Octavia Passat Parası Eder mi ? / MQB Torsiyon Araçlara Bu Paralar Verilir mi Yol Tutmuyor ? / MQB mi PQ35 mi

Seat spor tarz otomobil üreten bir firma bazı modelleri hariç bu şekilde sırf c sınıfı diye neden konforlu olması gerekiyor burada neye göre kime göre mantığı devreye giriyor bana kalırsa.
Düz asfalt fark etmeyecek ise o zaman yarış araçlarındaki süspansiyon kurulumları vs hepsi gereksiz zaten nede olsa pist bozuk değil.
Bu arada monroe sachs,bilstein gibi amortisörlere göre daha yumuşak sönümlemeye sahip olan bi amortisör.
'spor tarz'dan kastımız daha çok dizaynda kalmış leon tarafında. Yoksa formentor, ibiza gibi araçlar sınıfına göre oldukça kabiliyetli. C sınıfı araçların büyük kısmı şehir içi odaklı kullanıldığından konfor önem arz ediyor. Spor karakter isteniyorsa focus'larda ki gibi ST-line, golf'te olduğu gibi R-line donanımlarına sahip olursun. İlla standart leon konfor konusunda golf gibi olsun demiyoruz ama bi alt sınıf araçtan da kötü olmasın bi zahmet, oluyorsa da sınıfında iddiali bir yol tutuşu olsun.

düz asfalttan kastımız ne şimdi. Dalgalı pist yollarını mı kast ediyoruz yoksa uçak pisti gibi dümdüz olan yolları mı? Eğer ilk dediğimse herhalde süspansiyon kurulumu etki eder. Düz asfalt diyince insanın aklına kaymak gibi dümdüz olan yollar gelir, bu tip asfaltta da yol bozukluğuna denk gelmezsen çoğu otomobil güzel hissettirir.

mk4 Mondeo tarafında monreo amortisörler, fomoco - sachs gibi markalara göre sert ayara sahip. Kullanıcı yorumlarında da monreo daha sert olduğu üstüne basılarak söylenir. Sachs ise orijinalin muadilidir mondeo'larda ve monreo'ya göre daha yumuşaktır.

1000067737.jpg

üstte monroe takıldıktan sonraki teker açıklığı, altta ki ise 3 sene önce çektiğim orijinaller. Başka türlü sertlik farkını açıklayamam.

Bu modellerler sonuç olarak avrupa standartlarında üretilmiş güncel MQB araçlar
Jetta nın ise üretilmesinin sebebi ucuz bir sedan ihtiyacı oluşmasıydı zaten çoğusuda emisyon skandalına takıldı kaldı.
Yalnız jetta'nın üstünde hala vw amblemi var ve vw kimliği ile üretilmiş bir model. Yani uretim yeri hariç safkan bir vw modeli. Üretimini ucuzluk olarak degerlendireceksen vw'nin alt markaları olan skoda ve seat için hangi ifadeyi kullanacaksın ? Ucuzun daha da altı bir ifade olmalı senin mantığına bakılınca.

Son düzenleme:
Çekirdeğimi aldım geldim :D

Komple özet niteliğinde takaladıklarım ;
Seat'ın doğuştan "spor üretici" ilan edilmesi
B segmenti Corsa F'in, C segmenti Leon'a sürüş ve tokluk dersi vermesi
Torsiyonlu arabaya Golf yayı atınca sihirli şekilde bağımsız süspansiyona dönüşeceği inancı
Jetta'nın "Golf HB sevmeyen Amerikalıya ucuz sedan" Meksika macerası
Konunun 2000 model Megane Coupe torsiyonundan i20N ve Mondeo'ya nasıl bağlandığının çözülememesi
Monroe amortisör sert mi yumuşak mı çıkmazı
"GPT öyle dedi" restine gelen "Tecrübeme yapay zeka sökmez" karşı atağı
valla mondeoyu amörtisör değişimi sonrası örnek olarak verdim, yoksa bahsi geçmesinin mantığı yok :d

Torsiyonlu arabaya Golf yayı atınca sihirli şekilde bağımsız süspansiyona dönüşeceği inancı
Konunun 2000 model Megane Coupe torsiyonundan i20N ve Mondeo'ya nasıl bağlandığının çözülememesi
Sohbet oluyor işte daha ne olsun :D

valla mondeoyu amörtisör değişimi sonrası örnek olarak verdim, yoksa bahsi geçmesinin mantığı yok :d
O konu konuşulur sonra ama monroe daha yumuşak hatta bende amortisörleri değişirken araştırmıştım hep öyle deniliyor aynı zamanda yapay zekalarda sormuştum.

O konu konuşulur sonra ama monroe daha yumuşak hatta bende amortisörleri değişirken araştırmıştım hep öyle deniliyor aynı zamanda yapay zekalarda sormuştum.
valla ben ilk elden tecrübe ettim direkt :d. Eğer test etmek isteyen varsa buyursun gelsin, şaka yapmıyorum i20n'e benzer hisler yaşatabilir.

1000049613.jpg

Yalnız jetta'nın üstünde hala vw amblemi var ve vw kimliği ile üretilmiş bir model. Yani uretim yeri hariç safkan bir vw modeli. Üretimini ucuzluk olarak degerlendireceksen vw'nin alt markaları olan skoda ve seat için hangi ifadeyi kullanacaksın ? Ucuzun daha da altı bir ifade olmalı senin mantığına bakılınca.
Arabanın üzerindeki amblemi mühendislik platformunun önüne koymak bana kalırsa yanlış.
Jetta amerikada diğer rakiplerine girebilsin diye maliyetleri kısılmış golf 6 altyapısına yapılmiş bir pazar arabası. (Pazar arabası küçümseyici manada değil yanlış anlaşılmasın.)
O zaman bu amblem mantığı ile bakarsak Audi,Porsche vs de vw nin çatısı altında kaldığı için vw den kalitesiz olduğu anlamına mı geliyor ?
Nereye sorarsan sor MQB PQ35 den iyi platform.

Arabanın üzerindeki amblemi mühendislik platformunun önüne koymak bana kalırsa yanlış.
Jetta amerikada diğer rakiplerine girebilsin diye maliyetleri kısılmış golf 6 altyapısına yapılmiş bir pazar arabası. (Pazar arabası küçümseyici manada değil yanlış anlaşılmasın.)
O zaman bu amblem mantığı ile bakarsak Audi,Porsche vs de vw nin çatısı altında kaldığı için vw den kalitesiz olduğu anlamına mı geliyor ?
Hiç kusura bakma ama instagram'ın otomobil sayfalarının videoları altında sınırlı bilgisiyle yorum yapan kitlenin kafa yapısı burada ne yazık ki pek geçerli değil. Bunları instagram videoları altında söylesen belki onlarca beğeni alırsın ama bir şey bildiğini zannedip bilmeyenler tarafından alırsın ancak.

PQ35 platformu mühendislik maliyetlerinden ödün verilmeden ortaya çıkmış bir platformdur. MQB ise sürüş kalitesinden ziyade hafiflik, üretim esnekliği ve maliyet dengesi oluşturulmak istenerek ortaya çıkmış bir platformdur.

PQ35 platformu yolda daha ağırkanlı ve sarsıntısız bir sürüş düşünülerek üretilmişken MQB daha çevik ama bozuk yollarda daha sert tepkiler verebilen bir platform olarak üretilmiştir.

Vw bu platformu özellikle çok başarılı işler çıkarıp satışları alt üst eden mk1 ve mk2 Focus ile rekabet edebilmek adına ortaya çıkarmıştır. Vw hiç bir zaman Focus ile baş etmek adına bu platformu geliştirdiğini resmi olarak lanse etmedi. Ama platformun maliyetleri şirketi krize soktuğunda, üst düzey yöneticiler PQ35'in aşırı mühendislikle üretildiğini ve kâr marjlarını yok ettiğini resmi olarak kabul ettiler.

Dönemin CEO'su Golf 5'in (PQ35) üretiminin, bir önceki nesil Golf 4'e göre araç başına 50 saat daha uzun sürdüğünü ve lazer kaynaklı şasi ile bağımsız arka süspansiyon gibi karmaşık mühendislik çözümleri yüzünden üretim maliyetlerinin hedeflenenin çok üzerinde olduğunu resmi olarak duyurdu. Hatta VW yönetimi, aracın parça kalitesinin ve mühendisliğinin kompakt sınıf standartlarının üzerinde olduğunu, bunun da şirketin kâr marjını ciddi şekilde etkilediğini açıkça belirtti. Röportajlarında, finansal raporlarında bu açıklamaların hepsi mevcut.

Senin MQB daha iyi dediğin platform üretim maliyeti ve üretim esnekliği açısından daha iyi.

Octavia, Leon MK3 ve B7 Passat'ın yerildiği kadar kötü olmadıklarını düşünüyorum. Çünkü nıneleven olmak bunu gerektiriyor falan 🤪

Leon MK3,5 Excellence kullanmıştım, emanet arabayı çok zorlamıyorsun tabi de.. Önü iyiydi, arka biraz tedirgin ediyor. Onun için de balık sırtı virajlarda sakin olmak, lift offumsu hareketlerde bulunmamak falan yeterli 🙂 Bence o.. Evet altyapıda ucuza kaçtık ama Avrupa'nın güzel asfaltında gençlere İspanyol ayarı yapalım diye verilen kararların sonucu. Citroen DS3 gibi biraz.

Octavia'da da.. Kocaman araba. Önden kayıp gideceğine arkası gelsin kafası olabilir. Ya da genelde bagaj yüklü seyahat edileceği düşünülüp biraz sert tutulmuş olabilir 🤔 Hafif ticari mantığı.. İzolasyon eksikliği dışında çok iyi bir aile arabası. Fiyatlarının da Jetta'dan yüksek olması çok normal bence.

B7 Passat ise; direksiyonu böyle Fiat'ın City modu falan gibi. Sonra baktım VCDS'ten ayarlanabiliyormuş. Alt takımda da B6'ya göre maliyet odaklı sadeleştirmeler var.

Ama bunların dışında tam bir balkan dad araba 😎 Al 300.000'de Dizel + Manuel kandır sür. İçi de B8'den kaliteli geliyor bana. Piech odunluğu var B7'de.. B8 Winterkorn 😅 A4 de öyle bak.. B8 daha bir güm-pat, kale kapısı torpido falandı. B9 daha bir kibar.

Hiç kusura bakma ama instagram'ın otomobil sayfalarının videoları altında sınırlı bilgisiyle yorum yapan kitlenin kafa yapısı burada ne yazık ki pek geçerli değil. Bunları instagram videoları altında söylesen belki onlarca beğeni alırsın ama bir şey bildiğini zannedip bilmeyenler tarafından alırsın ancak.

PQ35 platformu mühendislik maliyetlerinden ödün verilmeden ortaya çıkmış bir platformdur. MQB ise sürüş kalitesinden ziyade hafiflik, üretim esnekliği ve maliyet dengesi oluşturulmak istenerek ortaya çıkmış bir platformdur.

PQ35 platformu yolda daha ağırkanlı ve sarsıntısız bir sürüş düşünülerek üretilmişken MQB daha çevik ama bozuk yollarda daha sert tepkiler verebilen bir platform olarak üretilmiştir.

Vw bu platformu özellikle çok başarılı işler çıkarıp satışları alt üst eden mk1 ve mk2 Focus ile rekabet edebilmek adına ortaya çıkarmıştır. Vw hiç bir zaman Focus ile baş etmek adına bu platformu geliştirdiğini resmi olarak lanse etmedi. Ama platformun maliyetleri şirketi krize soktuğunda, üst düzey yöneticiler PQ35'in aşırı mühendislikle üretildiğini ve kâr marjlarını yok ettiğini resmi olarak kabul ettiler.

Dönemin CEO'su Golf 5'in (PQ35) üretiminin, bir önceki nesil Golf 4'e göre araç başına 50 saat daha uzun sürdüğünü ve lazer kaynaklı şasi ile bağımsız arka süspansiyon gibi karmaşık mühendislik çözümleri yüzünden üretim maliyetlerinin hedeflenenin çok üzerinde olduğunu resmi olarak duyurdu. Hatta VW yönetimi, aracın parça kalitesinin ve mühendisliğinin kompakt sınıf standartlarının üzerinde olduğunu, bunun da şirketin kâr marjını ciddi şekilde etkilediğini açıkça belirtti. Röportajlarında, finansal raporlarında bu açıklamaların hepsi mevcut.

Senin MQB daha iyi dediğin platform üretim maliyeti ve üretim esnekliği açısından daha iyi.
Sizde daha çok kendi aracını öven instagram kitlesine hitap ediyorsunuz gibi geldi bana ben zaten konfor açısından bir şey demedim fark ettiyseniz sadece leona sert denildi bende leonun yayları daha kısa ve sert olduğu için daha konforsuz dedim.
PQ35 in kar marjının olmamasın sebebi finansal raporlardan bahsedilen uzun üretim süreleri ve hat verimsizliği montaj kolaylığı olmamasın sebebiydi.
MQB çelik kullanım oranı (UHSS) %15 lerden %30 seviyelerine çıkardı böylelikle şasi hafiflerken burulma direnci de artıyor hafif olması ve üretim esnekliği kalitesiz olduğu anlamına gelmiyor.
Yabancı kaynakları araştırabilirsin bir sürü yabancı forumlarda tartışmalar var.

Son düzenleme:
PQ35 özelinde konuşmak gerekirse Jetta MK6 arka tarafında torsiyon barlı süspansiyonla da gelmiş bir araba, özellikle Amerika pazarında sonradan bağımsız süspansiyon geçiriyorlar. Yani Leon Octavia torsiyon muhabbeti burada bence boş bir muhabbet.

Kaldı ki retrofit ve kişiselleştirilebilirlik açısından ve motor seçenekleri açısından MQB daha iyi bir platform. Özellikle zincirli EA111 motorlar yerine EA211 motorlar daha iyi. Kaldı ki kullanılan ECU TCU vs açısından da bu böyle. Genel olarak bakıldığında PQ35 ne kadar sürüş açısından bellirli sınırlarda iyiyse MQB de o sınırlar içerisinde başarılı. İki platformunda sürüş keyfi ahım şahım değil o yüzden gereksiz münakaşa olmuş bence.

MQB üretici açısından çok başarılı bir platformdur. Çünkü üretim maliyetlerini dramatik şekilde düşürmüştür. Bu platformdaki araçlar üretilirken belli ki müşteri beklentileri de çok iyi analiz edilmiş ki eski platformlara göre çok çok daha fazla sattı. Pekiyi maliyet dışındaki mekanik mühendislik açısından MQB başarılı mıdır? Hayır, önceki jenerasyonla karşılaştırılırsa tek kelimeyle rezildir. Mk3 Leon özelinde yorumlayacak olursam; rezil ötesidir. Golf keyifsizdir, Octavia hantaldır, torsiyonlu versiyonlarda ikisi de konforsuzdur, ama Leon'da aynı zamanda aşırı güvensizdir. İlkel kuru bir torsiyondan ötürü arkası geliyor desek, dümdüz kusursuz asfalt yüzeyde bile arkası kaymıyor, direkt kopuyor. Karşılaştırılan i20N vb. hothatch'lerde en azından düzgün yol zemininde arkası geldiğinde gaz pedalıyla yönetilebiliyor. Leon'daki kopma konusu ESP aracılığıyla Allah'a emanet edilmiş.

MQB üretici açısından çok başarılı bir platformdur. Çünkü üretim maliyetlerini dramatik şekilde düşürmüştür. Bu platformdaki araçlar üretilirken belli ki müşteri beklentileri de çok iyi analiz edilmiş ki eski platformlara göre çok çok daha fazla sattı. Pekiyi maliyet dışındaki mekanik mühendislik açısından MQB başarılı mıdır? Hayır, önceki jenerasyonla karşılaştırılırsa tek kelimeyle rezildir. Mk3 Leon özelinde yorumlayacak olursam; rezil ötesidir. Golf keyifsizdir, Octavia hantaldır, torsiyonlu versiyonlarda ikisi de konforsuzdur, ama Leon'da aynı zamanda aşırı güvensizdir. İlkel kuru bir torsiyondan ötürü arkası geliyor desek, dümdüz kusursuz asfalt yüzeyde bile arkası kaymıyor, direkt kopuyor. Karşılaştırılan i20N vb. hothatch'lerde en azından düzgün yol zemininde arkası geldiğinde gaz pedalıyla yönetilebiliyor. Leon'daki kopma konusu ESP aracılığıyla Allah'a emanet edilmiş.
Tüm mqb ler aynı torsiyon bundan sonra a3 octi leon golf vs alacaklar önceki nesile baksın demek.
Leonun koparmasının sebebi yayların kısa ve sert olması ama bu sayede kafadan kaymıyor güvensizlik konusuna bir şey demiyorum.

Çekirdek bitti ama devam yakaladıklarım 2 :D

Amortisör sertliğini ispatlamak için foruma cetvel niyetine çamurluk lastik boşluğu fotoğrafı yüklenmesi
Konunun 2000lerin Focus Mk1-Mk2 fırtınasına ve Golf 5'in VW yönetimini iflasın eşiğine getiren 50 saatlik lazer kaynağına bağlanması
Passat B7'nin direksiyonundaki Punto city modu hissiyatının gizli özellik VCDS kablosuyla tedavi edilmesi
B7'nin odun gibi güm-pat tokluğunun winterkorn nostaljisiyle B8'in naifliğine tercih edilmesi
MQB Leonun arkasının düz asfaltta bile kopan ESP olmasa allaha emanet tabut muamelesi görmesi
Tartışmaya aniden "%30 UHSS ultra mukavemetli çelik ve burulma direnci" serpiştirilerek seviyenin ODTÜ Metalurji amfisine çekilmesi
İki çift amortisör yiyen Mondeo'nun kendini Nürburgring kovalayan i20N sanması ısrarı

Konu geyik başlığından çıktı resmen Wolfsburg AR-GE kriz masasına döndü takipteyim devamm :D

Komple özet niteliğinde yakaladıklarım ;
Bu forumda her konu , her an mondeoya bağlanabilir :D