Gelişmiş ülkelerin yüzüne bakmadığı otomobiller bizde niye rağbet görüyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan tesla
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Yazdıklarınızı tek tek okudum. Ülkemizde araba kültürü yok, herhangi bir konuda net bir çizgimiz yok zaten.
Bilmemkimin arabası aldıktan 3 ay sonra şanzıman dağıtmış duydunmuuuu? duydum neymiş araba ? honda, he zaten onlar eskiden yapıyodu şimdiki bütün arabaları leş leşş alacaksan alman alcan vw alcan. Abi araba yeni araba değil 2000 civic. Hee o kasalar leş zaten leş. passat b5 alsaymış.
Buna benzer diyalogları eminim sizler de duymuşsunuzdur Görmüşsünüzdür tanık olmuşsunuzdur. Egea'lar behzat amirin ezberbozan reklamları ile satışa çıktıktan bir kaç ay sonra ortalıkta dolaşan bir kaç kazalı resimle egea leş araba çöp araba oldu. Satış rakamları ortada, bu arabanın çok iyi araba olduğunu göstermiyor ama kötü araba da değil ihtiyaçlarına uygun gelen alıyor. Kimilerine göre(Buna ben de dahil) Linea symbol(Sümbül) gibi arabalar kütük gibi konforsuz araba ve dizel sesi beni rahatsız ediyor ama dünyanın kmsini yapıyor ve gram yakmıyor. filolarda pazarlamacılarda vs ihtiyaçları görüyor mu ? Hem de nasıl.
Herkesin ihtiyaçları farklı, araç kullanım şekli farklı. Oturduğu arabanın içinde kendini nasıl hissettiği de farklı. Şahin doğan kuş serisine de bindim, Toros spring broadway'e de bindim. Hacı lakabıyla sevdiğimiz murat 124te araba kullanmayı öğrendim şu an taunusumuz var ve o arabalardan sonra taunus bile konforuyla kendisine hayran bıraktı.
Kuş serisinin ve torosların deli gibi satıldığı dönemde birden gelen mondeolar focuslar golfler boralar belirledi bizim ülkemizde kullanıcı kitlesini. Honda civicler de çok iyi satıldı eyvalah. Beyaz eşya markalarında bile alttan alttan pohpohlanan üstün alman teknolojisi söylemi ile bu alman arabaları deli gibi sattı e haliyle bi 2nci el piyasası da oluştu çünkü biz biraz geriden gelen bir milletiz.
Herkesin bindiği araba kendisine mercedes, kendisine bmw. Başkalarının arabalarını kötülememek gerek ama teknik kanıtlarla gelen yorumları da küçümsememek gerek.

edit: 1.6 ies civic sahibi aday adayıyım.
söylediklerinizde haklısınız ama bu başlığı açmamdaki sebep ve bu arabaları gömmemdeki sebep tamamen güvenlik ve sağlamlıkla alakalı. nasılki nissanın meksikada sattıgı taksilerin crash testlerinde dagıldıgını yadırgıyorsak burada satılan albealar egealar sembollerde o şekilde. sonucta can tasınıyor abi bunlarda. az yakmayı motor hacmini vergiyi falan kabul edemem. bu saydıklarınızda haklısınız en büyük etmen ama 2 litre az yakacak diye de bu insanlar bu firma calısanları hak etmiyor o araçlarla çalısmayı. mali işlere pazarlamacılara tepkisini koyacak koymalı bu şirket çalışanları. filo aracı sümbül olmasın. iihs den tam puan alan 1.6 civic olsun, gerekirse 10 kagıt pahalı ama sapasağlam hyundai elentra olsun. ama egea olmasın abi sümbül olmasın albea olmasın. olmamalı. benim eleştirdiğim nokta bu. binmemeliyiz ezberbozan taksilere. kamuoyu olusturup en aşşa elentra almaları sağlanmalı. yada benzinli tüplü civic olmazsa binilmemeli. şirket çalısanı ben sümbüle binmem diyebilmeli. canını hiçe saymamalı

