Araç ithalatı

19052323

Profesör
289
Öncelikle merhaba arkadaşlar, yurtdisinda ikamet ediyorum ve bir tesla aldım 2020 yılının sonlarında, Bosna hersekte yaşıyorum fakat araç üzerinde Belçika geçici plakası var Boşnak plakaya geçirmedim(araçta geçici ithalat plakası var), fakat bu yaz Türkiye'ye kesin dönüş yapacağım aracı Türk plakasına geçirebilir miyim, yoksa aracın 0 mi olması lazım, araştırma yaptım normal araçlar için 1.6 motor altı ve maksimum 3 yaş şartı var, fakat bu araç elektrikli, son olarak eğer getirebilirsem bu sıralar Türkiye'ye getirip Türk plakasına geçirip geri döneceğim ve yazın kesin dönüş yapacağım fakat araba 3 aydır bende Türk plakasina ithalatta 6 ay şartı var mı bilgisi olanlar cevap verirse sevinirim şimdiden teşekkürler.

Eğer 2 sene kesintisiz, yurtdışında yaşadıysanız ve aracınız 6 ay üzerinize kayıtlı ise, bazı vergileri ödeyerek aracı TR plakaya çevirebilirsiniz. Ama 1 sene satamazsınız.
2 seneden az yurtdışında yaşadıysanız ve aracınız 6 ay üzerinize kayıtlı ise. Yabancı plakayla Türkiye'de 2 sene kullanabilirsiniz. Sonra geri yurtdışına çıkarmak zorundasınız.

Benim bildiğim bu şekilde, yine Permi Hakkını bir araştırın.

Eğer 2 sene kesintisiz, yurtdışında yaşadıysanız ve aracınız 6 ay üzerinize kayıtlı ise, bazı vergileri ödeyerek aracı TR plakaya çevirebilirsiniz. Ama 1 sene satamazsınız.
2 seneden az yurtdışında yaşadıysanız ve aracınız 6 ay üzerinize kayıtlı ise. Yabancı plakayla Türkiye'de 2 sene kullanabilirsiniz. Sonra geri yurtdışına çıkarmak zorundasınız.

Benim bildiğim bu şekilde, yine Permi Hakkını bir araştırın.
8 yıldır yurtdisinda yaşıyorum sadece geçen yaz 5 aylığına tr de kaldım, ana yerleşim yerim yurtdişı fakat ikinci adres olarak tr de bir adres görünüyor ve araç benim oturum iznine sahip olduğum ülkenin plakasına kayıtlı değil geçici Belçika ithalat plakası var, ayrıca sizce araç amerikaya uygulanan %120 vergi'yi kapsıyor mu yoksak avrupadan ithalat olacağı için kapsamıyor mu?

8 yıldır yurtdisinda yaşıyorum sadece geçen yaz 5 aylığına tr de kaldım, ana yerleşim yerim yurtdişı fakat ikinci adres olarak tr de bir adres görünüyor ve araç benim oturum iznine sahip olduğum ülkenin plakasına kayıtlı değil geçici Belçika ithalat plakası var, ayrıca sizce araç amerikaya uygulanan %120 vergi'yi kapsıyor mu yoksak avrupadan ithalat olacağı için kapsamıyor mu?
Tam emin olamadığım için daha bir şey söyleyemiyorum. Bence gümrükle yada ticaret bakanlığıyla bir görüşün. En net bilgiyi onlar verir.

bu siteden de detaylara bakabilirsiniz.

Resmi kurumlardan cevap almak kolay değil genelde, bir gümrük müşaviri ile görüşseniz daha faydalı bilgiler alabilirsiniz

Bu işi yapan aracı şirketlerde var diye biliyorum onlardan da danışmanlık alınabilir. Sizinle aynı durumu daha önce yaşamış birini bulmadan cevaplamak zor maalesef