@byilmaz @hikmetkara Arkadaşlar, şimdi soruyorum: Konumuz C sınıfı değil D sınıfı ama, A180 mi, BMW1 mi, Mazda3 mü? Ben açık söyleyeyim, bu üçlü arasında Mazda'daki premium hissini diğer ikisinde göremedim. Hatta bu kıyaslama özelinde 3'ün yanına Golf'ü de koyarım. Tamam, markalar "biz premium arabalar üretiyoruz" diye çıkıp kendilerini ayrı sınıfa koyuyorlar ama bu fark yaklaşık 10 yıldır o kadar keskin değil. Ben Mazda premium markadır demedim. Ama güncel modellerine bindiğim zaman diğer markalarda kalite farkını eskisi kadar göremiyorum.
Mercedes'in de Premium'luğunu E serisinden itibaren hissetmeye başlıyorum. Audi'de yine A6'dan aşağıya inersem VW muadillerinin pek önünde olduğunu düşünmüyorum. Örneğin Golf Highline'ın A3'ün gerisinde olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Passat & A4 için de düşüncem aynı. BMW'nin ise iç mekanında premium marka olmayı 2000'li yılların ortasında bıraktığını düşünüyorum. BMW sadece 7 serisinde premium hissi yaşatabiliyor, daha aşağısında ancak sürüşüyle iddialı olabilir. Mazda 6'ya bindiğimde ise kalitesi çok çok üst düzeyde hissettirdi. Mazda 6'dan önce en son Mercedes E180'e bindiğimde net premium hissini yaşamıştım.
Kendilerini premium olarak nitelendiren araçlar son 10 yılda kalitelerini düşürürken, standart markalar arasında gözüken Mazda, çıtasını bu kadar yükselttiyse, kağıt üzerindeki sınıflandırmadan bağımsız tamamen araçlara bakarsam tabii ki premium markalarla kıyaslarım. Mazda6'yı Mondeo, Talisman (ki ikisi de sınıfında beğendiğim arabalar) gibi arabalarla bir tutmam büyük haksızlık olur.