söylediklerinizde haklısınız ama bu başlığı açmamdaki sebep ve bu arabaları gömmemdeki sebep tamamen güvenlik ve sağlamlıkla alakalı. nasılki nissanın meksikada sattıgı taksilerin crash testlerinde dagıldıgını yadırgıyorsak burada satılan albealar egealar sembollerde o şekilde. sonucta can tasınıyor abi bunlarda. az yakmayı motor hacmini vergiyi falan kabul edemem. bu saydıklarınızda haklısınız en büyük etmen ama 2 litre az yakacak diye de bu insanlar bu firma calısanları hak etmiyor o araçlarla çalısmayı. mali işlere pazarlamacılara tepkisini koyacak koymalı bu şirket çalışanları. filo aracı sümbül olmasın. iihs den tam puan alan 1.6 civic olsun, gerekirse 10 kagıt pahalı ama sapasağlam hyundai elentra olsun. ama egea olmasın abi sümbül olmasın albea olmasın. olmamalı. benim eleştirdiğim nokta bu. binmemeliyiz ezberbozan taksilere. kamuoyu olusturup en aşşa elentra almaları sağlanmalı. yada benzinli tüplü civic olmazsa binilmemeli. şirket çalısanı ben sümbüle binmem diyebilmeli. canını hiçe saymamalı

hocam burda tepki göstermeniz gereken sümbül alan filocular şirketler vs değil, ötv ile sektörün belini büken düzenlemeler. Yanlış yerden bakıyorsunuz. Kaldı ki firma çalışanı ben o arabaya binmem daha iyi araba isterim dediği an patronun diyeceği tamam haydi git başka firmaya, olacaktır :) Burası Türkiye, örgütlü eylemler sendikalaşmalar vs burda yürümüyor.

Hocam hala Türkiye'yi diğer ülkelerle kiyasliyorsun. Şirket çalışanı desin ki yetkilisine benim can güvenliğim yok, önce adam bir güzel küfreder içinden sonra da o çalışanı yollamanin yollarını ararlar. Beğenmediğimiz Avrupa Birliği'ne dua edin, yoksa Esp olmayan havar yastıksız arabalara binerdiniz.

hocam burda tepki göstermeniz gereken sümbül alan filocular şirketler vs değil, ötv ile sektörün belini büken düzenlemeler. Yanlış yerden bakıyorsunuz. Kaldı ki firma çalışanı ben o arabaya binmem daha iyi araba isterim dediği an patronun diyeceği tamam haydi git başka firmaya, olacaktır :) Burası Türkiye, örgütlü eylemler sendikalaşmalar vs burda yürümüyor.
aslında bu olay devlet-firma ile bağlantılı mesela şuanda her fabrika da 1 tane doktor bulunmak zorunda buraya kadar her şey güzel ama o doktorun kalitesine karşı bir denetleme ya da bir standart yok 1 doktor ben hasta başı 60 tl alırım diyor öbür ben 50tl yaparım derse fabrika da ister istemez 50 tl olanı seçiyor iyi mi kötü mü diye bakmıyor eğer bu tür şeylere devlet bir standart getirirse dediğimiz şeyler olur.

aslında bu olay devlet-firma ile bağlantılı mesela şuanda her fabrika da 1 tane doktor bulunmak zorunda buraya kadar her şey güzel ama o doktorun kalitesine karşı bir denetleme ya da bir standart yok 1 doktor ben hasta başı 60 tl alırım diyor öbür ben 50tl yaparım derse fabrika da ister istemez 50 tl olanı seçiyor iyi mi kötü mü diye bakmıyor eğer bu tür şeylere devlet bir standart getirirse dediğimiz şeyler olur.

hacım o mevzulara girmesek mi ? Çıkamayız. Dertli olduğum çok konu var özellikle işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatlarına dair :)

burası türkiye deyip her dayatılanı kabul edersek işimiz var arkadaşlar. bence ben yanlıs yerden bakmıyorum. çünkü siz diyorsunuz ki markalar bize göre üretsin. bize özel kavramı olamaz. dünya bize uyamaz biz dünya cogunluguna ve standartlarına uymalıyız. birlik olup o elbea taksilere binmezseniz eğer o taksicilerde albea almaz. alamaz. sizden 1 lira fazla alır maliyetini çıkarır. ama siz kabul ediceksiniz önce. yoksa dayatılanı kabullenirsek sümbüllere daha çok bineriz o patronlarda daha çok azarlar bizi, bizde burası türkiye demeye devam ederiz. siz binmeyin o elbealara, herkes gitsin sümbül yerine 3-5 fazla koysun civic alsın elentra alsın toyota alsın bakalım o vergiler kalıyor mu hala öyle. ama siz 3 kurusu düşünüp canı hiçe atıp sümbüllere kafi olursanız bu düzende değişmez bu vergilerde. kusura bakmayın o zaman burada ağlamayalım. ülkecek hakettiğimizi yaşıyoruz o zaman. amerikada da fakirler var 1 dolara muhtaç. üstelik amerikada araba ev sahibi olmak kadar değerli. heryer cok uzak cünkü sırf bir eyaleti türkiye kadar düşünün artık. orada da 100km/18 litre petrol yerine 5 litre ucuz dizel tüketecek arabaya muhtac fakirler var. ama gitsin renault satsın bakalım amerikada 1 tane satabiliyor mu sümbül. adamlar almaz ki. niye alsın adam sormayacak mı bana orada ford ranger çarparsa ben ne olurum diye.

