Bayram tatilinde acı bilanço!

Baris Inselel

Yönetim
Editör
2,170
9 günlük bayram tatilinde Türkiye genelinde 221 kaza meydana geldi.

Bu kazalarda 731 kişi yaralandı, 101 kişi ise hayatını kaybetti.

Her sene karşımıza çıkan bu acı tabloyu düzeltmek için sizce neler yapılabilir? Çözüm ne olmalı?
 
Ceza sistemi maalesef para sögusleme odakli. Ayrica bu millet de cogu konuda oldugu gibi trafik ve surus konusunda da oldukca cahil. Bu ikisi birlesince ortaya bu sonuclar cikiyor.

Cezalarin caydirici olmasi gerek. Paranin miktarini arttirmak cozum olmuyor. Goruyorum, koskoca eds yaziyor her yer kamera dolu ama bir cok kisi aldiris etmeden basip gidiyor. Muhtemelen parasi neyse veririm kafasindalar. Kurala uymayanin ehliyetini sorgusuz sualsiz iptal edeceksin. En az 5-10 yil arasi ehliyet almaya hak kazanamayacak. O ehliyeti de tekrar almak isterse once bu konuyla ilgili rehabilitasyon, egitim iceren bir takim uygulamalarin hazirlanip katiliminin mecburi tutulmasi gerek. Ayrica kesinlikle hapis cezasi da uygulanmali. Madem cahilligini asmak istemiyorsun yahut param var oderim diyorsun o zaman zor yoldan, yaptirimli yoldan bunu engelleyeceksin.

Ayrica onune gelende ehliyet var. Luzumu var mi ? Herkes istisnasiz araba kullanmak zorunda mi ? Zorlastir sinavlari. Ciddi sartlar, kriterler koy. Her yil icerigi gercek trafik senaryolarina daha uygun olarak hazirlanmis uygulamali direksiyon sinavi tekrari ve trafik bilgisi, saglik bilgisi iceren ayrica yazili testlere sok. Her yil yapilacak bu testlerden gecemeyenlere ehliyet mehliyet vermeyeceksin.
 
Son düzenleme:
Cezaların parası olana caydırıcı olmamasının yanı sıra uzun yolda daha doğrusu yüksek hızda sürmeyi bilmeyen çok. Benim çok arkadaşım var çevre yolunu kullanırken sapıtan. Dur kalk trafikte sinyal verip dalmaya alışıp 60la giderken 130 140la giden arabanın önüne atladı daha 2 gün önce arkadaşım. Yandan direksiyonu tutmasam belki biz de o sayılara eklenecektik. Napıyosun dediğimde cevabı da "sinyal verdim ya daha nabıyım?" Oldu. Ciddiyetin hala farkına varmıyo benim boşa müdahale ettiğimi düşünüyo ve böyle binlerce sürücü var
 
ben artık bu duruma, biraz acımasız olacak belki ama, doğal seleksiyon gözü ile bakıyorum. suçsuz, günahsız, kendi yolunda giderken kazaya karışan araçlara ve sahiplerini ayrı tutuyorum. ama bilinçsiz kullanıp, dengesiz hareket yapıp, gidip bir yerlere vuranlar kendi kaderlerini belirliyor.
 
Çocukluktan okulda verilecek eğitim ile başlamalı bu iş. Bu kadar.

Tabii eğitim alınca "sen boşver onları" diyecek ebeveyninde önüne geçmek gerekir. O da eğitimle olur. Şimdiden yetiştireceksin ki ileride kendi çocuğuna aktarsın düzgün bir şekilde.

Biz daha normal eğitimi halledemedik. Trafiğe gelene kadar daha çok canlar yanar.

Ya da denetlemeler çok sık olacak. İngiltere'nin sistemi bellidir. Hata ne olursa olsun 1 yıl içerisinde 5 puanlık ceza yeme hakkınız var. Kırmızı ışıkta geçtin 1 puan, kemer takmadın 1 puan, şehir içinde ya da meskun mahalle içerisinde 30 mil hızı geçerseniz 2 puan, yine meskun mahalle içinde yanlama, makas atma vs gibi trafiği tehlikeye atacak hareket yaparsanız 3 puan gibi.

İnsanlar şikayet edebiliyor polise. Poliste kameralardan takip edip ya da direk soruşturup gerekli cezayı veriyor ve 5 ceza puanını doldurduğunuzda ehliyetinizi 1 yıl iptal ediyorlar. Bu sırada başka bir şekilde araç kullanırken yakalanırsanız hem ehliyetsiz araç kullanmaktan 1 sene daha ekleniyor hem de bu ceza ehliyeti alacağınız günden itibaren +1 yıl olarak üzerine ekleniyor.

Bu sistemi bizim ülkede uygulasanız (gerçek anlamda uygulanabilse) trafik %50 rahatlar.

Ama hala başka şeyler konuşuyoruz.
 
Son düzenleme:
Normalde zaten düzgün araç kullanan yok bir de bayramdan bayrama araba kullananlar, bayramlık şoförler, çıkıyor ortaya; sadece önüne bakan, aynaları kullanmayan, sinyal kolunun varlığından bihaber yığınlar, ve kazalar artıyor haliyle.
 
Ceza falan değil, cezaya gelene kadar çok şey var daha. Ceza eğitimin bir parçasıdır. Eğitim yok ki ortada, neyin cezası? Adam yediği cezanın hangi kuralı ihlal ettiği için olduğunu, ihlal ettiği kuralın neler doğurabileceği konusunda bilgi sahibi değil ki?!

Adam gibi adil bir denetleme mekanizması kurulsa, bakın ceza demiyorum. Şu bayram trafiğinde gördüğüm sürücülerin en az yarısı ehliyetini kaybeder. Feci bir manzara gördüm, trafiği okuyamayan biri olsa idim 3-4 defa ölümlü kazaya karışmıştım. İşin acı tarafı, kazaya sebep olan kişilerin sonsuza kadar o kazanın neden olduğunu anlayamayacak oluşları.

Benim için son bayram gezmesiydi. Canımı sokakta bulmadım...
 
Ülkemizde özellikle sadece bayramdan bayrama araba kullanan insanların tek bildiği ceza türü hız cezası bu yüzden aman hız cezası yemeyeyim diyip sadece bu kurala uymaya çalışıp diğer bütün kuralları hiçe sayıp hatalı sollama, kontrolsüz şerit değiştirme gibi çok kritik kuralları görmezden gelebiliyorlar. Ben 110kmh hız sınırı olan yolda radara girmemek için en sol şeritte 60la giden otomobil gördüm selektör yapıp yol istediğimde radar var ilerde diye hareket yapmıştı...
Bu hız sınırlarından bir haber olan insanlar genellikle aynadan da bir haber hiç bakmadan aşırı düşük hızlarla şerit değiştirdiklerinde çok büyük kazalara sebebiyet verebiliyorlar.
 
ben artık bu duruma, biraz acımasız olacak belki ama, doğal seleksiyon gözü ile bakıyorum. suçsuz, günahsız, kendi yolunda giderken kazaya karışan araçlara ve sahiplerini ayrı tutuyorum. ama bilinçsiz kullanıp, dengesiz hareket yapıp, gidip bir yerlere vuranlar kendi kaderlerini belirliyor.
+1
İstanbul yolu güzergahında ikamet ettiğim için her bayram bu trafik terörüne yakından şahit oluyorum. Basit bir alışveriş için dışarı çıksak bile bayram trafiğinde saçma sapan hareket edenlere rastlıyorum. Sağdan soldan sıkıştıranlar, imkansız makaslar deneyenler... Arabadan inince ezik gezip çevreleri metal sac ile sarılınca bütün baskın duygularını açığa çıkarıp aslan kaplan kesilenlerin başına gelenlere kimse kusura bakmasın ben de üzülmem, arabalarında çoluk çocuk varsa ancak onlara üzülürüm, patladıktan sonra sekip zarar verdikleri sağdaki soldaki mağdur araçlara üzülürüm.
 
Maalesef yollar da 'sıfır' tecrübe, bilgi ile çıkan insanlarla dolu. Bayramdan önce tatilin ilk günü istanbul- amasya yapmak zorunda kaldım. Bir dünya abuk hareket gördüm yolda. Osmancığa varmadan önceydi 3 araç birbirine girdi sol şeritte eğer ben trafiği ön görmeyip tırın hafif tozunu alarak emniyet şeridinden geçmesem muhtemelen hem ben ve arkamda ki bir çok kişi de zincirleme kaza kurbanı olacaktı ve sonucu ne olurdu bilinmez..
Bayram da istanbul içi de pek farklı değildi nasıl olsa boş yea diyerek gazlayan, şımarıp birilerine hava atacağım diye 4 5 gencin olduğu arabada makas atan bir dünya insan vardı. Normalden çok çok daha sakin sürdüm bu bayram istanbul içinde ona rağmen gayet tehlikeli durumlar içine düştüm..
Edit : Arabaları devasaca yükleyip sürdüğü arabanın ne zaman duracağını ve virajda ne tepki vereceğini bilmeyen bir sürü insan da var onları da unutmayalım..
 
Halkımız cahil, her konuda olduğu gibi trafik kültürü konusunda da cahil. Döner içindeyim, yan yola eşek kadar ters üçgen tabelasının altına tabelaların ne anlama geldiğini bilmedikleri için YOL VER diye de yazmışlar yazıyla... Yine de üstüme sürüyor ve korna çalıyor.

Cahilliği önleyemediğimiz ve bencil bireylerin yetişmesinin önüne geçmediğimiz sürece yapabileceğimiz bir şey yok. Adamlar kural tanımaz ve bencil. Haksız durumda olsa bile haklı görüyor. Kendi kural ihlali sebebiyle kaza yapsa bile sizi suçlayan bir toplumdan bahsediyorum...

Arkadaşım kendi şeridinde motoruyla giderken araba sürmesini bilmeyen cahil bir devlet memuru, yolu ortalayarak yani şerit ihlali yaparak arkadaşıma çarpıyor, normal bir araba olsa kafa kafa çarpışacaklar... Sonrasında olay yerine gidip kendi şeridindeymiş gibi fotoğraflar çekerek sigortaya başvurmuş ve arkadaşım da %50 suçlu çıkmış. Eksper de baştan savma iş yaptığı için hiçbir yerinde arkadaşımın motorunun gözükmediği fotoğraflarla hasar dosyasını onaylıyor... sistemdeki saçma sapan açıklar sebebiyle hatalı olan bu sigorta işlemine arkadaşım ancak mahkeme üzerinden itiraz edebiliyormuş... Yok yere hasarsızlığı bozuldu. Yok yere motorunda hasar kaydı çıkıyor ve değeri düşüyor mağdur oluyor... Motorda bu arada herhangi bir hasar yok, bir takoz kırılmış onu da 50tl'ye cebinden halletmiş. Ancak motorlarda tutarsız bile olsa hasar kaydı oluşması değer kaybına sebep oluyor.

Haksız iken haksızım demeyen kendini her koşulda haklı çıkarmaya çalışan eğitilemeyen büyük bir çoğunluğun olduğu ülkede trafiğin düzeleceğini düşünmüyorum. Bu yüzden trafikte temkinli olmak dışında yapabileceğimiz bir şey yok... Çünkü maymundan 10 puan yüksek IQ seviyesi olan bir ülkede trafikte düzgün sürmesi için insanları eğitimezsin. Sinyal kolunu kullanması gerektiğini, akşamları kısa farla gezmesi gerektiğini, sisle dolaşmanın yolu aydınlatmadığı gibi karşısındakinin gözünü aldığını anlamaz. Anlayacak beyin hücresi yok adamlarda. Arkamdaki arabayı surekli gözetmek zorunda kalıyorum. Her an bir yerden tehlike gelecek diye temkinli oluyorum.

trafik özellikle son 1-2 yıldır ciddi kötü durumda. Önceden bu kadar kural tanımaz, trafik terörü yoktu. Sosyal medyadan begeni almak için makas atanlar, babasının yolu gibi kurallara uymadan hareket etmeler... Başkalarının hayatını tehlikeye atmayı normal karşılıyorlar artık...

