Dijital Araç Göstergelerinin Beğenilme Sebebi

hoodie54

Profesör
119
Marka
Opel
Merhaba Arkadaşlar,

Yeni nesil araçlardaki dijital ekranları hiç beğenmiyorum. İnsanlar nasıl oluyor da beğenebiliyorlar? Sanki tableti direksiyonun arkasına koymuşlar ve devir hız saati uygulaması çalışıyor gibi.

Örneğin; seat leon mk3'ün dashboardına bakınız. Çok estetik duruyor. Alfa romeo 156'nın göstergeleri sanat eseri gibi. 2010 insignia'nın 4 gözlü gösterge paneli mesela.

Katılıyorum, analog gösterge kesinlikle daha iyi bence en azından otomobil kullandığınızı hissediyorsunuz. Asıl beğenilmeme nedeni bence entegrasyonunun çok zayıf olması, baştan savma olması. Örneğin geçen bindiğim bir Chery'de göstergeler resmen 3 fps olarak çalışıyordu, gerçekten berbat duruyordu. Ancak akıcı, hızlı çalışan, gerçekçi ya da klasik temaları olan dijital göstergeler de yine iş göryor bence. Şahsi tercihim, hem analog hem dijital bir arada olan göstergeler, örneğin A4 B9 kasanın analog göstergeleri çok şık duruyor bana göre, ortasında şık bir ekran var kullanımı oldukça keyifli.

Çoğu insana bu iyi dersen onun iyi olduğuna inanır. Benim bildiğim kadarıyla dijital ekranların üretim maliyetleri analog kadrandan daha ucuz. Firmalar da ucuz olanı yapıp bu daha iyi diyerek üst paketlere falan koydular yıllarca, kimisi fark ödeyip opsiyon aldı falan. Şimdi standart olarak dijital ekran veriyorlar millet de donanımlı arabaya bindiğini sanıyor. Eskiden üreticiler müşterilerin sevdiğini yapardı, şimdi üretmek istediklerini müşterilere sevdiriyorlar

hyundai - kia tarafının bu konuda en başarılı olduğunu düşenerekten bence en ideali yarı analog yarı dijital kadranlar, bknz: mondeo mk4-5, önceki nesil s60-s80 vs.

firmalar kalıp üretme maliyetinden ve kalibreden kaçınmak için teknoloji adı altında basit ekranlar koyuyorlar. Hem ucuz hem de teknolojik şeylerin entegre edilmesi daha rahat, ayrıca her uyarı ışığı için ayrı ayrı lamba eklemekten de kurtuluyorlar. Günün sonucunda da en iyi yazılımı, ekranı ve kullanışlılığı kim yaptıysa o daha iyi oluyor. Ekstra dizayna uğraşmayarak da daha basit ve ucuz konsol dizaynı yapabiliyorlar böylece.

Zaten günümüzün kullanıcılarının çoğu dizayna bakmıyor nerdeyse. Aynı telefonda olduğu gibi hangisi pratik, hangisi en çok şeyi sunuyorsa ona gidiyorlar.

Mesela eski araçların konsoluna (2005-2015) bakınca genelde tek parça şeklinde olduğunu görüyoruz, konsol camın ordan başlayıp bacak kısmına kadar devam ediyor nerdeyse. Kadrana, ortadaki multimedyaya, havalandırma kanalına, klima kontrolüne göre ekstradan uğraşmaları gerekiyordu.

Ama şimdi bütün her şeyi 2 ekrana entegre edebildikleri için konsolu daha basit dizayn edip 4-5 parça olacak şekilde yapıyorlar. Sadece elinizin sık değebileceği noktaları yumuşak veya kaliteli malzemeden yapıyorlar. Hava menfezlerini de çoğu arabada artık dümdüz yapıyorlar nerdeyse. Eski a4, mercedeslerdeki hava kanallarını hatırlayın, bide şimdiki araçlara bakın. Hepsi dümdüz ızgara yapıp ekstra kalıp ve konsoldan kurtuluyorlar. Mesela bizim mondeoda hava menfezlerinin dizaynı egzoz gibi
1000052212.jpg
, şimdi bunu yapsalar ekstra maliyet.

Astra ve insigniadaki kadranlar mesela, nerdeyse hepsi için ayrı ayrı kalıp çıkarıp düzgün bir şekilde montajı yapılacak falan, 'daha ucuzu ve basiti varken kim uğraşır ona, hem daha fazla özellik koyarım onu yapacağıma, insanlara da teknoloji adı altında daha pahalıya satarım hem' diye düşünüyor firmalar.

Bide ekrandan kontrol artınca konsolda baya boş yer kalıyor, bu sayede bir sürü eşya koyma gözü olabiliyor. Artık çoğu kullanıcı da bunu arıyor. Bizim gibi dizayna önem verenler içinde artık her araba nerdeyse aynı hissettiriyor.

Burada bence asıl problem ekranların aracın iç tasarımının geri kalanına uydurulmasıyla ilgili.

Firmalar ilk başlarda buna biraz dikkat etmeye çalışıyorlardı ancak Çinliler yüzünden artık hiçbiri dikkat etmiyor, direkt nasıl bir ekran varsa ellerine koyup geçiyorlar.

Onun dışında yazılımın tasarımı da önemli. Buradaki en büyük problem, genel olarak teknolojik ürünlerde minimalist tasarıma geçildi. Bundan araç ekranları da nasibini aldı. 10-15 yıl önce bilgisayarlarımızda, telefonlarımızda kullandığımız yazılımlar daha canlı, daha karakter sahibi iken artık beyaz arka plan üstüne yazıp yapıştırıp geçiyorlar. Tabi ki araç ekranları da aynı tasarım dilini uyguladığı için son derece yavan, tatsız, bir de üstüne iki kuruş tasaruf edilecek diye işlemcisi güçsüz üniteler konulunca kasa kasa çalışan kimseyi memnun etmeyen ekranlar ortaya çıktı.

yeni dijital gostergeler tamamen 1 milyoncu dukkanlari gibi bana sorarsaniz. gecenlerde mazda 6e test surusu yaptim. beni soyle bir sacmalik karsiladi:

mazda-6e-display.jpg

kesin baska modlari da vardir da abi ben neden arkada iki tane tepe ve arabanin kendisini goruyorum?! hiz kadrani neden ters yönde artiyor?!! bana cok sacma geldi.

bu da benim kendi aracimin gostergeleri:

gagagag.webp

sade ve anlasilir. yanar donerli seyler yok, sacma sapan grafikler yok. bir tek ortadaki kadran dijital ama onu da nasil yaptiysalar analog gibi duruyor :)

ama ortalama bir musteriye sorsaniz usttekini tercih eder. o yuzden bu sacmaliklari uretmeye devam edecekler.

Analoglardan da sevdiğim göstergeler oluyor, dijitallerden de. Açıkçası ben dijitallere karşı değilim. Sadece tasarımı ve işlevselliği kısıtlı yahut kötü olan ekranlara karşıyım. Ama tasarım ve işlevselliği güzel olan dijital ekranları oldukça seviyorum. Animasyonlu geçişleri, Navigasyon takibi, renkli, canlı yapıları ve kişiselleştirme imkanı fazla olan ekranlar çok hoşuma gidiyor.

Son düzenleme:
😱🚀👨‍🚀✨

be20cc2e69c5e908286780ed16b921d4.jpg

🤩👌🐐🥳

porsche-advanced-cockpit-4.webp

🤡

hq720.jpg

Almanlarda biraz abartma var aslında, 2000'lerde de motor işinin suyunu çıkartmışlardı. W12 Golf'e kadar geldi.. Şimdi de ekran-menzil konusunda kavga ediyorlar sanırım.

Bilim kurgu filmleri yüzünden dijital göstergeler havalıydı, 90'larda televizyonu olan herşey lükstü. Tekneye televizyon takınca Yat, Şahin'e televizyon takınca S-Class oluyor gibi bir kafa vardı bence 😁 O yüzden 2000'lerde arabadaki herkes izlesin kafasıyla ortaya büyük ekran konuyordu, 2000'lerin alman arabalarının hepsinde televizyon kartı vardır.

Ama bunlar giderken çalışmadığı için bir anlam ifade etmiyordu.

17889244.jpg

16778778eca453a05afa2284afa12ed5.jpg

Televizyon yoksa orta ekran anlamsız, çünkü sürücünün istediği ayarlamaları yapması için gözünü yoldan ayırması gerekiyor. O zaman biz yol bilgisayarını büyütelim derken.. Finalde şuraya geldik ;

tt.png

Sonra bir dahi çıkageldi.. Tekrar başa sardık.

tesla.png

Patladı gitti 😁

windscreen.png

Yani Çinlilerde durum böyle oldu herhalde.. Dünyanın geri kalanı, en azından bu kadarını 😅 istemiyor çünkü 🤷‍♂️

30 tane farklı bilginin direksiyon önündeki ekranda gösterilmesinin bir anlamı ve faydası olduğunu düşünmüyorum. Arabayı sürerken dışarıdan gelen bilgiye ekrandan gelen bilgiden daha fazla ihtiyacımız var. Devir, hız, ve hararet göstergelerinin olması yeterli. Bildirim denizi telefon ekranı muamelesi yapmaya gerek yok. 11 yıl yarı dijital yarı analog göstergeli Insignia A2 kullandım, ekran modu hep analog göstergeye ayarlıydı. En azından takılmadan hızlı çalışabiliyordu. Şu an kullandığım XC40'ın göstergelerinin tamamı ekran ve ben gene analog göstergeler ve başka hiç bir bilgi olmayacak şekilde ayarladım. Hatta hararet göstergesi koymamışlar, onu mecburen harici cihaz olarak alacağım.

Sebebi pek çok insanın otomatik saat yerine i watch tercih etmesiyle aynı aslında. İnsanların çoğu bir makinenin değeri, ruhu, kalitesi, sanatı, mühendisliği tarzı şeylerle pek de ilgilenmiyor. Daha yenisi, güya daha teknolojiği varsa ona gömülüyorlar. Çevreleri de genellikle işin klasından bihaber oluyor. Bu dandik oyuncakları birbirlerine dünyanın en acayip şeyiymiş gibi anlatıyorlar. Günün sonunda da bu insanlar için
İ watch > longines
Tesla ekran > 250 gto analog göstergeler