Korona'nın uzun dönemde etkileri

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan man28
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

man28

Asfalt Kurutucu
103
36
Marka
Volvo
Bu tür konu var mı bilmiyorum, uzun zamandır bakınamadım foruma.

Bu korona mevzusundan sonra araçlarda ciddi fiyat düşüşleri bekliyorum. Sebebini açıklayayım; türkiye'de bir çok araç sahibi kredili satın alım yapıyor, elde nakit yok, aylık 5 bin alıyorsa 3.500 lira adam araç kredisine vermekten çekinmiyor, zira kapımın önünde son model aracım dursun ne et yiyeyim ne dışarı çıkıp para harcayayım kafasındalar.

Bu virüsten ötürü bu kitle şu an ciddi baskı altında ortalığı yıkıyorlar "devlet bize bakmıy" diye. EEE düşünecektin 200 bin tl'ye araç alırken. Bu ve bunun gibilere ders olacağını düşünüyorum, insanların öncelikleri değişecek, çok tedbirli tayfa yastık altına para yığacak, kimisi de eve, toprağa yatırım yapacak. bizim gibi zeki adamlar bundan faydalanacak kısa zamanda. Bekleyin ve görün, şu anda otomobil alan bizden değildir :)

Son düzenleme:
Tam tersi bir düşünce olarak şunu söyleyebilirim. Genellikle vefat eden kesim 60 yaş üzeri, bu da demek oluyor ki onlardan kalanlar evlatlarına çoktan geçti. O evlatların bir çoğunun yapacağı şey bu mevzulardan sonra araziyi tarlayı ucuza satıp öncelikle araba sonrasında da apartman dairesi almak olacak. Bu her zaman böyle oldu. Türkiye'de hiçbir zaman araç fiyatları ucuzlamadı, ya yerinde saydı ya da arttı. Ucuzlamasını beklemek anlamsız. Vurguncu yamyamları eledikten sonra mantıklı gelen istediğiniz arabayı alıp üzerine daha da düşünmemek en iyisi. Alım gücü düşmeye devam ederken araç fiyatlarının ucuzlamasını beklemenin anlamı yok.

Bunun yorumu biraz karışık, onlarca esnaf, çalışan ve özel sektördeki çalışanlar işlerini kaybettiler, ya da kısmi olarak para kazanabiliyorlar.Bu insanlar çarklarını çoğu zaman kredi ile döndüren insanlar illaki bir yerlerde kapının önündeki malımı satarım, gücüm malıma yeter diyecekler buraya kadar doğru.

Ama gözden kaçırdığınız önemli bir nokta var, koronadan sonra dünya ekonomisi de çöküşe geçiyor, dolayısıyla dünya genelinde daralan bir ekonomide paranın alım gücü azalacak dolayısıyla benim son düşüncem şudur;

Azalmaz ya plato olur ya da fiyat artış hızında azalma olur onun haricinde fiyatların ucuzlamasındaki en büyük değişken korona değil sıfır araçların ötvleri bana göre yoksa posası çıkmış onlarca el değiştirmiş ikinci el araçlara binmeye devam edeceğiz başka alternatifimiz yok, sıfır araç gelmedikçe hiç biri uzun vadede çözüm değil.

Son düzenleme:
Maalesef ekonomik etkilerinden dolayı araç fiyatları Dünya genelinde yükselecektir. Sadece araç değil, çoğu sektörde eski fiyatları bir süreliğine beklememek gerekiyor.

Araç fiyatları dibi de bulsa bu sıkıntılı süreçte ve sonrasında elinde ki parayı yahut borca girme riskini alıp otomobile harcayacak olan varsa da bravo diyebilirim sadece. Bankada bilmem kaç yüz bin lira nakit parası, evi, arsası, malı mülkü olup maddi açıdan refah içinde olan varsa zaten gider alır. Otomobil fiyatları yükselse de alır. Bu azınlık kesim zaten genel olarak ülke ekonomisinin haline de dahil değil. O sebeple bu kesimi hariç tutarsak, sıkıntılı süreçte parasını, fiyatları dibi bulsa bile otomobile yatıranın akıllıca iş yapmayacağını söylemek hiç de mantıksız değil.

Son düzenleme:
Araç fiyatları dibi de bulsa bu sıkıntılı süreçte ve sonrasında elinde ki parayı yahut borca girme riskini alıp otomobile harcayacak olan varsa da bravo diyebilirim sadece. Bankada bilmem kaç yüz bin lira nakit parası, evi, arsası, malı mülkü olup maddi açıdan refah içinde olan varsa zaten gider alır. Otomobil fiyatları yükselse de alır. Bu azınlık kesim zaten genel olarak ülke ekonomisinin haline de dahil değil. O sebeple bu kesimi hariç tutarsak, sıkıntılı süreçte parasını, fiyatları dibi bulsa bile otomobile yatıranın akıllıca iş yapmayacağını söylemek hiç de mantıksız değil.

Haklısınız Ben şu an istediğim aracı nakit alamıyorum diye beklemedeyim. Kredi ile istesem 50 bin tl çekip kalanını nakitle alırdım. Bunun sebebi daha çok bu sisteme sitemim, sadece kendim için değil araba tutkusu olan daha da önemlisi ihtiyacı olan herkes adına. Evet buradaki çoğu kişi için otomobil bir tutku, ama bir çok insan için ihtiyaç. Bu yüzden bu fiyatlar normale bininceye kadar ben kendi protestomu sürdürücem. Fiyatlar düşmez deniliyor Allah aşkına 2 senede bu fiyatların kat kat artması normal mi. Zaten sarı site bu işin sebeplerinden biri. Bu adamlara da alternatif gerekiyor. Onların amacı insanlar sitede gezinsin, reklam versin. Ohh parayı öyle kırıyor sarı site, adeta bir site ikinci el piyasasına hükmediyor.

çünkü afedersiniz ama salak milletimiz sürü psikolojisini çok sevdiği için bakıyor adam 150'ye koymuş öteki ben 152 yazayım, öteki 160 derken fiyatlar kafayı yiyor.

bakanlık acilen sarı siteye el atmalı, site olmaktan çıkıp piyasaya yön veren bir resmi kurum gibi olmuş sanki. Topluca sahibinden şikayet edilmeli.

Son düzenleme:
çünkü afedersiniz ama salak milletimiz sürü psikolojisini çok sevdiği için bakıyor adam 150'ye koymuş öteki ben 152 yazayım, öteki 160 derken fiyatlar kafayı yiyor.
Atıyorum arabamın piyasası 150 bin ama asıl olması gereken para 140, şimdi ben insan olacam deyip de 140 yazar ve satarsam alan adam üç gün sonra 150 olarak ilana koyacak ve satacak. İnsan olacam derken neden al satçı bir asalağa havadan 10 bin kazandırayım ki ? Millet bu piyasadan memnun ki hala deli gibi araç alınıp satılıyor. Alan veren memnunsa çakıp çakıp geçeceksin, bu millete vicdan muhakemesi fazla. Kim kimi vurursa, devammm.
He kazık yemek istemeyen de borcuna girsin sıfırını alsın geçsin, sıfır alanın arkasındayım. Aynı arabanın 100 bin kilometredekine 150 vereceğime sıfırına 200 veririm, en azından kazıklandığımın bir kıymeti olsun.

Son düzenleme:
Merhaba,

Ben bu konuyu sari site fiyat patlamalari basligina yazmistim, mart ortasi gibi , corona henuz yeni baslamisken.

Bu olcekte bir ekonomik daralma ve istihdam kaybinda ( turkiye icin 2020 ongorusu yaklasik % 5 kuculme) sifir araca talebin azalacagi kesindir.

Dolar kuru sadece yilbasindan beri %15 uzerinde artti, tabi ki bu ikinci el fiyatina artis olarak yansiyor ve yansimaya devam edecek.

Ikinci elde de ben talepte azalma ve fiyatlarin bir nebze normallesmesini bekliyorum.

Bu donemde Nakit parasi olanlarin buyuk cogunlugu bekler,alimi erteler. Alacaksa da makul fiyat kovalar. Dolar kurunun hizli arttigi, dip yapan borsanin hizli yukseldigi donemde eve arabaya para baglamaktansa, makul ekonomik davranis budur

herkese selamlar

suleymand_16_9_1529789603-880x495_16_9_1560747455.jpg