Volvo S40 II 1.6d

mete25

Panpa
1,035
Marka
Volvo
Merhabalar, bugüne kadar S40 için garaj konusu açmamıştım. Bunda aracın yapılacak işlerinin olmasının ve bu sebeple aracın sınırlarını zorlama imkanı bulamamamın payı vardı. İşlemler sonrasında bir de güzel bir uzun yol üzerine buraya izlenimlerimi aktarma vaktinin geldiğini düşündüm.

Önceki incelemelerimde de yaptığım gibi aracın öne çıkan, daha doğrusu dikkat çeken olumlu ve olumsuz yönlerini aktarmaya gayret edeceğim. Kendi aracımın hikayesine değil, daha çok modelin genel özelliklerine değinmeye çalışacağım.

Konfor:

Aracın koltuk rahatlığını çok beğeniyorum. Vücudu çok güzel sarıyor ve yormuyor. Baldır destek ayarı olması da artısı. Şimdiye kadar kullandığım araçların arasında en iyisi diyebilirim. Süspansiyon konforu olarak da ne söylenir bilemiyorum. Yumuşak ve yaylanan tarafta değil ancak gergin ve rahatsız da hissettirmiyor. Çalışma prensibini e46'ya benzetebilirim. Ancak sanırım düşük hızlarda e46 ufak bir farkla daha güzel ütülüyordu.

Ses yalıtımı:

Motorun ses yalıtımı bu araçta büyük bir eksi. Neredeyse eski minibüslerdeki gibi motor yanınızda çalışıyormuş gibi bir gürültüye maruz kalıyorsunuz. Her ne kadar motorun sesi güzel olsa da sesin bu denli içeride olması araca yakışmamış. Rüzgar ve yol ses yalıtımı ise başarılı. Zaten motor sesi tarafından bastırıldıkları için hiçbir zaman duymuyorsunuz.

WhatsApp Image 2026-08-10 at 12.19.21 (1).jpeg

WhatsApp Image 2026-08-10 at 12.19.19.jpeg

İç Hacim:

Aracın dış boyutlarına göre iç hacim güzel değerlendirilmiş. Beklenenin üzerinde bagaj derinliği mevcut. İçerisi çok geniş değil ancak yeterli geliyor. Arka kapıların açılma açısı kısıtlı. Ön yolcu koltuğunun öne yatması pratiklik sağlıyor ve kullanıldığı taktirde arkadaki yolcuya ferah ve rahat bir yolculuk imkanı sunuyor.

Performans & Yakıt tüketimi:

WhatsApp Image 2026-08-10 at 12.19.18.jpeg

Aracın genelde 1600 ila 2400 devir arasında kullanmaya gayret ediyorum. 1600 devrin aşağısının boş olmasının yanı sıra oralarda aracı zorlamamak adına ben de gaza yüklenmiyorum. 1600 devrin yukarısında ise performans yeterli geliyor ve tatmin ediyor. Doğru devirdeyken hiçbir yokuşta vites düşürme ihtiyacı hissedilmiyor. Bunun yanında gaza ilk dokunulmasıyla birlikte gelen çok güzel bir turbo senfonisi var. Kaputun altında çok daha hacimli bir makine varmış hissiyatı yaratıyor. Gece bu sesi dinleyerek gezmek keyif veriyor. Yakıt tüketimi ise yüz güldürüyor. Olabildiğince Ankara trafiğinden kaçındığım karma kullanımımda 5.0 litre yakıyorum. Bu da tek depoda 850 km lere denk geliyor. Uzun yolda 33 litre ile 750 kilometre gördüm. Bu da 4.4 litreye tekabül ediyor. Az tüketmeye pek kasmadığım bir uzun yoldu.

Şanzıman:

5 ileri şanzıman mevcut. Debriyajın hissiyatı olsun, vites kolunun geçiş hissiyatları olsun gayet başarılı. Bmw de rahatsız olduğum vitesi geçirmek için motor devrini beklemek gerekmesi durumu bu araçta yok. 3. ile 4. vites arası uzun tutulmuş. 3. vitesi biraz çevirmeden 4 e atamıyorsunuz. 4 ile 5 arası ise fazla kısa. Bu sebeple araç 2000 devirde 95 km/h 2400 devirde 115 km/h gibi bir hızla ilerliyor. Motor 5. viteste çok canlı hissettirmese de araç mutlaka daha uzun bir 5. vitesi hak ediyor.