Son düzenleme:
burası türkiye deyip her dayatılanı kabul edersek işimiz var arkadaşlar. bence ben yanlıs yerden bakmıyorum. çünkü siz diyorsunuz ki markalar bize göre üretsin. bize özel kavramı olamaz. dünya bize uyamaz biz dünya cogunluguna ve standartlarına uymalıyız. birlik olup o elbea taksilere binmezseniz eğer o taksicilerde albea almaz. alamaz. sizden 1 lira fazla alır maliyetini çıkarır. ama siz kabul ediceksiniz önce. yoksa dayatılanı kabullenirsek sümbüllere daha çok bineriz o patronlarda daha çok azarlar bizi, bizde burası türkiye demeye devam ederiz. siz binmeyin o elbealara, herkes gitsin sümbül yerine 3-5 fazla koysun civic alsın elentra alsın toyota alsın bakalım o vergiler kalıyor mu hala öyle. ama siz 3 kurusu düşünüp canı hiçe atıp sümbüllere kafi olursanız bu düzende değişmez bu vergilerde. kusura bakmayın o zaman burada ağlamayalım. ülkecek hakettiğimizi yaşıyoruz o zaman. amerika da fakirler var 1 dolara muhtaç. üstelik amerikada araba ev sahibi olmak kadar değerli. heryer cok uzak cünkü sırf bir eyaleti türkiye kadar düşünün artık. orada da 100km/18 litre petrol yerine 5 litre ucuz dizel tüketecek arabaya muhtac fakirler var. ama gitsin renault satsın bakalım amerikada 1 tane satabiliyor mu sümbül. adamlar almaz ki. niye alsın adam sormayacak mı bana orada ford ranger çarparsa ben ne olurum diye.

hocam hala inatla aynı şeyi söylüyorsun. Bahsettiğin mevzu bindiğin taksiye binmekle çözülecek mevzu değil, iktidar değişiklikleriyle çözülecek mevzu değil toplum zihniyetinin eğitim düzeyinin baştan aşağı değişmesiyle çözülecek mevzu

ama bütün konu bu aslında ve dediğin gibi bu uzar gider Allah başka dert vermesin :)

Amin cümlemizin :))

hiç deme ya seninle telefonda konuştuğumuz gün Ümraniye sanayiye gidiyorduk fd6 ile viraja giriyoruz çok güzel dönüyor biraz daha üstüne gidiyoruz kafadan kaymak istiyor resmen kafanın üzerinde sürükleniyor, arkalar bağımsız olduğu için arkası torsiyon gibi kayma yapmıyor ama ön taraf feci
Ya arka torsiyon diye biliyorum hep bir hareket ediyor

hocam nerde inatlasıyorum anlamadım. ne iktidar dedim ne eğitim seviyesi. ben sadece diyorum ki herkes kendi canını düşünüp satın almaz ve satın alana da binmez ise o markalarda satamaz bu kadar basit. sümbüle binmek istemiyor muyuz? almayacagız alana da binmeyecegiz. böylece de satamayacak diğer ülkelerdeki gibi. benim tek savunduğum bu. eğer geçmiş mesajları tarasak bu forumdaki herkes biryerlerde elbaayı smboly u mutlaka eleştirmiştir. o zaman binmeyeceğiz abi bu kadar basit. binip razı geliyorsakta burada her vergi zam haberinin altına ağlamayacagız. benim tek savundugum bu

burası türkiye deyip her dayatılanı kabul edersek işimiz var arkadaşlar. bence ben yanlıs yerden bakmıyorum. çünkü siz diyorsunuz ki markalar bize göre üretsin. bize özel kavramı olamaz. dünya bize uyamaz biz dünya cogunluguna ve standartlarına uymalıyız. birlik olup o elbea taksilere binmezseniz eğer o taksicilerde albea almaz. alamaz. sizden 1 lira fazla alır maliyetini çıkarır. ama siz kabul ediceksiniz önce. yoksa dayatılanı kabullenirsek sümbüllere daha çok bineriz o patronlarda daha çok azarlar bizi, bizde burası türkiye demeye devam ederiz. siz binmeyin o elbealara, herkes gitsin sümbül yerine 3-5 fazla koysun civic alsın elentra alsın toyota alsın bakalım o vergiler kalıyor mu hala öyle. ama siz 3 kurusu düşünüp canı hiçe atıp sümbüllere kafi olursanız bu düzende değişmez bu vergilerde. kusura bakmayın o zaman burada ağlamayalım. ülkecek hakettiğimizi yaşıyoruz o zaman. amerikada da fakirler var 1 dolara muhtaç. üstelik amerikada araba ev sahibi olmak kadar değerli. heryer cok uzak cünkü sırf bir eyaleti türkiye kadar düşünün artık. orada da 100km/18 litre petrol yerine 5 litre ucuz dizel tüketecek arabaya muhtac fakirler var. ama gitsin renault satsın bakalım amerikada 1 tane satabiliyor mu sümbül. adamlar almaz ki. niye alsın adam sormayacak mı bana orada ford ranger çarparsa ben ne olurum diye.
bak şöyle örnek vereyim kullandığımız araç dacıa logan araçta tek hava yastığı var esp falan yok onu söylemiyorum bile bu araçlar zamanında 17 bin tl ye satışa sunuldu 0 olarak araç tam bir ölüm makinesi ve ayağı yerden kessin mantığı hakim düz araba şimdi 17 bin tl ye 0 araç bulan insan gidipte 35 bin tl ye araç almaz bütçesini zorlayıp para kolay kazanılmıyork kolayda harcanmıyor üniversite okuyan çoluğun çocugun bir maliyeti bir aileye ne kadar üniversiteye hazırlıgın maliyeti ne kadar takside dolmuşta alınacak her fazla bir tl gözünüzde canlandırdıgınız kadar kolay bir ''1Tl'' değildir. Kimse isteyerek ve severek bu araçlara binmiyor hem insanlarımızıda yargılamıyorum bu iş ilgi ve merak meselesi deden babadan öyle görmüş yol göstereni olmamış araç konusunda bilgisi standart zihniyeti geliştirebilirmiyiz evet ama bunu sağalyacak olan alttan gelen nesil siz 45 yaşında dobloya yada albeaya binen amcaya fiatın ve renonun kötü mal ürettiğini veyahut ''dandik'' olduğunu anlatıp kafasında ki düşünceyi değişitremezsiniz çünkü ortada brodway ve toros gibi gerçekler hala mevcuttur. işe bu yönden bakmanızı ve ekonomik gelir gider dengesini incelemenizi tavsiye edeceğim

bak şöyle örnek vereyim kullandığımız araç dacıa logan araçta tek hava yastığı var esp falan yok onu söylemiyorum bile bu araçlar zamanında 17 bin tl ye satışa sunuldu 0 olarak araç tam bir ölüm makinesi ve ayağı yerden kessin mantığı hakim düz araba şimdi 17 bin tl ye 0 araç bulan insan gidipte 35 bin tl ye araç almaz bütçesini zorlayıp para kolay kazanılmıyork kolayda harcanmıyor üniversite okuyan çoluğun çocugun bir maliyeti bir aileye ne kadar üniversiteye hazırlıgın maliyeti ne kadar takside dolmuşta alınacak her fazla bir tl gözünüzde canlandırdıgınız kadar kolay bir ''1Tl'' değildir. Kimse isteyerek ve severek bu araçlara binmiyor hem insanlarımızıda yargılamıyorum bu iş ilgi ve merak meselesi deden babadan öyle görmüş yol göstereni olmamış araç konusunda bilgisi standart zihniyeti geliştirebilirmiyiz evet ama bunu sağalyacak olan alttan gelen nesil siz 45 yaşında dobloya yada albeaya binen amcaya fiatın ve renonun kötü mal ürettiğini veyahut ''dandik'' olduğunu anlatıp kafasında ki düşünceyi değişitremezsiniz çünkü ortada brodway ve toros gibi gerçekler hala mevcuttur. işe bu yönden bakmanızı ve ekonomik gelir gider dengesini incelemenizi tavsiye edeceğim
peki dacia 17 bine satılırken 7 hava yastıklı 5 yıldızlı toyota yaris ne kadardı. muhtemelen aynıydı. yani güvenlikli arabaya binme imkanı vardı yani. insanlar gidip alıp seçtimi? hayır. o zaman ağlamak abest mi, evet.

sizide anlamıyorum burda 3 kurusu hesap edip can güvenliğinizden feragat etmeyin hurda arabalara binmeyin diyorum, bunu deyipte üzerine ben kötü oluyorum. e abi o zaman binin albealara ne diyim