1996 J2 Hyundai Elantra

Açtığın konuyu görünce siteye üye oldum. Araçla ilgili Facebook sayfam var, 2 bin kişilik bir topluluğuz. Katılmak istersen beklerim.

Güncelleme: Aracın kalorifer kazanını değiştirdim geçen ay. Malum kış geldi ve araba hâlâ soğuk üfürüyor. Önceden göğüsün altından elle açılıyordu sıcaklık ama onu tutan plastik parça da kırılmış. Geçen ay arabanın muayenesi gelmişti. Egzoz emisyon için Adıyaman Besni'ye gittim. Orada da bir elektrik uatasına sordum bu kalorifer meselesini. Kazanı değiştirin dedi. Bu aracın kazanı bulması kolay bir parçaymış. Buldum ve Kırıkkale'ye sipariş verdim. İki virgül arası belirtmek isterim ki buralarda müsait muayene istasyonu bulmak imkansızmış. Araban'da TÜVTÜRK yok bu sebeple gezici muayene geliyor. 2 hafta doluydu randevu yoktu. Besni de aynı şekilde. Kahramanmaraş Narlı müsaitti. Oraya gittim ve şükür ki araba muayeneyi tekte geçti. Ertesi hafta memlekete gittim, sabah oradaki elektrik ustamız göğüsü tamamen açtı. Ben tabi ki o anları fotoğraflamayı akıl edemedim. Kalorifer kazanı ve sıfır peteği taktık tekrar topladık ve araç artık soğuk-sıcak üflüyordu. Bonus olarak da artık vakum tüpü ve hortumları da sağlam olduğu için yön ayarları da çalışmaya başladı. Bir de ayak üstü arabada açık hava filtresi vardı sağı solu yırtık bir tane, onu sağlamıyla değiştirdim. Antep'ten gelirken soğuktan donuyordum, Antep'e dönüşte de sıcaktan yandım, arabanın hiç ortası yok arkadaş 😅. Tamamen sıcağa çektik kaloriferi, Kayseri'den sonra da hep yağmur vardı. Haliyle hep kalorifer açıktı ve içeride alev alev yandım.
Geçen gün de bir çıkmacının ilanıyla kontrol panelini aldım ve bugün taktırdım.
1000052768.jpg

Artık aracın havalandırma sorunu kalmadı ama her yerden rüzgar sesi ve gıcırtı alıyor araba. Bu sebeple de fitillerinin değişmesi gerekiyor. Şimdi sırada tüm fitiller değişecek. Kapıların döşeme altındaki plastikleri hep kırık. Bulabilirsem onları yaptıracağım. Klimam çalışmıyor bunun sebebini bulup düzelteceğim. Sol aynanın motoru ve elektronik tertibatını yaptıracağım. Araçta eski Hyundai'lerde klasikleşmiş elektronik anten var ama çalışmıyor, ona baktıracağım. Direksiyon göbeğinin içi kırık bu sebeple korna düğmesi tek civatada duruyor ona bakacağım. Motorun yağ yakması ve vites geçişlerinde sıkıntılar var. Onlara baktırmam herhalde çünkü çok büyük masraf olacak. Tabi belli olmaz yine çok büyük konuşmayayım 😜 Egzozda çürüme ve ufak bir delik var ona bakacağım. Hepsini halledersem eğer en son da arabayı boyatıp jantları değiştireceğim. Allah yolumu açık etsin 😁

Güncelleme: Aracın kalorifer kazanını değiştirdim geçen ay. Malum kış geldi ve araba hâlâ soğuk üfürüyor. Önceden göğüsün altından elle açılıyordu sıcaklık ama onu tutan plastik parça da kırılmış. Geçen ay arabanın muayenesi gelmişti. Egzoz emisyon için Adıyaman Besni'ye gittim. Orada da bir elektrik uatasına sordum bu kalorifer meselesini. Kazanı değiştirin dedi. Bu aracın kazanı bulması kolay bir parçaymış. Buldum ve Kırıkkale'ye sipariş verdim. İki virgül arası belirtmek isterim ki buralarda müsait muayene istasyonu bulmak imkansızmış. Araban'da TÜVTÜRK yok bu sebeple gezici muayene geliyor. 2 hafta doluydu randevu yoktu. Besni de aynı şekilde. Kahramanmaraş Narlı müsaitti. Oraya gittim ve şükür ki araba muayeneyi tekte geçti. Ertesi hafta memlekete gittim, sabah oradaki elektrik ustamız göğüsü tamamen açtı. Ben tabi ki o anları fotoğraflamayı akıl edemedim. Kalorifer kazanı ve sıfır peteği taktık tekrar topladık ve araç artık soğuk-sıcak üflüyordu. Bonus olarak da artık vakum tüpü ve hortumları da sağlam olduğu için yön ayarları da çalışmaya başladı. Bir de ayak üstü arabada açık hava filtresi vardı sağı solu yırtık bir tane, onu sağlamıyla değiştirdim. Antep'ten gelirken soğuktan donuyordum, Antep'e dönüşte de sıcaktan yandım, arabanın hiç ortası yok arkadaş 😅. Tamamen sıcağa çektik kaloriferi, Kayseri'den sonra da hep yağmur vardı. Haliyle hep kalorifer açıktı ve içeride alev alev yandım.
Geçen gün de bir çıkmacının ilanıyla kontrol panelini aldım ve bugün taktırdım.
Ekli dosyayı görüntüle 48605
Artık aracın havalandırma sorunu kalmadı ama her yerden rüzgar sesi ve gıcırtı alıyor araba. Bu sebeple de fitillerinin değişmesi gerekiyor. Şimdi sırada tüm fitiller değişecek. Kapıların döşeme altındaki plastikleri hep kırık. Bulabilirsem onları yaptıracağım. Klimam çalışmıyor bunun sebebini bulup düzelteceğim. Sol aynanın motoru ve elektronik tertibatını yaptıracağım. Araçta eski Hyundai'lerde klasikleşmiş elektronik anten var ama çalışmıyor, ona baktıracağım. Direksiyon göbeğinin içi kırık bu sebeple korna düğmesi tek civatada duruyor ona bakacağım. Motorun yağ yakması ve vites geçişlerinde sıkıntılar var. Onlara baktırmam herhalde çünkü çok büyük masraf olacak. Tabi belli olmaz yine çok büyük konuşmayayım 😜 Egzozda çürüme ve ufak bir delik var ona bakacağım. Hepsini halledersem eğer en son da arabayı boyatıp jantları değiştireceğim. Allah yolumu açık etsin 😁
Tamirat Tadilat : Elantra.

Bizim 1.8 Elantra'larda rölantide devir düşürüp stop etme kroniği varmış. Ben bunu sıradan bir sıkıntı zannetmiştim geçen sene ve bu gösterdiğim hortumu değiştirerek çözmüştüm. Google üzerinden aratanlar umarım bu gönderiye denk gelir. Tabi buna tek çözüm veya sorunun tek kaynağıdır demek fazla cesur kaçacaktır. Ben gaz beyninden çıkan bu hortumu değiştirerek sorunu çözmüştüm geçen yıl.

Ekli dosyalar

• 20250619_093607(1).jpg
    20250619_093607(1).jpg
    5.3 MB · Görüntüleme: 0
Hayırlısıyla düğün yapınca hanıma otomatik bir araç almak icap etti. Ben de aracı yok pahasına satmaya karar verdim. Abort the mission yani 😀 İlgilenen olursa buradan bilen bir arkadaşa vermek mutlu eder beni 🙂

Hayırlısıyla düğün yapınca hanıma otomatik bir araç almak icap etti. Ben de aracı yok pahasına satmaya karar verdim. Abort the mission yani 😀 İlgilenen olursa buradan bilen bir arkadaşa vermek mutlu eder beni 🙂
Bir kapı kapanır diğeri açılır demişler , hayırlı uğurlu olsun , ilan açabilirseniz bence ilgilenenler için daha dikkat çekici olur :)

Herkese hayırlı akşamlar abilerim ablalarım kardeşlerim. Uzuun zaman sonra Fenerbahçe yüzümüzü güldürünce keyiflendim ve konuyu hortlatmaya karar verdim. Evet aracı satamadım :) Öncelikle Aralık 2024 gönderimde bahsettiklerimin çoğunu hallettim. Öncelikle bunları anlatayım.
Fitiller ve plastik aksam hâlâ ilgi bekliyor benden onlara bakmadım. Klimadaki problemi öğrendim. Klima kompresörü kaçak yapıyormuş. Ona bakacağım bir gün. Egzozdaki küçük deliği hallettim.
20250118_122835.jpg

Küçük delik evet 😅. Araç 1.8 olmasına rağmen 1.5 Accent Millennium egzozu bağladık. İş görüyor.
Elektrikli anten ve direksiyon da hâlâ sırasını bekliyor. Gelelim esas hikayelere :)
Araca bir gün ayna ve direksiyon ararken bizim çıkmacı elimde var deyince abimize müşteri oldum. Paketler 2 güne geldi Antep'e. Heyecanla aldım, dersleri bitirdim ve eve geçip kutuları açmaya başladım. İlk kutuda direksiyon vardı. Direksiyonu bir gördüm ki benim mevcut direksiyonun durumu daha iyi 😀
20250221_235529.jpg20250221_235540.jpg
İçerilerin durumu böyle. Neyse dedim moral bozmak yok aynayı bir açtım, ulan ben sol ayna aldım kral sağ ayna göndermiş ve ilçede kargo şubesi yok. Çıkmacıyla iletişime geçtik, sağ olsun gerekli iade ve değişimi yapacağını söyledi ve sancılı süreç başladı. Değişimde sıkıntı yok, sağ ayna gitti sol ayna geldi. Değişim de alıcı ödemeli tabi ki. İade direksiyonun parası için 20 gün uğraştım ama. Adam ya unutuyor, ya yoğun oluyor. Bir şekilde ödedi ama. Ben ne yaptım peki, ayna tam 4 ay boyunca arabanın bagajında benimle gezdi. Bir gün takarız elbet dedim ama üşendim 😁 Bir yaz günü gaza geldim ve aynayı bağlamaya karar verdim. Arabanın rengi mavi iken gelen ayna beyazdı ben de iç aksamları değiştireyim dedim. Sorun şu ki gelen ayna makyajlı kasa aynasıydı ve iç aksamlar birazcık farklıydı. Ben de aynayı yuvaya oturtmaya çalışırken kırdım :) Yenisini aldım tabi ki. Bu sefer akıllılık ettim ve aynayı boyaya verdim.
Şimdi devam etmeden önce ayna telaşesi sırasında yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Nisan 2024'ten beridir görüştüğüm, benim naçizane fikrimce mükemmel bir hanımefendi ile izdivaç telaşesindeyken ve yeni görev yerim olan Yozgat, Yerköy'deki okulumun tayin işlemleri, evrak kürek işleri, seminerleri ders başlangıçları ve bu araya eklenen ev bulma, eşya bakma, düğün salonu, organizasyon düğün, balayı telaşeleri derken bizim Elantra'ya aşırı yoğun bir iş takvimi düştü. Bir hafta içinde Kırıkkale - Sorgun, Sorgun - Yerköy, Yerköy - Kırıkkale veya Kırıkkale - Sorgun - Yozgat, Kırıkkale - Yozgat gibi uzun yollar yaptı. Hiçbirinde de beni yormadı sağ olsun. Bu yoğunlukta arabanın kaderini belirleyen üç tane kırılma noktası yaşadım. İlki bir Ağustos sabahı Sorgun'dan Kırıkkale'ye yolculuk ederken Yozgat'ın Sekili ilçesiyle Kırıkkale'nin Çerikli'si arasındaki yolda DPF iptalli bir 301 siyah dumanlar eşliğinde yanımdan 170'le geçince, lan acaba bu Elantra 301'e yetişebilir mi (intrusive thoughts dedikleri şey) sorusunu sormam üzerine aracı benzine çekip peşine düşmemle yaşandı. 301 170'lerde uzaklaşmayı durdurdu, 190'larda yetiştim ve geçtim kendilerini. Sonrasında ise acaba neler yapabiliriz sorusuna cevaben 230 olan kadran kırma çabamda 220yi biraz geçtim ve ardından ardışık virajlardan önce yavaşlamaya karar verdim. Bu olaydan sonra ne mi oldu, arabam şanzımandan 10 gün boyunca yağ kaçırdı. Hallettik tabi ki 😊 İkinci olayda ise bir Yerköy yolculuğunda araç benzinlikte kendi kendine akü bitirdi. Sıfır akü koydum tabi ki. Üçüncü ve son olayda ise kendi düğünümün Cuma günkü bayrak yemeğinden bir önceki gece yeni okulumun pansiyonunda nöbetçi belletmendim. Sabah saat 8 buçukta pansiyondan çıkıp izin işlemlerimi halledip Yozgat'tan akrabalarımı alıp Kırıkkaleye dönmem gerekiyordu. Saat 12.35'teki Cuma namazına yetişmem gerekiyordu, saat 11.40'tı ve ben hâlâ Yerköy'deydim. Önümde 105 kilometre vardı. Saat 12.15'te Kırıkkaledeydim 🙃 ve Elantra bana son büyük hizmetini yapmıştı. Bunun ardından da bir süre kullandım aracımı tabi ki.
Olayların kopma noktası ve bugün bunları yazmamdaki motivasyona gelelim artık. Bir gün, artık aracın arızaları ve eşimin ısrarlarına dayanamayıp aracı satılığa çıkarmam üzerine bir müşteri için Kırıkkaleye gelmiştim. Müşteri araca baktı, biraz zaman istedi. Araca bakılırken LPG'deki patlamalar dikkat çekti. Ben de bu patlamar için sanayiye gittim. Aracı gösterdim, lpg ustası ile kendi ustam arasında bir mekik dokuma süreci sonunda araç artık hem LPG'de hem benzinde 3 bin deviri geçemeyip patlamalar yapmaya başladı. Ertesi gün benim ustam her şeyi denedi ama çözüm bulamadı. "Hoca mesele karışık motoru açmam gerekiyor" dedi. Yani o gün gelmişti. 301 bin kmdeki Elantram, 3 yıldır ettiği hizmetlerden affını istiyordu artık. Düğünden gelen altınların bir kısmıyla İzmir'den otomatik bir Accent Admire aldım, ki o apayrı bir macera, Elantra'yı ise bir süreliğine emekli ettim. Tabi son sanayi ziyaretimde güzel bir şey oldu, aynamın boya işlemleri tamamlandı ve yeni aynam araca mükemmel bir şekilde uydu. Çalışıyordu da üstelik ☺️. Sadece araba çalışmıyordu. Ben Yozgat'ta görevimi ifa ederken babam da Kırıkkale'de evinin bahçesindeki Elantra'yı ara sıra çalıştırıyordu. Bir gün yine aküsünü bitirdi ve biraz daha sessizliğe gömüldü.
Aralık ayında elime geçen bir miktar parayla Elantra'yı bir süredir devam eden uykusundan uyandırmaya karar verdim çünkü Eşim Sorgun'da ben Yerköy'de çalışıyordum ve evimiz Yozgattaydı. Bu, şu anlama geliyor; birimiz doğuya birimiz batıya haftaiçi her gün ortalama 40 git 40 gel 80 km yol yapmamız gerekiyordu ve eşim manuel araç kullanamadığı için Accent'i kullanacaktı. Elantra, ustama gitti. Subaplar, şarj dinamosu, iticiler, krank, pistonlar, segman, yatak, rektifiye derken araç 10 gün sonunda sanayiden çıktı. Bizim çıkmacı yine yaptı yapacağını ama. Aracın egzoz manifoldu çatlak ve benim çıkmacı yine yanlış ürün gönderdi. Tabi suç çoğunlukla onda olsa da tamamen onda değil.
IMG-20260107-WA0025.jpg
Bu benim aracımın çatlak manifoldu
20260110_124606.jpg
Bu da gelen. Şimdi bunları hallediyorum. Ardından da diğer eksiklere girmeyi düşünüyorum. Her şey yavaş yavaş olacak ama Elantrayı çok özlemişim cidden :) Çok uzun oldu ama vakit ayırıp okuyanlara çok teşekkür ediyorum. İlgi gösterenlere minnetlerimi sunarak bu başlığı devam ettirme niyetimi de dile getirmek istiyorum çünkü aracı satmaktan vazgeçtim :) Umarım okuduğunuza değmiştir, sıkmamışım ve bunaltmamışımdır sizleri. Tekrardan iyi akşamlar :)