Araç sahipleri dikkat! Bitkisel katkı uygulaması başladı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ulas79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ulas79

Profesör
433
46
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) geçen yıl haziranda kararlaştırdığı, biyodizelin motorinle harmanlanması oranına zorunlu taban getirilmesi uygulaması yeni yılla birlikte hayata geçirildi. Düzenlemeyle ithal veya rafinericiden temin edilen motorine en az binde 5 yerli tarım ürünlerinden veya bitkisel atık yağlardan üretilmiş biyodizel katılacak. Böylece akaryakıt piyasasında satılan her 200 litre motorinde en az 1 litre biyodizel bulunacak.

Türkiye'de toplam akaryakıt satışlarının yaklaşık yüzde 84'ü motorin türlerinden oluşuyor. Söz konusu satış miktarına uygulanacak binde 5'lik biodizel harmanlanmasıyla 2018'de yıllık yaklaşık 115 bin ton biodizel üretilmesi planlanıyor. Türkiye'de biyodizel lisansı sahibi 12 şirket bulunuyor. Bu şirketlerin üretim kapasitesinin yıllık 240 bin tonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Biyodizel, aspir ve kanola gibi bitkilerden elde edilen yağlar ile kullanılmış bitkisel yağlardan üretiliyor. Kendi başına da dizel araçlarda akaryakıt olarak kullanılabilen biodizel, genelde motorin ile çeşitli oranlarda harmanlanarak kullanılıyor. Avrupa Birliği'nin 2020 yenilenebilir enerji hedeflerinde, ulaşımda kullanılan enerjinin yüzde 10'unun yenilenebilir kaynaklardan karşılanması planlanıyor.

http://www.hurriyet.com.tr/amp/arac-sahipleri-dikkat-bitkisel-katki-uygulamasi-basladi-40698087

Bundan önce ne kadar biyodizel konuluyordu bilgisi olan? Ayrıca bu yakıt tük. ve performansa etkisi ne olur bilen var mıdır?

Az yaktırması daha yoğun hidrokarbon içeriyor demek.Bu da yanmanın zor ve geç olması anlamına geliyor gibi anladım.Performanstan düşürüyordur herhalde bu yüzden
Güçlü arabalar için daha iyi bir durum hatta, sonuçta çekiş olacak ve daha az yakacak da 1.6 ve altındaki dizeller için özellikle durum kötü olacaktır.

200litreye 1 litre nin çok fazla bir değişim yaratacağı ı düşünmüyorum

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...