İç Anadolu'da Ne yaptığını bilen Ford özel servisi önerisi

revocumrevo

Barış
Elit Apaçi
99
30
Marka
Ford
X: özel servisin adı (sansürlü)

Y: otomobil yağları üreticisi (sansürlü)

Selamın aleyküm arkadaşlar ben Nevşehir'deyim burda Ford ustası yok. Aksaray'a x diye bi özel servise gittim. Arabaya yağ bakımı yapıldı. Hiç duymadığınız marka hava ve yağ filtresi taktılar. Yakıt filtresini benim dememle olması gereken marka taktılar.

Motor yağı olarak ellerinde y marka vardı, raflarında y marka ve Castrol motor yağları vardı. Hiç istemesem de Castrol olsun bari dedim. Bana kalsa Liqui Moly kullanırım. Her neyse arabaya bazı işlemler yapıldı. Çıkarken motora su tuttular. Arkadaş hiçbir arabanın motoruna su tu-tul-maz. Değilse elektrik aksamın içinden geçersin. Neyse ödedik çıktık.

Niye mesaj attım bilmiyorum. Daha sonra ustaya mesaj attım. Abi dedim şanzıman yağını değiştirmek istiyorum. Sende Castrol Syntrans Multivehicle şanzıman yağı bulunur mu? Yok dedi. Y marka varmış. Y markanın ürünlerini stoklamış, onu satmaya çalışıyor. Gözü Y markadan başka görmüyor galiba.

Y markanın benim şanzımana göre olabileceğini düşündüğüm ürününe baktım GL-4 olması gerekirken GL-5 yazıyor üründe. Usta sağolsun(!) şanzımanı elimize aldıracak.

Demem o ki arkadaşlar İç Anadolu'da bu işe gönül vermiş, bu işten anlayan bir Ford ustası var mı? Şöyle eline malzeme stoklayıp da elindeki malzemeyi millete kakalamaya çalışan tipler değil de, ne olması gerekiyorsa onu kullanan usta var mı memlekette?

Ustanın ustalığı iyi ise, sonra ağlamak istemiyorsan belirli olan parçaları paşa paşa internetten alacaksın hazırlığını yapıp öyle gideceksin.

Motoruna su tutulur, hele dizelse hiç korkmam foşur foşur ancak sen görmedin mi motoru yıkadıklarını ? Müdahale niye etmedin ?

Hayalinde ki gibi bir usta bulman çok zor.

Ben bile en iyi anlaştığım usta dediğim adamla tamamen anlaşamıyorum. Duruma göre o beni idare ediyor, ben onu idare ediyorum orta yolu buluyoruz.

İşin özü ustaya tam teslim olmadan al parçalarını git yaptır işini, o var mı bu var mı şöyle böyle takılma. Zaten fazla seçeneğin yok.

Şu ana kadar kendi hassasiyetimde bir ustayla çalışamadım İstanbul’da yaşamama rağmen. Kendi işini kendin takip etmek gerekiyor bir noktada. Meslek grubunu hor görmek gibi olmasın ama zaten usta dediğin rocket science titizliğinde yaklaşacak tutumda olsaydı sanayide mi olurdu emin değilim. Kendine güveniyorsan uygun viskozite ve spesifikasyondaki yapını filtrelerini kendin al o montajlamasını yapsın. Bu döngüden ancak böyle çıkabilirsin

Bakım gibi planlı işlemlerde, sanayideyken ekstra parça gerekmeyen durumlarda parçalarımı ihtiyaç duyacağımız malzemeleri falan kendim alır gider yapan ustaya da el emeğinin karşılığını işçilik ücreti olarak veririz. Sallıyorum ustanın bi yağ markası ile anlaşması vardır, o markanın motor yağı iyidir ama şanzıman yağı değildir niye kendimizi mecbur bırakalım ki buna. Ustaya giderken sanayide yol üstü bile toplanabilir yağ-filtre gibi parçalar bu kadar dert etmemek lazım hangi ustanın elinde ne var gibi

Ustam çok titiz biridir, okulludur ve teknik özelliklere bakarak katalog okuyarak parça seçimi yapar. Adam yarı-emekli olup Çanakkale'ye taşındı hala yanına gidiyorum.

Hasbel kader İstanbul'da usta lazım olup sorduğumda "X kişisi iyidir" der. Yani "dürüsttür, beceriklidir, pahalıdır" demektir. Bütçe odaklı çalışan bir ustaya aracımı emanet etsem benim sırf yağ aldığım paraya komple periyodik bakım yapıyorlar, ben nasıl arabama gönül rahatlığıyla bineyim.

Bu yüzden işçiliğini bildiğiniz dürüstlüğüne güvendiğiniz bir usta bulacaksınız, parçaları ben alacağım sana kazanman gereken neyse onu vereceğim diyerek anlaşacaksınız. Size parça satamadığında olan kaybını da vereceğinizi anlayacak.