Forumda aylardır dikkatimi çekiyor, herkes continental ci, acaba bu conti cilerin kaç tanesi bu lastiği kullandı, özelliklerini biliyor, rakip markalarla karşılaştırdı? Bir kere herkesin aşık olduğu premiumcontact 5 ler sert bir lastik, yol gürültüsü çok fazla, erken aşınıyor, rakiplerinden pahalı. Evet güzel yol tutuyor ama onun dışında bütün konularda sınıfta kalıyor, hem iyi yol tutup hem de diğer konularda çok daha iyi olan bir sürü lastik var, lütfen biraz araştıralım, öyle insanlara öneride bulunalım.
Şimdi Continental furyasının sebebi diye bir başlık açıp altına böyle bir yazı yazarak bu lastiği öneren herkese cevap hakkı doğmasına sebep oluyorsun. Öncelikle hoş olmayan hitabetler geleceğini öngörmüş olmanı beklerdim. Kaldı ki karşılık olarak Goodyear Efficientgrip şöyle mi iyi böyle mi iyi diye sallayan insan bile çıkar. Altındaki yazıyla birlikte düşününce konuyu açış şeklini biraz fazla sert bulduğumu söylemek istiyorum.
Gelelim sorunun özüne...
Forumda araç kullanan herkesin farklı beklentileri vardır. Sürüş tarzları ve kullanım sırasındaki ortam değişkenleri çok farklıdır. Buna tecrübeli / tecrübesiz olup kullanımlarındaki değerlendirmelerini sağlıklı yapamamış, yanılmış da olabilirler. Ayrıca araçlarında farkında olmadıkları başka arızalar nedeniyle bir takım sıkıntıları lastiklerinden bilebilirler. Bunların tümü yanlış tavsiye vermeye sebep olur. Ama yazdığın şekilde lastiklerin sadece belli kurumların testlerine dayanarak değerlendirilmesi de çok yanlış. Adım gibi eminim -ki sen de hemfikir olursun- bu testlerin hiçbirinde ülkemizdeki sürprizlerle dolu, türlü maceralara gebe yolların simülasyonu yapılmıyor. Yapılamaz da. Lastik tavsiyesi verirken şu şu testlere göre şu lastik daha iyi deniyor diye bir tavsiye tabii ki geçerlidir, buna karşı ama şu lastikleri bu kadar da övmeyin gibi bir yaklaşım da yanlıştır.
Başta dediğim gibi herkesin beklentisi farklıdır. Burada lastik tavsiyesi isteyenlerin belirttikleri beklentilerinin %90'ı iyi yol tutması oluyor. Kendi adıma, kullandığım 4mevsim veya yaz lastikleri arasında yol tutuşundan en memnun kaldığım hep Continental marka olmuştur. Bu furyaya kendimi bu nedenle dahil ederim.
Gelelim "en iyi lastik" tanımına. Bu herkes için farklıdır. Konu Polo-Fiesta kavgalarına döner. Overall en iyi lastik tavsiyesi yapmak bana sorarsanız çok da doğru gelmiyor. Herkesin beklentisi ve her markanın her modelinin sundukları farklı olduğundan cevaplar farklı olacaktır. Michelin firması kimsenin sallayamayacağı kadar köklü ve başarılı bir marka. Ama Primacy gibi bir lastik üretiyorlar ve ciddi paralar verilen bu lastikler kolayca patlıyor, yolda yüzüyor vs.vs. Bu firma bu kadar kötü lastik tasarlayamaz. Ama ülkemizdeki şartlara hiç uymuyor. Ha, aynı model lastiklerin farklı ebatlarında farklı karakterler de olabiliyor. Belki bahsettiğim bu lastiğin çok başarılı olduğu optimum ebatları da vardır, bilemem.
Ben aracıma lastik alacağım zaman uygun ebatta Conti EcoContact vardı, ama tercih etmedim. Gittim Bridgestone B250 aldım. Alırken nasıl bir lastik olduğunu biliyordum. Şartlarıma uygun gördüğüm bu lastik kötü yol tutan ama 100.000 km götürecek kadar da sağlam taksici işi bir lastikti. Soran uzun ömürlü lastik arıyorum diye sorsa eminim Continental diyen pek çıkmaz. Fiyat/performans olarak şu aralar Petlas da başarılı. Ben sadece kış lastiklerini kullandım ama memnun kaldım. Ucuz yollu ama çok da üzmeyecek bir lastik diye soru gelirse o zaman da Continental diyen çıkmayacaktır.
Kendi adıma konuşmam gerekirse Goodyear lastiklerini 10 yılı aşkın süredir kullanmadığım için (denk geldiyse ve kullandıysam da haberim yok) bilmediğim bir ürün hakkında iyi veya kötü bir yorumda bulunamıyorum. Fakat şahsen test sonuçlarına bakıp kimseye lastik önerecek birisi olmadığım için öneremiyorum. Aynı durum Yokohama için de, Nokian, Hankook, Toyo ve Dunlop için de geçerli. Ben bu markaları kimselere öneremiyorum. Çünkü denemedim. Barum'un kış lastiklerini denedim. Çok kötü değildi. Sorana Barum için bile çok kötü değil diyebilirim ama hiç denemediğim Goodyear'ın kış lastiklerini al diyemem.
Benim Continental önerme sebebim, kullandığım lastikler arasında sürüş kalitesine etkisiyle beni gerçekten en çok memnun eden marka olması. Belirttiğiniz eksilerini bir kaç set bitirecek kadar bilmeme rağmen yol tutuş isteyene rahatlıkla öneriyorum.