Dizel-benzin motorlar ve hacimleri hakkında bilgi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan gokglsy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

düşük hacimli motorları (1.0-1.2-1.3-1.4) başarılı buluyor musunuz? tercih eder misiniz ?


  • Kullanılan toplam oy
    28

gokglsy

gökhan
Profesör
632
27
Marka
Ford
yurt dışında 2.ellere baktığımda küçük motorları bize göre daha fazla tercih ediyorlar. Acaba Türk insanı için küçük motor çekmez, yürümez, gitmez, fazla yakar gibi düşünceleri kafalarından atamadığı için mi durum böyle yoksa dizel her zaman iyidir güçlüdür, gidişi iyidir, az yakar gibi düşünceler mi var merak ediyorum. benzin - dizel baktığımızda motor parçaları için harcanan para benzinlide daha uygun oluyor diye biliyorum.

size göre dizel mi benzin mi daha mantıklı geliyor ? düşük hacim size mantıklı geliyor mu (1.0-1.2-1.3) yoksa (1.5-1.6) olsun yüksek olmasından mı yanasınız ?

örnek olarak :
ford focus : her iki motorda aşağı-yukarı aynı gücü üretiyor youtubede 1.0 motorların testi ve 2.eli daha fazla ama burada az.
1.5 ecoblue 120 beygir ortalama 4.8 - 5.4 30-40 kuruş yakar
1.0 ecoboost 125 beygir ortalama 7.8 - 8.4 50-55 kuruş yakar

peugeot 308 : aynı gücü üretiyorlar ve dizele gerek var mı dedirtiyor.
1.2 puretech 130 beygir 6.0 - 7.4 35-50 kuruş yakar
1.5 bluehdi 130 beygir 4.0 - 4.5 24-30 kuruş yakar

skoda scala : 2.el baktığımızda dizeller satışta bizim. 1.0 yakında düşerler.
1.0 tsi 115 beygir 5.0 - 8.1 32-53 kuruş yakar
1.6 tdi 115 beygir 4.0 - 5.7 24-35 kuruş yakar
 
  • Beğeni
Tepkiler: VectraGt28
Bence ''küçük hacimli motor çekmez-gitmez'' algısı ve dolayısıyla 2.el piyasası tercih etmemeye itiyor.Ancak kullanıcı testlerine baktığımızda küçük hacimli motorların sakin kullanımda çok ekonomik olduğu ve aynı zamanda turbo sayesinde performans da sunduğunu görüyoruz.
 
  • Beğeni
Tepkiler: gokglsy
Gayet tercih ederim,motorda ömürlük olsun diyenlerden değilim.Esnek olması,az yakması ve tatmin edici bir performansı en azından hacmine göre olması benim için yeterli.Turbo nimettir.
 
Yakıt çok abartı olmadıkça umurumda değil. O yüzden hacmi olsun, sesi güzel olsun yeterli. Turbo da olur atmosferik de fark etmez. Ama downsized motor olmaz. (Dizel de olmaz tabii, şöyle 5 veya 8 silindir egzotik bir şey olmadığı sürece)
 
  • Beğeni
Tepkiler: gokglsy
Sıfır alıp 3-5 yıl binip satacaksam turbo benzinli, ikinci elde yaşlanmış bir araç seçeceksem atmosferik benzinli.Dizel mi alışkanlıklarımızın dışında ama sıfır alıp 3-5 yıl binme senaryosunda turbo dizel de tercih edebilirim.

Kısacası 0-5/6 yaş turbo herhangi bir yakıt türü, 10-12 yaş üstü turbosuz seçenekler. Bu ikilemden en güzel böyle çıkılır bence.
 
Hacimsiz atmosferik go kart gibi oluyor, tercih şansım olsa atmosferikte 1.6-2.0, turboda 1.3-2.0 tercih ederdim güç ve ağırlık dengesini bunlar daha iyi sağlıyor gibime geliyor. Dizel motorlar hakkında yorum yapmak istemiyorum, ihtiyaçsa yapacak bir şey yok onun dışında anlamsız geliyor.
 
1.0-1.2 Turbo benzinli motorlar B segmentte güzel ancak C'de tercih etmezdim.

1.6'dan küçük atmosferik yine tercih etmem. D segmentte en az 2.0

Dizel de yerine göre zevklidir ve benzinli motorlardan daha sağlam geliyor bana.
 
Son düzenleme:
1.2 TSI Jetta kullanıyorum. Yakıt uzun yolda dizelden bile az şehir içinde ise atmosferik benzinliden daha az. Performans ise 160a kadar çok iyi yürüyor ama sonrasında bir şeylerin yetmediğini hissediyorsunuz. Alacak olsam yine 1.2 TSI alırdım vergi avantajı olsun performansı olsun yakıtı olsun çok memnunum.
 
  • Beğeni
Tepkiler: gokglsy
Özellikle sıfır alınacaksa fiyat avantajıyla tercih edilesi. Uzun dönemde sıkıntılı
Yurtdışında olsam asla tercih etmem almaları saçma geliyor. O zaman Vag grubunda 1.5 Tsi favorim olurdu
 
  • Beğeni
Tepkiler: gokglsy