenebilir ancak çokta pratik değiller. Her arabaya yaklaşıldığında kılıftan çıkaracak olunsa normal uzaktan kumandalı kilitten farkı kalmıyor. Ancak haberde de belirtildiği gibi faraday kafesi olabilir oda sadece evde işe yarayacaktır pek taşımaya müsait olmaz olsa bile kılıfla aynı senaryo oluşur. Teknik olarak sadece Tesla değil bütün anahtarsız çalıştırma sistemlerinin bir açığı olarak düşünülebilir. Hatta bundan önce uzaktan kumandalı kilit sistemine sahip araçları çalmak amacıylada kullanıldı. Kumandalı sistemlerde sinyal yayması için tuşa basmak gerektiğinden tam aracı kilitler/açarken bu cihaz devreye sokulup anahtarın kopyası çıkarılabiliyor. Yeni araçlarda immobilizer dolayısıyla düz kontak yapmak mümkün olmasada aracın içinden değerli eşya veya trim parçalarının çalınması gibi durumlarla karşılaşılabiliyor. Yani yeni çıkmış bir şey değil yıllardır var ancak olay Tesla'ya olunca biraz daha medya tarafından ilgi gösteriliyor.
 
  • Beğeni
Tepkiler: by ve lozlevent

by

Reis
17 Kas 2016
3,737
7,355
5,020
İstanbul
Marka
Peugeot
Bugün de bedavaya Tesla reklamı yaptık

Youtube videosunun altındaki yorumlar bir harika yalnız..

* Car manufactures are lazy. You can get a $100 phone with a fingerprint scanner but an 80k car does not. They want you to enter a pin like win95. They could add face scanner too for the price of car.

* This idiot had to Google how to unplug charger. Either way, someone Tweet Elon. Pin2Drive during timeframe. I dont want to hassle of using pin every single time I need to take the kids to school, kindergarten, soccer practice or a quick drive to the store, this or that. But If the car is started between 10pm - 8am I would like to enter a pin. Also, too toggle off remote access in the MCU should absolutely require a correct PIN. If you forget your pin, tought luck. Bring it to the service center.

* And that's why having a V8 engine is good, at least you'll hear when someone turns it on.

* Yeah you'd assume that modern tech cars that have 100's of millions of dollars of R&D put into them would have had these sort of signal steal issues dealt with...oh well, we'll have to rely on that "fob in a tin pot" idea for now.

* That my good sir is not a Tesla. That is an Edison.
 
Son düzenleme:
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım