Yüksek kmli manuel vites araçta fren ve şanzıman yağlarını değiştirmek

revocumrevo

Barış
Elit Apaçi
97
30
Marka
Ford
Selamlar focus 2 1.6 dizel aracı 286.000 kmde aldım. Şu anda 332.000 kmde. Herhangi bir fren veya şanzıman yağı değişimi yaptırmadım. Önceki sahibi de yaptırmamış. Ben şimdi yağların değişimini yaptırsam sıkıntı olur mu? Otomatik viteslilerde çok uzun süre değişmemişse şanzıman yağını değiştirmeyin diye duymuştum aynısı manuel için de geçerli mi?

Manuel viteste öyle bir durum söz konusu değil. Sadece mekanik parçalar yağ içinde çalıştığından şuan şanzımanda bir sorun yoksa, yağ değişiminden sonra da olmayacaktır. Genelde baskı balata değiştiğinde yağ da değişir. Bu km'ye kadar büyük ihtimalle en az 1 defa değişmiştir. Fren hidroliği değişmemiş olabilir ancak çok daha elzem bir konudur, gecikmeden değiştirmelisiniz, herhangi bir sorun yaşamazsınız. Tam tersine hidrolik değişiminden sonra fren performansında iyileşme kesin yaşarsınız.

Güvenle değiştiriniz , şanzıman yağı aks beslemesi , fren hidroliği üst merkez beslemesini de üstlendiğinden çok daha iyi olacaktır hem araç için hem de yol güvenliğiniz için.

Güvenle değiştiriniz , şanzıman yağı aks beslemesi , fren hidroliği üst merkez beslemesini de üstlendiğinden çok daha iyi olacaktır hem araç için hem de yol güvenliğiniz için.
Yüksek kmde üstündeki şanzıman yağı kusur varsa örtüyordur dediler sizce?

Yüksek kmde üstündeki şanzıman yağı kusur varsa örtüyordur dediler sizce?
Evet bu doğru. Otomatiklerde de manuel'de bu geçerli. Hele 332 bin km'ye kadar hiç şanzıman yağı doğru düzgün değişmemiş bir araçta, yaş ve km'den dolayı yıpranan şanzıman dişlilerinin arasında topaklanmış eski yağ, şanzımanın yağ sızıntısı yapmasını önler. Bu yağ alınıp yerine yenisi koyulduğu zaman dişlilerden, keçeden yağ kaçırma riski var. Otomatik şanzımanlara göre bu ihtimal daha az olsa da risk her zaman var.

Yapılması gereken şey;

Yağ değişimi yapılmadan önce aracın şanzımanı kontrol edilecek. Aracın altına girilip şanzıman çevresinde, birleşim yerlerinde terleme, yağ sızıntısı olup olmadığı kontrol edilecek. Keçeler kontrol edilecek.

Eğer kaçak yoksa, terleme yoksa yeni yağ değişimi yapılabilir ve faydalıdır. Ama eğer şanzıman çevresinde bu dediklerim varsa yağ kaçakları öncelikle tamir edilecek. Sonrasında yeni yağ koyulacak.