Fiat Bravo Yaz Lastiği Seçimi 225/40/18

BavarianEngineer

Alperen Ç.
Panpa
565
Marka
BMW
Yakın bir arkadaşımın ilgili aracına performanslı yaz lastiği seçmek istiyoruz. Sportstyle S2 18inç jantları var ve spor yay ile kullanıyor. Yol tutuşu ve frenlemesi iyi olan 4 sezon rahat rahat idare edecek 30-35 bin km hizmet edecek lastik arıyoruz. F/P olarak da en iyi lastiği arıyoruz tabiki. Seçenekler Kumho PS72, Falken FK520, Goodyear Asym6, Hankook S1 Evo3. Tabi başka önerilere de açığız ama amaç lastik başına 4500 ü geçmemek.
42244a02-0dca-4dc5-86f7-5b4764d2ca4b.jpeg

Son düzenleme:
Bu seçeneklerden Asym6 önerebilirim. Kendi aracımda Asym 5 kullandım. Takip çizelgeme baktım, 50k km civarı kullanmış ve yeni sete geçmişim, tutuş, frenleme ve ömür olarak beni tatmin etti. Asym6'nın da geri kalan yönü yoktur.

Benim de bu seçenekler arasından tavsiyem Asymmetric 6 olur, hala güncelliğini koruyan, hem sessiz hem de çok iyi tutuşa sahip bir lastik kendi aracımda 205/45/17 ebatında kullanıyorum. Özellikle yumuşak ve sessiz oluşu beni çok şaşırtmıştı. Ömür olarak 35-40 bin km gibi bir ömrü olduğunu söylüyorlar rakiplerinden bu noktada geri sayılır, ancak beklentileriniz dahilinde sorun olacağını sanmıyorum.

Asym 6'nin bu ebatta 2025 üretim en düşük fiyati 5500 lira civari. 4500'ü hic bir sekilde aşamazsaniz muhtemelen diger seçeneklere yonelmek gerekecek

Asym 6’yı 5k gibi fiyatlara çözebiliyoruz Ankara’da en sıcak seçenek gibi, ancak Kumho PS72’yi de 3,5k ya alabiliyoruz o yüzden seçenekler arasında tuttuk.

Asymmetric 6 yazmaya geldim yazılmış ek olsun :D

Kumho genelde hamuru sert olan bir lastik, bu seriyi kullanmadım ama babamın aracında eski nesillerden 2 set kullandık, çok sağlam, uzun ömürlü ama çok sert konforsuz, sesli ve tutuşu da zayıf sayılabilecek bir lastikti. Bence de asym6.

Şimdi farklı bir durum gelişti ve bütçeyi değiştirdik. Bu yüzden radarımıza ContiSporContac7 girdi. Csc7 ile Asym6 arasında tercihiniz ne olurdu ? @Cenk
Continental SportContact 7 ile Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 adlı iki üst seviye yaz lastiğini karşılaştıran bir inceleme/analiz özeti.

2022-2025 yılları arasında yapılan 8 ortak test sonucuna göre ikisi de çok iyi performans gösteriyor ama farklı güçlü yönleri var. Kısaca ne dediğini Türkçeye çevireyim ve sadeleştireyim:

Genel Karşılaştırma​

• İkisi de en üst seviye performans sunuyor (grip, yol tutuş vs. çok yüksek).
  • Ama yaklaşımları farklı:
    • Continental SportContact 7 → Mutlak hız, en kısa fren mesafesi ve pist performansı odaklı (en agresif, en sportif olanı).
    • Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 → Günlük kullanım konforu, sessizlik, yakıt tasarrufu ve özellikle derin suda suda kızaklama (aquaplaning) güvenliği odaklı.

Testlerde Kim Nerede Önde?​

Kuru zemin: Frenleme ve viraj tutuşu → Continental tamamen domine ediyor (her testte birinci).
Islak zemin frenleme → Continental hafif önde (dar farkla en kısa mesafe).
Islak viraj tutuşu / genel ıslak performans → Çok yakın, ama Continental genelde biraz daha iyi.
Suda kızaklama (aquaplaning) → Özellikle dönüşte/curved aquaplaning → Goodyear daha iyi (daha yüksek güvenlik payı).
Ses seviyesi (gürültü) → Goodyear neredeyse her testte daha sessiz.
Yakıt verimliliği / yuvarlanma direnci → Goodyear daha iyi (düşük tüketim).
Aşınma / ömür ve fiyat-değer → Büyük ADAC testinde Goodyear daha iyi puan almış (daha uzun ömürlü veya daha ekonomik).

Sonuç Ne Diyor?​

• Eğer en yüksek performans, en kısa fren mesafesi, pist/güçlü kuru yol tutuşu istiyorsan → Continental SportContact 7 daha iyi seçim (referans nokta o).
  • Eğer daha konforlu, sessiz, yakıt tasarruflu ve özellikle yoğun yağmurda derin su birikintilerinde daha güvenli bir lastik istiyorsan → Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 öne çıkıyor.
Kısacası:Continental = "En hızlı, en sportif, en keskin" Goodyear = "Daha dengeli, daha rafine, günlük hayatta daha kullanışlı"

1773315984091.png

Son düzenleme:
Şimdi farklı bir durum gelişti ve bütçeyi değiştirdik. Bu yüzden radarımıza ContiSporContac7 girdi. Csc7 ile Asym6 arasında tercihiniz ne olurdu ? @Cenk
Hocam yanlış anlamayin lütfen tamamen dogru yonlendirebilmek icin soyluyorum fiat bravo gibi, hatta çoğumuzun sahip olduğu araclar gibi gucu ve yetenekleri kısıtlı makineler icin sport contact 7 fazla gelebilecek bir lastik. Eger günlük kullanım + sportif sürüş kombinasyonu bize daha uygun derseniz asym 6 tercih edilir.

Ama bizim konforla, sesle pek isimiz yok. Saf güç istiyoruz. Tamamen performans odaklıyız. Arabanin da hep limitlerini zorlayarak sürmeyi seviyoruz derseniz o zaman sport contact 7 seçilebilir.

Lastiklerin yol üzerindeki ozellikleri arabanın kabiliyetleri ile alakali oldugu kadar sürücünün de kabiliyetleriyle dogru orantılıdır. Bu noktada hangi lastigin size yeteceğini daha iyi kestirebilirsiniz.

Son düzenleme: