Videoyu izledikten sonra yazacak ve ekleyecek pek bir şey de bulamadım. Cevap belli, yapılması gereken belli..
Yaptığı yanlışı bile yanlış yapmak diye bir terim vardır. İmam hatipleri çoğaltacağız diyorlar ama orada bile okulun özüne uygun eğitim verdikleri yok. Geleceğin cemaatçi neslini yetiştirip duruyorlar. Dinin verdiği ilimi, bilimi, ahlakı öğrettikleri yok. Tarihe baktığımızda çoğu ünlü düşünür, fizikçi, astrolog v.s hepsi yaptıkları deney ve buluşlarda dini kaynakları temel almışlar. Bilimi ilerletmek için hep dinden faydalanmışlar. İmam hatiplerde hak din öğretiliyor olsaydı, bugün bu ülke de bu halde olmazdı. Osmanlı zamanında değnekle, falakayla cezalandırılıp din diye safsataların öğretildiği, aklını ve vicdanını kullanmayı öğretmeyen medreselerin modernize edilmiş halidir imam hatip okulları.Harika bir video. Daha önce de izlemiştim zaten. Eğitim ile alakalı olaraktan Bernard Shaw'ın bir sözü var;
"Eğitimime, okul yüzünden uzunca bir süre ara vermek zorunda kaldım."
Günümüz eğitim sistemini anlatmaya gerek bile yok...
Sırf öğrencilerine "Cosmos" belgeselini izlettiği için öğretmene soruşturma açılan bir ülkedeyiz.
Kaldı ki o belgeseli kesinlikle herkes izlemeli.
Ne çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılıyor, ne de doğru dürüst bir eğitim verilebiliyor.
Bakanın birisi de çıkıp diyor ki;
"Daha fazla imam hatip lisesi açacağız."
Çok gerekliydi ya...
edit: imla
Çok değil daha geçen haftalarda araştırma sonucu açıklandı.Yaptığı yanlışı bile yanlış yapmak diye bir terim vardır. İmam hatipleri çoğaltacağız diyorlar ama orada bile okulun özüne uygun eğitim verdikleri yok. Geleceğin cemaatçi neslini yetiştirip duruyorlar. Dinin verdiği ilimi, bilimi, ahlakı öğrettikleri yok. Tarihe baktığımızda çoğu ünlü düşünür, fizikçi, astrolog v.s hepsi yaptıkları deney ve buluşlarda dini kaynakları temel almışlar. Bilimi ilerletmek için hep dinden faydalanmışlar. İmam hatiplerde hak din öğretiliyor olsaydı, bugün bu ülke de bu halde olmazdı. Osmanlı zamanında değnekle, falakayla cezalandırılıp din diye safsataların öğretildiği, aklını ve vicdanını kullanmayı öğretmeyen medreselerin modernize edilmiş halidir imam hatip okulları.
Maalesef bu her yönüyle belli oluyor. İmam hatip lisesine giden ve başını sırf aile, okul yahut mahalle baskısı yüzünden kapamış ( baş kapatmakla dindar olunduğunun sanılması da ayrı bir konu ), görünüşte dindar olan ama içinde onu hissedemeyen ve ona uygun davranışlarda bulunmayan bir sürü kız görüyorum yaşadığım şehrin tenha ve kuytu köşelerinde, keza erkekleri de bundan farklı değil. Eğitim sistemi ister imam hatip olsun ister düz liseler, gençliğin çoğunu maalesef bu hale getiriyor. Eğitimi ve öğretimi programlayanların zihniyeti değişmediği sürece hangi isimde hangi liseyi açarlarsa açsınlar bir fark yaratmayacaktır. Senin de dediğin gibi fen liselerinde okuyan ve genele vurduğumuzda sadece bir avuç olabilecek öğrenciler kısmen kurtulabilmiş oluyor.Çok değil daha geçen haftalarda araştırma sonucu açıklandı.
Liseler arasında en başarız öğrencilerin çıktığı liseler imam hatip liseleri.
Fen lisesi tabii ki ilk sırada. Daha çok imam hatip açacağız demek büyük saçmalıktan başka bir şey değil. Ne ilime, ne bilime önem verilen bir ülkedeyiz maalesef...
