Araç kiralama

MehmetAydin

Mehmet AYDIN
Panpa
2,176
32
Marka
Renault
Arkadaşlar herkese huzurlu ve sağlıklı haftasonları dilerim öncelikle.
Daha önce hiç araç kiralama tecrübem olmadı.Merak ettiğim şey kurumsal bir firmadan araç kiraladığım zaman ne gibi sorunlar yaşayabilirim? Başından geçen kötü bir tecrübesi olan var mı? Herhangi bir kaza durumunda en kötü ihtimalle ne olabilir?

Kurumsal kiralama en iyisi bana kalırsa , ben kiraladığım araca binmeden önce her yerini videoya çekiyorum (gözüme takılan yerlere zoom yaparak) iç aksamını ve motor aksamını fotoğraflıyorum , lastikleri kontrol ediyorum bu şekilde çalıştırıp tekrar kısa bir çalışma videosundan sonra kiralamayı gerçekleştirip imzamı atıyorum :) kiralama yapmadan önce kurumsal firmalar findeks raporunuza bakıyorlar kredi notunuz kötüyse araç vermiyorlar ki kredi kartı kullanmak zorundasınız zaten belli bir bedel çekmeleri için :)

Kurumsal kiralama en iyisi bana kalırsa , ben kiraladığım araca binmeden önce her yerini videoya çekiyorum (gözüme takılan yerlere zoom yaparak) iç aksamını ve motor aksamını fotoğraflıyorum , lastikleri kontrol ediyorum bu şekilde çalıştırıp tekrar kısa bir çalışma videosundan sonra kiralamayı gerçekleştirip imzamı atıyorum :) kiralama yapmadan önce kurumsal firmalar findeks raporunuza bakıyorlar kredi notunuz kötüyse araç vermiyorlar ki kredi kartı kullanmak zorundasınız zaten belli bir bedel çekmeleri için :)
Findeks notu felan sorun olmaz.Kaza durumlarını merak ediyorum.%100 kusurlu bir kazada en kötü senaryoda ne olabilir? Ya da herhangi bir arıza durumunda mesela dağın başında kaldık.Arıza masrafı veya başka herhangi bir masraf kiracıya ödetilebilir mi?

Findeks notu felan sorun olmaz.Kaza durumlarını merak ediyorum.%100 kusurlu bir kazada en kötü senaryoda ne olabilir? Ya da herhangi bir arıza durumunda mesela dağın başında kaldık.Arıza masrafı veya başka herhangi bir masraf kiracıya ödetilebilir mi?
İşin doğrusu hiç kaza yapmadığım için bilmiyorum ki araçlar her daim yeni model oldukları için ben hiç arıza durumu ile karşılaşmadım , sadece sorduğumda araç arıza yaparsa ne olur dediğimde çekiciye yeni aracınızı bindiriyoruz , o araç sizin kaldığınız yerde iniyor ona biniyorsunuz geri kalan işlemler bizim diye cevap almıştım ama hiç kaza durumunu sormadım ki araç kiralık olunca zaten diken üstü gidiyorum hiç sorup kötüyü çağırmak istememiştim :) ama bence en net cevabı size firma verir bu konuda diye düşünüyorum zaten o araçlar kiralama kaskolular kurumsal firmadakiler :)

moov daki sözleşmede her türlü sigortalı olduğu, ufak tefek hasarlarda mini onarım olduğunu büyük hasarlarda tutanak tutulduğu zaman kullanıcının bir sıkıntı yaşamayacağı yazıyordu, firmaları arayıp sormak teyit etmekte fayda var ama olası kazalarda alkol durumunu falan ispatlamak gerekiyor diye biliyorum onun dışında pek sıkıntı olmaz kurumsalda bence

Arkadaşlar herkese huzurlu ve sağlıklı haftasonları dilerim öncelikle.
Daha önce hiç araç kiralama tecrübem olmadı.Merak ettiğim şey kurumsal bir firmadan araç kiraladığım zaman ne gibi sorunlar yaşayabilirim? Başından geçen kötü bir tecrübesi olan var mı? Herhangi bir kaza durumunda en kötü ihtimalle ne olabilir?

Yurt içi yurt dışı kurumsal olan olmayan birçok yerden araç kiraladım. Çoğu arabayı da hatta böyle deneyimlerim. Bir yere tatile gitmek benim için aynı zamanda yeni bir araba denemek anlamına da gelir. Bir kere kurumsal/uluslararası olmayan hiçbir yerden araç kiralamayın. İkincisi kaza durumunda genelde başlangıç paketinde bir miktar tutarı siz ödersiniz. Bu Avrupa’da 300€ civarında Türkiye’de ise 1000tl civarındadır. Yani araba pert bile olsa maksimum 1000lira ödersiniz ve kurtulursunuz. Anahtar üzerinde çaldırırsanız mahkemelik olursunuz. Cam, lastik ve cam tavan için ayrıca sigorta yaptırır çoğu şirket. Bunlara bir şey olması durumunda cebinizden ödersiniz. Full kasko yapınca günlük Avrupa’da günlük 15-20 Euro, Türkiye’de 100-150 lira artar kiralama bedeli en az. Kiralayacağınız yere göre bu riski alıp almamak sizin elinizde. Genellikle full kaskolu fiyatı en ucuz olan şirketler Europcar ve Hertz’dir. Kredi kartınızdan ayrıca bir depozito çekilir. Bu depozito da genellikle kasko katılım bedelidir (yani yukarıda belirttiğim 1000lira civarı olan ücret). Aracı alırken bir belge ile çizikleri, sorunları vs. tutanağa işlenir. Burada imza atmadan önce sizin de aracı inceleyip tutanağa işlenmemiş şeyleri işletmeniz mümkündür. Aracı teslim alırken de bu tutanak esas alınır. Kurumsal firmalarda bu anlamda sıkıntı olmaz. Aracı kullanırken yediğiniz cezalar size yansıtılır, otoyol ücretlerini sizin ödemeniz gerekir, alkollü kazaya karışırsanız full kaskonuz olsa da tüm ücret size yansır, yurt dışına çıkacaksanız araç ile önceden firmaya bildirmeniz ve ek bir ücret ödemeniz gerekir, yine otoyol ya da vignette ücretlerini sizin karşılamanız gerekir, ek bir sürücü aracı kullanacaksa onu da belirtip ehliyetini ibraz etmeniz gerekir. Aracı kiralayan kişi dışında biri kazaya karışırsa kaskonuz olsa da tüm ücretler sizden kesilir. Araç teslimi ve iadesinde video, foto çekmek iyi bir önlemdir. Başka detay aklıma gelmedi :)

Son düzenleme:
Kiralarken kasko yapma durumu da var diye duymuştum.Böyle birşey va
Yurt içi yurt dışı kurumsal olan olmayan birçok yerden araç kiraladım. Çoğu arabayı da hatta böyle deneyimlerim. Bir yere tatile gitmek benim için aynı zamanda yeni bir araba denemek anlamına da gelir. Bir kere kurumsal/uluslararası olmayan hiçbir yerden araç kiralamayın. İkincisi kaza durumunda genelde başlangıç paketinde bir miktar tutarı siz ödersiniz. Bu Avrupa’da 300€ civarında Türkiye’de ise 1000tl civarındadır. Yani araba pert bile olsa maksimum 1000lira ödersiniz ve kurtulursunuz. Anahtar üzerinde çaldırırsanız mahkemelik olursunuz. Cam, lastik ve cam tavan için ayrıca sigorta yaptırır çoğu şirket. Bunlara bir şey olması durumunda cebinizden ödersiniz. Full kasko yapınca günlük Avrupa’da günlük 15-20 Euro, Türkiye’de 100-150 lira artar kiralama bedeli en az. Kiralayacağınız yere göre bu riski alıp almamak sizin elinizde. Genellikle full kaskolu fiyatı en ucuz olan şirketler Europcar ve Hertz’dir. Kredi kartınızdan ayrıca bir depozito çekilir. Bu depozito da genellikle kasko katılım bedelidir (yani yukarıda belirttiğim 1000lira civarı olan ücret). Aracı alırken bir belge ile çizikleri, sorunları vs. tutanağa işlenir. Burada imza atmadan önce sizin de aracı inceleyip tutanağa işlenmemiş şeyleri işletmeniz mümkündür. Aracı teslim alırken de bu tutanak esas alınır. Kurumsal firmalarda bu anlamda sıkıntı olmaz. Aracı kullanırken yediğiniz cezalar size yansıtılır, otoyol ücretlerini sizin ödemeniz gerekir, alkollü kazaya karışırsanız full kaskonuz olsa da tüm ücret size yansır, yurt dışına çıkacaksanız araç ile önceden firmaya bildirmeniz ve ek bir ücret ödemeniz gerekir, yine otoyol ya da vignette ücretlerini sizin karşılamanız gerekir, ek bir sürücü aracı kullanacaksa onu da belirtip ehliyetini ibraz etmeniz gerekir. Aracı kiralayan kişi dışında biri kazaya karışırsa kaskonuz olsa da tüm ücretler sizden kesilir. Araç teslimi ve iadesinde video, foto çekmek iyi bir önlemdir. Başka detay aklıma gelmedi :)
Tam olarak istediğim cevap.Detaylıca bahsetmişsiniz teşekkürler.

Kiralama tecrübem dakikalık kiralama uygulamaları dışında yok onlarda da sigorta ücrete dahil oluyor günlük kiralamada mutlaka kurumsal firmalardan kiralama yapılmalı ve sunulan sigorta paketlerinden ihtiyacınız olabilecek bütün paketleri almanızı öneririm

Yani kiralarken şöyle dikkatli bir göz kontrolü ve ekstra kasko pakediyle riski 0'a indirebilirim.

Yani kiralarken şöyle dikkatli bir göz kontrolü ve ekstra kasko pakediyle riski 0'a indirebilirim.

Esktra kasko paketi çoğu zaman gereksiz pahalı olabiliyor ama evet riski sıfıra indirmek mümkün. Ben mesela Kapadokya’ya giderken full kasko alırken Münih’te en temel paketi aldım. İtalya’da asla full paketsiz almam vs. Gittiğiniz yere ve riske göre değerlendirmek lazım. Mesela kiralayıp otele gidecek ve otelden çıkarmayacaksanız arabayı hiç gerek yol full kaskoya, ama sokaklarda park edecekseniz rent a car araçları hırsızların özellikle dikkatini çekiyor dünyanın her yerinde. Camı patlatıp içindekileri çalabiliyorlar. Riski yüksek bir seyahatte full kaskolu paketi en ucuz olan yerden almak lazım. Bazen çok daha ucuz görünen firmalar işin içine kasko girince bambaşka olabiliyor. Avis mesela genelde en sorunsuz firmalardan biridir ama full kaskolu paketleri çok daha pahalıdır. Bu arada bir de büyük firmaların alt firmaları oluyor, onlar daha ucuz oluyor ancak hizmet anlayışları %90 aynı oranda. Öyle şeyleri de değerlendirmek lazım.

Uzun süre budget ve central ile çalıştım.

Budget fiyatları aşırı coşturunca Central'dan bir deneme yaptım. Memnun kaldım, devam ettim.

Firmalar genelde size aracı direkt olarak değil grup olarak kiralar. İnternetten yapılan rezervasyonlarda durum böyledir. Teslim almaya gittiğinizde o grupta hangi araç boşta ise size onu verirler. Eğer hiç müsait yoksa firma size bir üst gruptan araç verir. Kurumsallarda durum böyle.

Central özelinde şöyle bir durum var. İnternetten rezerve yaptığınızda direkt aracı seçiyorsunuz. Clio seçtiyseniz, clio. Polo seçtiyseniz polo sizin için hazırlanıyor.

Kaza durumunda tutanak tutulursa hiç bir sorun yaşamazsınız. Kimin kusurlu olduğunun bir önemi yok. Tutanaksız hasarlarda size fatura ederler. Bunun önüne geçmek içinde firma kendi sigorta paketlerini devreye sokar. Satın alım esnasında size sundukları güvence paketleri bunlardır. Örneğin cam kırıldı, lastik patladı. Bunlar sizin cebinizden çıkar. Eğer bi güvence aldıysanız bunları firma kendisi karşılar. Örnek veriyorum 30 liralık bir güvence paketi aldınız diyelim. Buna karşılık size 1000 liralık bir hasar durumunda sorun yaşatmazlar. Üstüne çıkarsa yine size fatura ederler. Birde bu 30 lirayı kiraladığınız günle çarparlar. Yani 5 gün kiraladıysanız 30X5:150 tl olarak ödeme alırlar.

İlk defa kiralama yaparsanız, bazı firmalar findeks kredi notunu sorgular, bazıları uçuş bileti sorgular. ( hava limanları şubeleri için ) Bu ikisini sağlayamazsanız araç vermezler. Kredi notu tutmadığı için araç vermediklerini gözümle gördüm.

Aracı teslim alırken içini ve dışın mutlaka detaylıca inceleyin. Hatta oldukça foto çekin veya video çekin. Aracı ilk teslim aldığınızda normalde firma yetkilisi hasar durumunu kontrol eder. İçine pek bakmazlar. Bu konu da oldukça gözünüz açık olsun.

Yakıt konusunda bir kaç kez taklaya geldim. Depo biraz eksikmiş ama tam dolu gibi işaretlemişler. Kısa süre sonra fark ettiğim için fotoğrafını çektim ve bunu dönüşte ibraz ettim. Firma sorun çıkarmadı. Genelde firmalar depoyu dolu verir dolu alır.

Firmalar ogs vs. gibi anlık giderler için müşteriden depozito keserler. Ben budget'ten çok kiraladığım için benden kesmiyorlardı. Bu depozito miktarı firmadan firmaya ve kiraladığınız aracın grubuna göre değişiyor. 400-500 den başlayıp 2000 lere kadar gidiyor.

Kiralama şirketlerine bir servet yedirdim. :(

Sormak istediğiniz bir detay olursa yardımcı olmak isterim.

Son düzenleme: