Cam Filmi Cezası ?

Guneltay

Güneltay
Takipçi
3
28
Marka
Ford
Öncelikle merhaba, eşimin kullandığı aracın ön camı dahil tüm camlarında cam filmi bulunuyor. Aracı emaneten kayınpederim almıştı. Çevirmede ön cam filminin yasak olduğunu dile getirip bu seferlik ceza yazmadıklarını ancak 1 hafta içerisinde sökülmezse trafikten men edileceğini söylemişler. Kendisine herhangi bir makbuz verilmemiş, araç plakasına yazılmış bir cezada bulunmuyor henüz. Cam filmleriyle ilgili son durum nedir? Uygulamada bir değişiklik mevcut mudur? Fikirlerinizi rica ediyorum.

Ön camda eğer koyu bir cam filmi varsa kesinlikle yasak.Ön cam için özel filmler var min. %70 transparan olup genel amacı görüntü izolasyonundan ziyade UV filtrelemesi olan,bunlar çok geçirgen filmler olduğu için yasak değil ki zaten kimse kolay kolay farkedemiyor.

Evet kuralı biliyorum ancak dediğim gibi eşim kullandığı için trafikte rahat olabilmesi adına koyu bir film mevcut. Aslında merak ettiğim şu anda ceza uygulaması nasıl? Sorgulamada herhangi bir ceza gözükmüyor şimdilik. Artık ceza yazmıyorlar, ihtar amaçlı işlem yapılıp 1 hafta süre veriliyor. Söktürüp, kontrole götürüyorsun aksi halde trafikten men ediliyor diyenler oldu. Ancak verilmiş herhangi bir ibraz makbuzu da bulunmuyor?

Karartma yaptığı sürece ön cam filmi kesinlikle yasak. Karartma yapmayan, sadece güneş ışığından korusun diye yapılan UV filmlerde ise pek sorun olmuyor. Ayrıca yan camlarda da belli bir karartma miktarına kadar izin veriliyor. İçerisi çok zor gözükecek sekilde, örneğin 2 numara üstü filmlere de ceza yazabiliyorlar.

Llumar Air80 gibi sadece UV filtresi olan cam filmlerinden ceza yiyenleri biliyorum. Polis uğraşmak isterse uğraşıyor özellikle arabanız dikkat çeken bir modelse. Bence kesinlikle söktürün trafik polislerinin son dönemdeki halı tavrı da yerinde değil terörist gibi davranıyorlar insanlara.

Ben eşinizin gözükmesinden daha önemli bir güvenlik meselesi sebebiyle sökmenizi öneririm. Karartmalı ön cam, gece görüşünü ciddi şekilde olumsuz etkiliyor. Çevirmeden önce sürüş güvenliği için söktürün derim. Işıklardan rahatsız oluyorsa gece sürüş gözlükleri kullanabilir.

Aslında eşimin gözükmesinden benim veya eşimin herhangi bir rahatsızlığı yok. Ancak herkesin malumu toplumdaki her insan (!) olması gereken nezakete sahip değil. İşe gidip, geldiği için trafik saatinde oda yolda oluyor. Kendisi iyide bir şoför ancak yine de yaşayabileceği manasız sıkıştırmalardan vs. korumak adına kendimizce çözümler arıyoruz bizde. Filmi sökmemde mesele değil ancak sadece sökmek şuan ki aşamada yeteli olacak mı? Bunun cevabını arıyorum. Emniyete gidip söktürdüğüne dair zabıt tutturacaksın gibi şeyler söyleniyor. Ancak hiçbir kaynakta bulamadım?

Aslında eşimin gözükmesinden benim veya eşimin herhangi bir rahatsızlığı yok. Ancak herkesin malumu toplumdaki her insan (!) olması gereken nezakete sahip değil. İşe gidip, geldiği için trafik saatinde oda yolda oluyor. Kendisi iyide bir şoför ancak yine de yaşayabileceği manasız sıkıştırmalardan vs. korumak adına kendimizce çözümler arıyoruz bizde. Filmi sökmemde mesele değil ancak sadece sökmek şuan ki aşamada yeteli olacak mı? Bunun cevabını arıyorum. Emniyete gidip söktürdüğüne dair zabıt tutturacaksın gibi şeyler söyleniyor. Ancak hiçbir kaynakta bulamadım?

Bu kadar tefferruata gerek yok diye düşünüyorum.Düz mantık kuralım,eğer bu çevirmede ceza yemediyseniz filmi söktürdüğünüz zaman artık bir sonraki çevirmede ön camınızda film olmayacağı için,herhangi bir sıkıntı olmayacaktır ?

Ön cam filmi yasak , büyük ihtimalle iyi bir emniyet mensubuna denk gelinmiş diyeyim , o yüzden istisna gösterip söktürün demiş , kendinizde sökebilirsiniz , cezadan iyidir ki cezalar ucuzken yemiş birisiyim ben :D

Sadece sokün başka bir şey yapmanıza gerek yok. Zaten ortada tutanak falan da yok. Ön cama filme de gorunmemek ve korunmak açısından filme lüzum yok hocam. Aracın yan camlarına ve arka camına 1 ve 2 numara arası bir film cektirmeniz yeterli gelecektir zaten. İçerisi bu yolla yeterince gorunmez oluyor korunakli olmak açısından.

Yazıldığı gibi sökmeniz yeterli olacaktır, şuanda ön cam haricine bi şey denmiyor ama yarın yasaklanmayacağının garantisini veremeyiz. Genel olarak güvenlik amacıyla sürücünün dışarıya doğru baktığı camlarda çok da şey olmaması lazım zaten

Öncelikle merhaba, eşimin kullandığı aracın ön camı dahil tüm camlarında cam filmi bulunuyor. Aracı emaneten kayınpederim almıştı. Çevirmede ön cam filminin yasak olduğunu dile getirip bu seferlik ceza yazmadıklarını ancak 1 hafta içerisinde sökülmezse trafikten men edileceğini söylemişler. Kendisine herhangi bir makbuz verilmemiş, araç plakasına yazılmış bir cezada bulunmuyor henüz. Cam filmleriyle ilgili son durum nedir? Uygulamada bir değişiklik mevcut mudur? Fikirlerinizi rica ediyorum.
Ön camda bulunan film 0.50-0.70-0.75 numarasından daha fazlaysa cezai işlem uygulanır.
Makbuz verilmediyse her hangi bir cezai işlem uygulanmamıştır.
Güneş ışınlarından korunmak ve konforlu bir sürüş için tercih ediyorsanız kalın ppf şeffaf filmlere bakabilirsiniz. Aracın içinin görünmemesini istiyorsanız 0.50 kullanabilirsiniz. Henüz bu derece yasaklanmadı ve muayeneden sorunsuz geçiyor.

Ön camda bulunan film 0.50-0.70-0.75 numarasından daha fazlaysa cezai işlem uygulanır.
Makbuz verilmediyse her hangi bir cezai işlem uygulanmamıştır.
Güneş ışınlarından korunmak ve konforlu bir sürüş için tercih ediyorsanız kalın ppf şeffaf filmlere bakabilirsiniz. Aracın içinin görünmemesini istiyorsanız 0.50 kullanabilirsiniz. Henüz bu derece yasaklanmadı ve muayeneden sorunsuz geçiyor.
"Ön camda bulunan film 0.50-0.70-0.75 numarasından daha fazlaysa cezai işlem uygulanır."

Nerede yazıyor bu bilgi ?

Birde hangi markanın 0,50'si hangisinin 0,75'i ?

Örneğin LLumar Atr serisinde hangisi bu kriteri sağlamakta ?

Benim gördüğüm, araştırdığım kadarıyla sadece bu LİNK'te bulunan bu madde var.

"Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır."

Eski araçlarımdan birinde alırken ön camı filmliydi, söktürmeden 20K km kullandım çok kez gündüz gece çevirmeye girdim ceza falan yazan olmadı.

Gece çevirmelerinde biraz daha takık oluyorlar bu konuya, çevirmeye girerken farları kapatıp, iç ışıkları yakarım her zaman. Genelde böyle bir yaklaşım gören ekipler çoğu zaman durdurmadan bile devam et diyor.

Şimdi de UV filtreleyecek en azından bir film yaptırmayı yine düşünüyorum.

Eski araçlarımdan birinde alırken ön camı filmliydi, söktürmeden 20K km kullandım çok kez gündüz gece çevirmeye girdim ceza falan yazan olmadı.

Gece çevirmelerinde biraz daha takık oluyorlar bu konuya, çevirmeye girerken farları kapatıp, iç ışıkları yakarım her zaman. Genelde böyle bir yaklaşım gören ekipler çoğu zaman durdurmadan bile devam et diyor.

Şimdi de UV filtreleyecek en azından bir film yaptırmayı yine düşünüyorum.
Bu tutumda olunduğunda daha ılımlı yaklaşıyorlar. Bende ehliyeti hemen çıkarırım, onu gören arkadaş direk okutup devam edebilirsiniz diyor. Siz ışık açarsanız ben buradayım derseniz genelde bakıp devam ette dedikleri oluyor.

"Ön camda bulunan film 0.50-0.70-0.75 numarasından daha fazlaysa cezai işlem uygulanır."

"Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır."
Benim aracımda llumarın atr serisinin en açık versiyonu olan atr50 var ve ona bile laf ettiler fakat arkadaşların da dediği gibi iç ışıklar yanık, ehliyet ve rushat hazır bir şekilde girerseniz çevirmeye %80 sorunsuz geçiyorsunuz.

2021 yılında satın aldığım Nissan Navara aracımın ön camında 1 numara film mevcuttu. Aracın ön konsolu kısa olduğu için güneşten daha fazla etkilenme söz konusuydu. Bu sebepten ötürü 1 numara kullanmak istemediğim için daha alt derecelere bakmaya başladım.
Renkli Garaj İkitelli şubesinde 0.50 - 0.70 ve 0-75 3M marka cam filmlerini buldum. 0.70 olarak değiştirdim ve çevirmelerde, muayenede sorun yaşamıyorum.
Kesin bir bilgi olarak aktarmak istememiştim, tecrübemi aktarmak adına yazdım ama sanki anayasa maddesi söylüyor gibi olmuşum. Kusura bakmayın. hatatat