Hocam burada aslında ilginç bir bakış açısı getirmiş bu şahıs. Bir yandan düşünüyorum, ülkenin sahip olduğu eğitim ve öğretim kalitesiyle beraber üniversite bitirmiş ve okumuş kesimin gerçekte ne halde olduğunu maalesef görüyoruz. Sanki buradaki konuşmasında kinaye seziyorum ben. Eğitim sisteminin çıkardığı okumuşların ne kadar işe yaramaz halde olduğunu anlatmaya çalışıyor sanki. Tam bilemiyorum. Çünkü konuşması sırasında Abdülhamit'in medreselerle yetinmeyip, laik bir sisteme sahip okullar kurması ve osmanlı aydınlanması içinde yer alanların Cumhuriyeti kurduğuna dair yaptığı tespit pek de yanlış değil gibi. Çünkü bazı kaynaklarda Atatürk'ü göreve getirenlerden birinin Abdülhamit olduğu da söylenmekte. Abdülhamit'i de padişah yapanların, devlet öncesi devleti kuran irade olduğu da söylenmekte.Bunu diyen birinin rektör yardımcısı olması olayı açıklıyodur sanırım. Hatta bildiğim kadarıyla ÖSYM ye başka bir şey olarak atanmıştı.
Hayatım boyunca bu kadar aptalca bir konuşma duymadım. Zihinleri berrak olan az okumus kisilermis, yok artık yahu. Madem niye Prof. Oldun derler adama. Tespit yapmamış tespit s.çmış.Bunu diyen birinin rektör yardımcısı olması olayı açıklıyodur sanırım. Hatta bildiğim kadarıyla ÖSYM ye başka bir şey olarak atanmıştı.
Bana kalırsa şuan ki eğitim sistemiyle okumuş kişilerin zihinlerinin bulandırıldığını, boş şeylerle doldurulduğunu, okumamışlardan bile beter halde olduğunu iğneleyici bir şekilde anlatmaya çalışmış gibi duruyor. Keşke biraz daha açıklayıcı ve detaylı şekilde daha anlatabilseydi söylemek istediklerini. Karşıdaki moderatörde iş yok ki soru sormayı becerememiş. Sultan Abdülhamit hakkında şuanki yobazların açıklamadığı, anlatmadığı hatta anlatmaktan çekindiği laik sisteme ait okulları açmış bir padişah olduğunu ve cumhuriyeti kuran iradenin o açılan okullardan yetiştiğini anlatmış olması, bana kalırsa çok da boş bir adam olmadığını sadece farklı açıdan baktığını gösteriyor. Zira Abdülhamit'i Atatürk'e düşman gösteren şuan ki yobaz zihniyetin aksine bir konuşma kısmı geçmiş videonun belli bir kesiminde.Hayatım boyunca bu kadar aptalca bir konuşma duymadım. Zihinleri berrak olan az okumus kisilermis, yok artık yahu. Madem niye Prof. Oldun derler adama. Tespit yapmamış tespit s.çmış.
Aslına bakarsan, reelde cehaleti öven yapıdaki bir insanın konuşmasına kimse saygı duymaz, saygıdan öte zaten mantıklı bir yorum olmaz. Benim burada anlatmak istediğim, adamın söylediklerine başka bir yorum getirilebilir mi kısmıdır. Dedim ya derdini iyi anlatamadığını düşünüyorum, çünkü moderatör adamı gerektiği gibi yönlendiremedi, asıl anlatmak istediğini soracağı sorularla ortaya çıkaramadı gibi geldi.@CenkGs evet Cumhuriyet'in kurucuları Osmanlı'nin iyi eğitim almış ve çoğu asker olan bireyleriydi. Ama bunlar da sonuç olarak az okumus ve zihinleri berrak insanlar değil, ülkesinin durumunu, ülkesinin nereye gittiğini gören, dil bilen, Dünya'yı ve hayatı okuyan insanlardı. Kisaca elit ve aydin insanlardı. Buna zaten itiraz etmem.
Ama cehaleti öven birine saygı duyamam. Ancak bu demek değil ki her üniversite mezunu aydındir, cahil değildir. En büyük örneği de bu ve bhnj gibi sözde profesörler.
Bu yazdığımın aynısını videoda söylüyormuş. Şuan izlediğimde farkettim.Bence öğretmenlik, doktorluktan bile daha değerli olmalı. Çünkü doktor olacak çocuğu, bir öğretmen yetiştiriyor
Bir de meb bakanımız diyor ki teste sadece fen liseleri katilsaydı ilk 3'te idik diyor. Yani diğer liselerin bi anlamı yok mu? Ben MEB bakanının eğitim ile alakası olduğunu düşünmüyorum .Çok değil daha geçen haftalarda araştırma sonucu açıklandı.
Liseler arasında en başarız öğrencilerin çıktığı liseler imam hatip liseleri.
Fen lisesi tabii ki ilk sırada. Daha çok imam hatip açacağız demek büyük saçmalıktan başka bir şey değil. Ne ilime, ne bilime önem verilen bir ülkedeyiz maalesef...