Öncelikle, 156 2.0 TS'i hatırı sayılır bir süre kullandım, mesleğim gereği de baya inceledim.
-Tam bir
fiyat performans otomobili. O paraya o özgünlük, motor performansı vs pek yok. Zaten ben de bu yüzden almıştım.
-Motor fena değil. Ama mühendislik harikası değil. Çift buji ama bir tanesi zaten emisyon için. Eski twin spark'lar gibi simetrik konumlama yok. O yıllarda mühendislik harikası örneği vermek gerekirse Honda B16A2 - 1.6 vti 160'lığın makinesi.
-Zaten fabrika çıkışlı olarak agresif kullanımda 10w60 yağ önerecek kadar yatak boşluğu olan bir motordan bahsediyoruz. Çoğu 2.0 ts'in balans şaftı yatağı bozulduğu için kayışı takılı değildir mesela.
-"Yeğenim bunlar devirli ve güçlü makineler, ondan yağ eksiltiyor." . 1.6 motordan 120, 2.0 motordan 155 hp almak uzay teknolojisi değil. Benzer güç/hacim oranlarında, benzer maksimum devirlerde sağlıklı motorda gram yağ eksiltmeyen motorlar var. Hiçbiri de 10w60 gibi soğukta bal kıvamında olan yağ kullanmıyor. O yağ zaten segmandan geçmez, nasıl yansın
-Varyatöre çok laf atılır ama aslında vanos ile aynı. Sorunları da, sistemleri de. E36'nın neredeyse yarı parası isteniyor. Fiyatına göre bakınca bmw'den üstün, genel araba vasfı olarak bakınca ise geride.
-Otomobil özelinde, 156'ya verilen emeğin yarısıyla başka araç ihya edilir. Düzgün kondisyonda dahi alınsa yıkılmaya çok müsait. Sürekli ilgi ister. Bunu seven birisi için zaten dezavantaj değil fakat yoldan geçen adama önerileceğini sanmıyorum.
Fiyat performans ama bir sanat eseri değil.
Malın fiyatı, arz talep içinde denge bulur. Parçası gayet bulunuyor ama İstanbul, Ankara, İzmir vs bir kaç il hariç kolay kolay ustaların ellemek istemediği markanın ikinci elinin geride kalması da normal. İstanbul'da bile bir naz bin niyaz iş yaptırılıyor, çünkü bir avuç usta kaldılar zaten. Önyargılar yok mu ? Var ama ateş olmayan yerden de duman çıkmıyor.
1.8T'ye gelirsek. Yerleşimi, motor kulakları, şanzıman ve aks bağlantıları, tesisatı, beyni vs mekanik tarafta her şeyi bir kenara bıraktım, başka markanın motorunu yasal olarak swaplamak mümkün değil. He arka planda bir şeyler döner onu bilemem. Fakat aynı markanın, daha yeni bir motorunu vs takmak gerekiyor.