IQ seviyesi için kaynak: http://www.unz.com/jthompson/world-iq-82/
Türkiyenin 87.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Bilal ve bt
Sıraya geçmeyi ve yolda yürümeyi bilmeyen insanlardan trafik kuralları gibi detaylı ve karmaşık bir kural setini okuyup,anlayıp uygulayabilmesini beklemeyi uzun süre önce bıraktım. Uzun yolda önümdeki kamyonun lastiği patlayacak diye, telefona bakan aptal yayanın yola atlayacağını düşünerek kullanınca daha az sorun oluyor
 
  • Beğeni
Tepkiler: Toprak
Ceza sistemi maalesef para sögusleme odakli. Ayrica bu millet de cogu konuda oldugu gibi trafik ve surus konusunda da oldukca cahil. Bu ikisi birlesince ortaya bu sonuclar cikiyor.

Cezalarin caydirici olmasi gerek. Paranin miktarini arttirmak cozum olmuyor. Goruyorum, koskoca eds yaziyor her yer kamera dolu ama bir cok kisi aldiris etmeden basip gidiyor. Muhtemelen parasi neyse veririm kafasindalar. Kurala uymayanin ehliyetini sorgusuz sualsiz iptal edeceksin. En az 5-10 yil arasi ehliyet almaya hak kazanamayacak. O ehliyeti de tekrar almak isterse once bu konuyla ilgili rehabilitasyon, egitim iceren bir takim uygulamalarin hazirlanip katiliminin mecburi tutulmasi gerek. Ayrica kesinlikle hapis cezasi da uygulanmali. Madem cahilligini asmak istemiyorsun yahut param var oderim diyorsun o zaman zor yoldan, yaptirimli yoldan bunu engelleyeceksin.

Ayrica onune gelende ehliyet var. Luzumu var mi ? Herkes istisnasiz araba kullanmak zorunda mi ? Zorlastir sinavlari. Ciddi sartlar, kriterler koy. Her yil icerigi gercek trafik senaryolarina daha uygun olarak hazirlanmis uygulamali direksiyon sinavi tekrari ve trafik bilgisi, saglik bilgisi iceren ayrica yazili testlere sok. Her yil yapilacak bu testlerden gecemeyenlere ehliyet mehliyet vermeyeceksin.

Sınavların zorlaştırılması ve gerekli durumlarda ehliyet iptali mantıklı olabilir.Fakat 5-10 sene ehliyet alamamak ve hapis cezası,bunlar basit şeyler sanıyorsunuz sanırım.
 
Sınavların zorlaştırılması ve gerekli durumlarda ehliyet iptali mantıklı olabilir.Fakat 5-10 sene ehliyet alamamak ve hapis cezası,bunlar basit şeyler sanıyorsunuz sanırım.
Kırmızı ışıkta bilerek geçmek, araçların arasından uygunsuz sollama yapmak, yapısı itibariyle uygun olmayan yollarda kalabalıkken aşırı yüksek süratle gitmek v.b basit trafik kurallarının da sonucu çok ciddidir. Henüz kanunda yeri olmasa da taammüden adam öldürmeye teşebbüsten bir farkı yoktur. Bu ağır sonuçların yanında 5-10 yıl ehliyet alamamayı çok ağır bir ceza olarak gördünüz galiba ? Böylesine basit kurallara uymak istemeyip bir kaç saniyelik bir zaman dilimi içinde insanların çoluğunu çocuğunu öldürüp hayatlarını karartma sorumsuzluğunu bile isteye göze alıp o hareketleri yapanlar neyle cezalandırılacak ? Çoğunlukla sonuna kaza diye durumu yumuşatma manasıyla koyduğumuz o iki kelimeyi, trafik kazası ibaresini mi ekleyeceğiz ? Her gün bir sürü insan trafikte can verdiği için çoğumuz kanıksadık, sıradanlaştı tabi ondan dolayı ağır cezalar talep edince sesimiz çok yüksek çıkabiliyor haksızlık bu diye. Ama hak ettikleri tam da budur.
 
Son düzenleme:
  • Beğeni
Tepkiler: Bilal