Creative Sound Blaster X4

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Cenk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Cenk

Galatasaray
19,720
Marka
Opel
Selam beyler. Otomobil forumunda başka bir konu açıyorum ama sebebi bu tarz bir ürün hakkında fazla bilgi, inceleme olmaması ve düşünenlerin de güncel olarak fazla tecrübe bulamaması

Ben eski usul, analog bağlantılara sahip, surround ses deneyimi sunabilen ses sistemlerini seviyorum. Bu ürünlerden de zaten hazır paket olarak günümüzde pek kalmadı. Bazılarınızın anlayacağı sekilde 4.1 5.1 7.1 ses sistemleri.

Yeni topladığım bilgisayardan sonra elimde yıllardır bozuk halde duran creative insipire 4400 4.1 sistemi tamir ettirebildim.

images.jpeg

Bu ürünü yeni nesil asus ve msi gibi anakartlarin ustunde gelen onboard, yani dahili ses kartları gerekli soket atamalarıyla çalıştırabiliyor. Ama gerçek surruound dedigimiz arka - ön seklinde ayri ayri sesleri verebilecek kapasitede degil, stereo olarak yani 2.1 formatta calistirabiliyor. Bu deneyim de cogu kişiye yeterli gelebilir ama ben adam akilli bir ses kartıyla nasil eglenceli bir deneyim elde edildiğini daha once bildigim icin hem bu tarz eski analog sistemleri surround deneyimle calistirabilecek hem de guncel trende de uyum saglayabilecek bir ses kartı arayışına girdim.

Cok uzatmayayım piyasada stereo, 4.0, 4.1, 5.1 7.1 ses sistemlerini analog girişlerle calistirabilecek hem de kulaklik gibi daha yeni nesil ürünlere uyum saglayabilecek, tv, laptop, masaüstü pc, ps4 ve 5 gibi cihazlarla da uyum saglayabilecek, windows 10 - 11, mac destekli bir harici ses kartı yok gibi bir sey. Bu ürün geçmişle geleceği gerçekten birlestirebilen bir ürün.

48a170df-e661-4e23-aae3-513dccf2d3b3.__CR0,0,970,600_PT0_SX970_V1___.jpg

Product-SBX4-02_1080x.png

Dahili ses kartı çözümleri de mevcuttu. Ama bu ürünlerin coğu windows 11 desteği sunamıyor. Sunabilenler de bizim pazarda bulunamayabiliyor. Zaten kasa icine takilan dahili cihazlar çoklu ürünlerden kullanılamıyor. Ayrica kasa ici titreşim ve sıcaklıktan etkilenme durumlari da olabiliyor.

X4'ü Windows 11'le kullaniyorum. Usb ustunden bağlantıyı yapip creative app'i indirip kurdugunuz anda ürünü tanıyor. Windows ses denetim kısmından varsayılan olarak x4'ü basitçe secebiliyorsunuz. Kurulum ve kullanimi cok basit. Bunun ustunde elinizde 4.1 5.1 bir analog cikisli ses sistemi varsa bağlantıları yapip bunu seçiyorsunuz. Eger optik cikisla kullanacaksanız kutu içinden de çıkıyor. Soundbar, ps4 - 5 ve tv bağlantısı icin bir optik kabloyla calistirmalisiniz.

En onemli kısımlardan biriyse bilgisayar kullanımında google Chrome gibi tarayıcı ustunden izleyeceğiniz, dinleyeceğiniz hemen her icerik Chrome formatı geregi stereo'dur yani 2.1'dir. Gerçek surround deneyim alamazsınız. X4 buna da çözüm buluyor. Tarayıcı ustunden oynatılan icerikleri creative app uygulamasından stereo yerine surruound ses üretmeye zorlayabiliyorsunuz. Yani hoparlörün arka kısımlarından, 5.1 ise orta hoparlörden de ayrı ses alarak tam deneyim verebiliyor. Ayrica kulaklik kullanan kişilere de tıpkı bu ses sistemlerinde oldugu gibi çoklu ses deneyimi, yani surround ses sunabiliyor.

Bu üründen cok daha iyi DAC kalitesine sahip olup audiofil seviyesinde müzik deneyimi sunan ürünler tabi ki var ama onlar hem pahalı hem de bu ürünün çoklu kullanim pratikligine pek sahip degiller. Gayet iyi seviyede bir muzik deneyimi ile birlikte, film ve ozellikle oyun kısmında gercekten cok iyi iş çıkarıyor. Call of duty serilerinde düşmanların attığı mermileri hic bu kadar kulağımın dibinde hissetmemiştim. Ayrıca söylediğim gibi bu ürünü pratik kılan hem eski tip analog ses sistemlerini hem de yeni nesil soundbar, kulaklik gibi ürünleri de surruound deneyimle çalıştırabiliyor olmasıdır.

Ben eglenceli ses deneyimi ve eski tip 5.1 surround deneyimi sevdiğim icin yakin zamanda logitech z906 almayı da planladığımdan bu ürünü tercih ettim. Ama dedigim gibi piyasadaki hemen hemen cogu ürünle kullanılabiliyor.

Ürünü game connect uzerinden 9 bin liraya satın aldım. Zaten kendileri de creative'ın resmi distribütörü olduklarını söylüyorlar ama ne kadar dogru bilmiyorum. Neticede hepsiburada uzerinden alsanız da yine aynı sirket gönderiyor.

Umarım düşünenlere de yardimci olur.

Son düzenleme: