Buradaki tek sıkıntı şu. Anlatmalıydım belki, hata birazda bizde var.
Ben kendimden örnek veriyim.
Biz ayda kesin 1 tane potansiyel yeni iPhone şöyle olacak haberi yapıyoruz. Bu haberin kaynağı endgadget, techcrunch, gsmarena, phonearena gibi yabancı bilişim kaynaklardan oluyor.
Yılın başında yaptığımız bu haberler, yılın ortalarında gerçek olan yeni iPhone modelini anlatmaya başlıyor. Herkes biliyor ki bizim yaptığımız haberlerdeki gibi bir iPhone olmayacak. Ama kaynak yabancı, biz suçu oraya atabiliriz.
Peki ben, gelecek iPhone modelini kaynaksız tahmin edebilir miyim? Tecrübem ve geçmişimle evet. Doğru cikar mi, %90'ı evet.
Ama bana sonra genel yayın yönetmenim kaynak nerede dediğinde, tecrübem dersem bana bir güzel saydırır, büyük yankı uyandırdıysa kovarda.
Anlatmak istediğim, yabancı basında yapılan bir hata yerel basına aktarılamaz. Ve editör kendi görüşünü katamaz.
Bu bir makale veya dosya konusu değil. Görüşler, görüş, makale ve dosya konularında aktarılabilir. Haberlerde kaynak şarttır.
Birisi bu haberi yapıyor, diğer büyük siteler cümleleri değiştirip kendileri haber yapıyorlar ve yerel medya da çevirip kendisine alıyor. Bu, internet yayıncılığında olan temel bir olaydır.
Kimse, hiçbir haberin kaynağının bilgisindeki doğruluğu %100 teyit edemez. Bunun mümkünatı yok. Hyundai CEO'su söylese dahi.
Editörün yaptığı haber konusunda bilgi sahibi olmasına gerek yoktur. Cevirmenlikte onemli noktalardan birisi frezyoloji bilmektir. Otomobil, havacilik, tip, hukuk frezyolojisi vs.
Frezyolojisi bilinirse, cevirmen bu haberi alip cevirip yayinlayabilir. Sorumlusu kaynaktır.
Şimdi devam edersek,
Haberin kaynağı burası gözüküyor;
http://www.carscoops.com/2018/01/hyundai-gets-down-to-work-on-new-mini.html?m=1
Ben bir mütercim tercüman olarak haberde buyuk bir hata görmedim.
Benim bu metni yazmamdaki amaç, haber doğruyu yansıtmıyor olabilir. Otomotiv yayinciliginda bir suru spekulasyon ve yanlis olan haber yapiliyor. Biz her bir marka ve model icin bilgi sahibi editor nasil alabiliriz ?
Bunu geçtim, haberin dogrulugunu editor bilgi sahibi olsa bile nasil kanitlayabilir?
Bunu da sadece translate yapmakla olmuyor bu isler dediginiz icin yazdim. Yoksa yükümlülüğümüz yok.