WhatsApp Image 2026-08-10 at 12.19.17.jpeg

Yol Tutuş:

Rot balans öncesinde aracın arka aksında ciddi bir gezme durumu vardı. Şerit çizgilerinin üzerinde giderken yılan gibi kıvrılmasının yanı sıra tek taraflı bozuk yol geçişinde arka taraf bir sağa bir sola sallanma hareketi gerçekleştiriyordu. Viraj içlerindeki yol bozukluklarında arkanın dengesini bozup tekrar toparlaması korkutuyordu. Alt takımda boşluk olmadığının söylenilmesi üzerine arka amortisörlerin bitik olduğundan şüpheleniyordum aslında. Araç cihaza bağlandığında sağ arka tekerin içeri doğru baktığı tespit edilip yeniden ayar yapıldı. Salıncak ve rot başı değişimi sebebiyle ön tarafa da ayar yapıldı tabiki.

Ayar sonrasında aracın düz gitme kararlılığında çok belirgin iyileşme oldu. Arkadaki gezme tamamen sona erdi. Ön aksı başarılı şekilde takip etmeye başladı. Aracın yüksek hızlarda rüzgardan etkilenme durumu da pek yok, hissetmedim diyebilirim. Virajlarda ön tarafın limitleri görece yüksek. Arka tarafın da önü çok rahat takip ettiğini hissettim. Arkada kopma ibaresi yok.

Etli direksiyon simidinin tutuşu güzel. Aracın e46 seviyesinde ağır bir direksiyonu var. Hissiyat ve tepki açısından rahatsız edici bir yönü yok benim için. Kullandığım en hızlı ve en net direksiyon sistemi olmadığı da aşikar.

WhatsApp Image 2026-08-10 at 12.19.16.jpeg

Ses Sistemi:

Araçta volvo high performance adında 4 hoparlör 4 tweeterlı opsiyon ses sistemi bulunmakta. Sistemin özellikle bassları çok güçlü ve çok temiz. Yüksek sesle müzik dinlemek ciddi keyif veriyor. Ancak genel ses berraklığı ve tizler konusunda aynı yüksek başarıyı gösteremiyor.

WhatsApp Image 2026-08-10 at 12.19.21 (2).jpeg

Aklıma gelen aracın öne çıkan noktaları bu şekilde. Umarım aracı tanıtma noktasında faydalı olmuştur ve keyifle okunur. Son olarak bugüne kadar araca yapılanlara dair hazırladığım listeyi ekliyorum. Ben biraz araca inip müzik dinleyeceğim. 😅

Ekran görüntüsü 2026-08-10 105259.png

Son düzenleme:
Buradan da tekrar hayırlı olsun demiş olayım kazasız belasız kullanman dileğiyle. Genel olarak içinde bulunmaktan keyif aldığım tasarıma ve konfora sahip, motor sesi yalıtımındaki şikayetin de bence biraz motorun aşırı gürültülü olmasından. Aynı motorlu farklı marka araçlara göre seninki bir tık iyi gelmişti bana hatta öyle diyim

sorunsuz kullanmak nasip olsun,

direksiyon sertliği focus'ta değişebiliyordu. Durağan hâldeyken yol bigisayarından seçeneklerin çıkması lazım. Spor'a alınca baya keskinleşiyordu tepkiler.

Güzel günlerde kullan hocam nazar değmesin. Ses sistemi konusunda ise seslerin açık olmaması ve tiz berraklığı normal bir durum. Başarısızlık değil de ses sisteminin üretici tarafından belirlenen karakteri bu şekilde. Döneminin vag grubu araçları da benzer kuruluma sahip. Hifi seviyesinde net, temiz ve açık sesten ziyade eğlence odaklı bir kuruluma sahipler.

Hayırlı olsun, çok sevdiğim bir araç. Focus çok kere kullanma fırsatım olmuştu, bu araçta Focus şasili diye biliyorum, fiyatına ve sunduklarına göre oldukça iyi bir araç.

Motor eski nesil HDi olduğu için biraz sesli, S60 ta olduğu gibi buna da bu ses yakışmıyor, ne var ki kullanıcı dostu. Stage 1 ile 130-140 hp bantlarında epey keyifli oluyor.

Hayırlı olsun, çok sevdiğim bir araç. Focus çok kere kullanma fırsatım olmuştu, bu araçta Focus şasili diye biliyorum, fiyatına ve sunduklarına göre oldukça iyi bir araç.

Motor eski nesil HDi olduğu için biraz sesli, S60 ta olduğu gibi buna da bu ses yakışmıyor, ne var ki kullanıcı dostu. Stage 1 ile 130-140 hp bantlarında epey keyifli oluyor.

Yok yauv bana eski nesil gelmiyör yav. Hele ki önceki araçlarımdan sonra.😅

Stage 1 e çok hevesleniyorum ancak aracın soğutma sisteminin yetersiz geldiğini düşündüğümden ve son vitesi kısa bulduğumdan o işe girişmedim. Zaten abimle araçları takaslamak gibi bir durum da söz konusu olacak.

Hayırlı olsun, özellikle ön tasarımı cok hoşuma gidiyor
Teşekkür ederim. İlk a3 sedan ile birlikte benim de proporsiyonunu çokça beğendiğim, yakışıklı bulduğum bir araçtı kendisi. Body kit ve Serapis jantlar ile çok daha haşin duruyor. Ben denk getiremedim.

Tekrardan hayırlı olsun. Accord'dan sonra rahat bir nefes aldırmıştır diye düşünüyorum.
Yakıt tüketimi olarak olabilir ancak masraf konusunda listeden de anlaşılacağı üzere şimdiye kadar aldırmadı ya. Tabi aracı aldıktan sonra kondisyonunu toparlamak üzere yapılan masraflar oldu bunlar. Bundan sonrası için daha umutluyum :)
Bizde konuya bir selam bırakalım takipte kalalım :)
Aleykümselamlar🙋‍♂️ Sizde s40 mı vardı ya, afyon volvo buluşmasına akmamız yok mu?😃

Aleykümselamlar🙋‍♂️ Sizde s40 mı vardı ya, afyon volvo buluşmasına akmamız yok mu?😃
Denizde kum bizde araba ya :D kardeşimin arabası , oda bahsetti gidelim edelim afyona diye ama ben geri vitese taktım ne yapacaz kimi tanıyorsun dedim mantıklı geldi sanırım birde git gel 80 litre benzin yeriz herhalde :D

Kazasız belasız sürüşler dilerim hocam, maşallah 🧿
Cümlemize inşallah, teşekkür ederim :)

Güzel günlerde kullan kardeşim hayırlı olsun.
Arka koltuk testi tarafımca yapılmıştır. @Onur Kmnt
Teşekkür ederim Baran hocam. Evlat ziyareti için de ayrıca teşekkürler 😃
Ekli dosyayı görüntüle 54842
Mete biraderime Volvo S40 hayırlı olsun. Bizde çocuk görmeye gittik 😂
@abidinkofficial @Toprak @mete25

Güzel günlerde kullan hocam nazar değmesin. Ses sistemi konusunda ise seslerin açık olmaması ve tiz berraklığı normal bir durum. Başarısızlık değil de ses sisteminin üretici tarafından belirlenen karakteri bu şekilde. Döneminin vag grubu araçları da benzer kuruluma sahip. Hifi seviyesinde net, temiz ve açık sesten ziyade eğlence odaklı bir kuruluma sahipler.
Teşekkür ederim hocam. Accordun kurulumu güçlü basslar yerine genel olarak daha temiz ve berrak ses üzerineydi. Onunla orta-düşük ses seviyelerinde berrak keyifli müzik dinlenebiliyordu. Bu araç daha çok bangır bangır basslı ses dinlemeye teşvik edecek bir kuruluma sahip. Bassların kalitesinin yanında şu cıstak cıstak tizleri de Accordaki gibi net olsa bu sistem tadından yenmezmiş.😃

güzel günlerde bin hocam maşallah çok yakışıklı araba 🧿
Teşekkür ederim abidink hocam. Senin kadar olmasa da yine bir gideri var😃

güle güle kullanın araç çok güzel görünüyor. s40'a denim mavi kardeşlerinden selamlar.

Ekli dosyayı görüntüle 56268
Ekli dosyayı görüntüle 56269
İskandinav kardeşlere bizden de selamlar. Afyon buluşmasına hangisiyle gelirsiniz?😃