Resmi Gazetede Ticaret Bakanlığı'nın Yeni Yönetmeliği Hakkında / Araç Satışında Taksit

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 6MSahin1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

6MSahin1

Muhammed ŞAHİN
Profesör
66
Marka
Honda
120 bin TL ve bu tutarın altında olan taşıt satışlarında 60 ay, 120 bin TL ile 300 bin TL arasında olan taşıt satışlarında 48 ay, 300 bin TL ile 750 bin TL arasında olan taşıt satışlarında 36 ay, 750 bin TL üzerinde olan taşıt satışlarında 24 ay taksit ile satış yapılacağı belirtilmişte nasıl olacak bu iş artık bankadan direk almayın galeri bölermi oldu :D ?

Eğer yönetmeliği yanlış anlamadıysam benim fikirlerim şu yönde; faiz oranlarının yüksek olduğu şu dönemlerde taksit sayısı ile ,zaten yüksek olan araç fiyatlarını düşünecek olursak taksit bitimi sonrası ödenmiş olacak toplam tutar çok yukarılara çıkmış olacak. Farazi olarak; 200 Bin TL'lik araç eski taksit sayısına göre 250 Bin TL'ye gelirken, daha fazla taksit ile 280 Bin TL'ye gelmiş olacak.

Benim anladığım eski düzen devam sadece vade süresi 1 yıla uzatıldı, haliyle ödenecek faizde 1 yıllık arttı. Nasılki tüketici kredisi 36 ay iken bazen 60 aya çıkarılıyor aynı şey. Haberi öyle lanse etmişlerki otomobil satışlarına taksit imkanı geliyor diyorlar. Sanki sıfır faizle bölecekler ya da ne bileyim eskiden krediylede olsa taksit yokmuş gibi. Tamamen laf ebeliği bence. Çıkıpta bir yetkilide anında detaylıca açıklamazki.

Sıfır faizle verseler bu sene 2milyon araba satılır Türkiye'de :D Diyelim 400binin var, al 300binlik bir araba. Koy parayı faize yılda %15'ten ya da hatta döviz al yılda ortalama %20 getirsin. Ayda 6250tl taksit ödemen lazım. Bir yılda ödeyeceğin tutar 75bin yani ilk yılın parasını cepten ödedin. Yıl sonunda paran oldu 380 ya da 365bin en kötü ihtimalle. Döviz bu şekilde giderse 500bin bile olabilir. Sonraki tüm yıllar yani ana parana hiç dokunmadan ve hatta büyük ihtimalle artırarak arabayı almış olursun. Bir de arabanın değeri de son yıllardaki gibi artarsa ya da aynı bile kalsa paran çıktı iki katına :D Millet doğal olarak saldırır. Ancak @Gökhan61 dediğiniz gibi laf ebeliği bence de.

Araçlara çeşitli usullerle taksitlendirme imkanı getirildi sanırım

Perakende işletme: Alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza, bayi işletme, özel yetkili işletme, perakende ticaretle uğraşan diğer ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmelerini,

Madde 12/B
  • (1) Perakende işletmelerce; mal veya hizmet satışı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kıymetli evrak düzenlenerek veya düzenlenmeksizin gerçekleştirilecek (Ek ibare:RG-16/3/2021-31425) konut satışı haricindeki taksitli mal ve hizmet satışlarında taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez.
  • ç) (Ek:RG-16/3/2021-31425) Nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirası ve bu tutarın altında olan taşıt satışlarında altmış ay, yüz yirmi bin Türk Lirasının üzerinde olup üç yüz bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında kırk sekiz ay, üç yüz bin Türk Lirasının üzerinde olup yedi yüz elli bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında otuz altı ay ve yedi yüz elli bin Türk Lirasının üzerinde olan taşıt satışlarında yirmi dört ay,
  • olarak uygulanır.
Sıfır km vs demiyor, sen satış yapmaya yetkili acente veya galerici olarak resmi bir şekilde taksit yapabileceksin diyor. Benim anladığım bu

Perakende işletme: Alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza, bayi işletme, özel yetkili işletme, perakende ticaretle uğraşan diğer ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmelerini,

Madde 12/B
  • (1) Perakende işletmelerce; mal veya hizmet satışı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kıymetli evrak düzenlenerek veya düzenlenmeksizin gerçekleştirilecek (Ek ibare:RG-16/3/2021-31425) konut satışı haricindeki taksitli mal ve hizmet satışlarında taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez.
  • ç) (Ek:RG-16/3/2021-31425) Nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirası ve bu tutarın altında olan taşıt satışlarında altmış ay, yüz yirmi bin Türk Lirasının üzerinde olup üç yüz bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında kırk sekiz ay, üç yüz bin Türk Lirasının üzerinde olup yedi yüz elli bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında otuz altı ay ve yedi yüz elli bin Türk Lirasının üzerinde olan taşıt satışlarında yirmi dört ay,
  • olarak uygulanır.
Sıfır km vs demiyor, sen satış yapmaya yetkili acente veya galerici olarak resmi bir şekilde taksit yapabileceksin diyor. Benim anladığım bu

O kısmı hepimiz anladık anlamasına da, "faiz/taksit vadesi oranları ne olacak?" bunu anlayabilen beri gelsin istiyoruz.

Madde 12/B
  • olarak uygulanır.

Bende o şekilde ilk düşündüm ama kelime oyunu galiba diğer türlü galeriler neye istinaden bölebilirki 60 aya veya sıfır bayilerde 120binlik arabamı var :D

Taksit konusunun çok bir şey değiştireceğini sanmıyorum.

Elimdeki parayı değerlendirmek adına, Kasım 2020'de sıfır km Egea almıştım, evin önünde brandasının altında bayadır yatıyor. Aracı satmak için Nisan ayını bekliyorum doğrusu, piyasa ancak o zaman canlanacak belli. hele bir de geçen hafta çok yoğun şekilde ÖTV güncellemesi olacak dedikodusu dönmüştü, o da gerçekleşirse benim kumarım tuttu demek olur. Ama memleketin haline yazık demekten başka bir çare yok. Araba almanın, kaliteli araba almanın bu kadar zor olmaması lazım.

Ben bu yeni düzenlemeye olumlu bakıyordum ama hesap kitap yaptıktan sonra tekrar düşününce aslında çok da bir anlamı yokmuş

Yepyeni ama normalde 10 yaşında olsa yüzüne bakmayacağımız arabaya, 10 yaşında ama halen daha benim diyen o arabalardan daha kaliteli ve güvenli olan mevcut aracınızın 4 katı fiyat vermek ne kadar mantıklıysa bu da o kadar mantıklı sanırım. Dün gece biraz hesap kitap yaptık eşimle. Sıfır araba alırmıyız sene sonuna doğru diye ama eldeki araba baktığımız zaman bizim için çok daha avantajlı oluyor.

@Gökhan61 Sıfır araç için baya genişletmen lazım elini malum 200 bin bantlarında fiyatlarda araçlar :D Bize 2.elden başkası haram oda max 2010 model :D

İşte 2010 D segment mükemmel bir arabamı alırsın yoksa onun 2 katı parasına b segment orta donanım kutu gibi bir arabamı.