Pek de çok kullanmamışsın demek ki.Multijet motorlar en iyi dizellerdir. Alfa ve Fiat bol kullanır. O kadar dizel kullandım multijetin verdiği turbo ve tork hiç birinde yok
130 bin km kullandım en azPek de çok kullanmamışsın demek ki.
Km'den değil farklı markaların motorlarından bahsetmiştim.130 bin km kullandım en azYeterli mi ?
Farklı markalarda kullandım vw renault peugeot nissan hiç biri istediğim performansı vermedi. Yakıttan kurtarsa performanstan kurtarmıyor. Bmw ve merco motorlarını bu kategoriye koymuyorum onlar başka dünya.Km'den değil farklı markaların motorlarından bahsetmiştim.
1.3 multijet veya 1.6 multijet rakiplerinin hepsinden daha mı performanslı?Farklı markalarda kullandım vw renault peugeot nissan hiç biri istediğim performansı vermedi. Yakıttan kurtarsa performanstan kurtarmıyor. Bmw ve merco motorlarını bu kategoriye koymuyorum onlar başka dünya.
1.3 multijet 1.9 jtd ve multijetlerden daha fazla yakıyor. Okumadın sanırım Kaan. Performans verirken yakıttan alıyor. Yakıttan verirken performanstan alıyor gibi bir cümle kullandım1.3 multijet veya 1.6 multijet rakiplerinin hepsinden daha mı performanslı?
Tek başına motorun performansını değerlendirmek en fazla teorik anlamda bir 'iyi' ortaya çıkarmaya yarar hele ki çok yüksek tork değerlerine sahip dizel motorlarda. Ama iş pratiğe döküldüğünde takke düştü kel göründü durumu çoğu zaman olmuştur. Dizel bir motorun çoğu başarısı, üzerine koyulduğu arabayla doğru orantılıdır. 250-70 torklu bir dizel motorlu araç, 280-320 torklu bir araçtan bir çok anlamda daha iyi değerler ortaya koyabilir. Motoru araca dayayıp kasanın ağırlığından dolayı tüketim ve performanstan sınıfta kalan, şanzıman eksikliğinden sınıfta kalan, oversteer yapmaktan kendini alamayan, motor yalıtımı zayıf tutulmuş, aerodinamisi zayıf ayarlanıp keza yine tüketimi arttıran bir modele en iyi dizel motoru koysanız da işe yaramaz. O sebeple hiç bir zaman şu motor daha iyidir diye teorik bir değerlendirme yapmadım. Kötü yahut eh işte diye düşündüğünüz bir motoru yukarıda saydığım kriterlerde ortalamayı tutturan yahut ortalamanın üzerinde olan bir araca koyduğunuzda çok güzel işler çıkarabilir. O yüzden model-motor dengesi üzerinden değerlendirmeyi daha mantıklı bulmuşumdur her zaman.
1.5 tdci motor, 115'lik 1.6 psa motorundan devşirme fakat sadece motor bloğu alındı. Motorun titreşimi, güç tork bandı, hangi devir aralığında verdiği, emisyon salınımı, yakıt tüketimi, sessizliği gibi temel ve yer yer ayrıntı sayılabilecek her şeyi ford kendisi üretiyor. Yani bu motorun psa ile alakası yok. Ford hala psa motoru kullanıyor olsaydı 1.5 tdci değil, peugeot ve citroen'de şuan bulunan bluehdi olarak geçen 1.6 120 hp'lik motor kullanılıyor olurdu.Küçük hacimli dizel motorları dünyada en iyi fransızlar yapıyor.
Bu yüzden DCI ve HDI motorlar dünyanın en iyi küçük hacimli dizel motorları bence. Zaten Mercedes'in yeni arabalarında küçük hacimli dizel için DCI kullanması, BMW'nin ise küçük hacimli dizel motorlarını yıllardır PSA ortaklığında geliştirdikleri bilinen bir gerçek.
Bu arada Ford'un kullandığı 1.5 TDCi motoru da PSA ile ortak çalışma sonucu üretilmiş bir motor.
O kişisel tercihe bakar, kimi insan 2-3 yılda bir arabasını yeniliyor kimi 15 yıl kullanıyor.2-3 yıl kullanan motor ömrünü önemsemez.sadece motor gücü olarak bakarsanız tabiki daha iyi olanlar var şu anda. fakat bu işin içine tüketimi, dayanıklılığı gibi şeyler girince bence dci-tdci ve tdi en iyileri. o çok beğenilen bmw 2.0 d sinde bile sorunlar konuşuluyor bir sürü. yani olay kağıt üzerinde yüksek değerler sunmak değil. ben şahsen 130 hp dci ye, yakında gelecek olan 1.5 tdi ye güvenirim ama cdti lere istediği kadar güç üretsin güvenmiyorum