Meslek seçimi ve Otomotiv mühendisliği

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Safak2000

Asfalt Kurutucu
21 Ocak 2017
12
6
595
23
Sinop
Merhaba, henüz daha 17 yaşında otomotiv tutkusu çok fazla olan bir gencim.
Ailem diş hekimliğini seçmem için bana baskı yapıyor ancak ben zevk aldığım ve tutkum olan hedefi gerçekleştirmek istiyorum. İnternette ne kadar araştırma yaptıysam hiç bir verimli bilgi bulamıyorum Otomotiv Mühendisliği konusunda ne düşünüyorsunuz ?
 

Denizyagmur012

Profesör
8 Eyl 2016
376
212
1,145
26
Tokat
Suan dishekimligi okuyorum, ayni fikirdeydim aslinda sende. Fakat suna karar vermen lazim. Bazi meslekler kolay is imkani sunuyor. Hayat sartlarina gore en uygun meslek mi yoksa sevdigin meslek mi? Ben ilkini tercih ettim.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Safak2000

Safak2000

Asfalt Kurutucu
21 Ocak 2017
12
6
595
23
Sinop
Beynim bu kadar bilgi yoksunluğu ve güvensizliğin yanında Sağlık alanına yönelmemi söylüyor ancak içimden bir ses sürekli sıkılmayacağım çalışırken eğlenerek insanlara daha fazla yarar sağlayabilicegim bir bölümü tercih etmem gerektiğini söylüyor ancak internette otomativ mühendisliği ile ilgili yazıları okudukça git gide içim kararıyor, nedense hep kötü yorumlar. Küreselleşen dünya ve bu kadar teklonojik gelişmenin yaninda ülkemizde bu kadar az ilgi gormesini ve değer verilmemesini bir türlü anlayamıyorum.
 

trkskbn

Profesör
Beta Programı
21 Eki 2016
377
807
1,895
Eğer mutlu olabileceksen diş hekimliğini seçmelisin. Mutlu olamam diyorsan maaş ve yaşam kalitesi ne kadar yüksek olursa olsun tüm hayatını o mutsuzlukla geçirmek zorunda kalırsın ki bunun daha zor olduğuna eminim. Ne demişler: 'Eş boşanır, iş boşanmaz." Ayrıca internette yazanlara aldanma, her şey senin azmine bağlı. Azimli olursan ne kadar kötü gözükürse gözüksün o meslekte çok güzel yerlere gelebilirsin.
 

Safak2000

Asfalt Kurutucu
21 Ocak 2017
12
6
595
23
Sinop
Tavsiyeleriniz için teşekkürler.
Otomotiv mühendisliğinin halı hazırda Makine mühendisliğini kapsadığını biliyorum ancak benim merak ettiğim şey forumda Otomotiv Mühendisliği ile ilgili sağlıklı bilgi verebilicek birileri yok mu ?
 
Son düzenleme:

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,205
45,795
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
Mutlu olduğun mesleği yap diye bir klişe vardır ki bu doğru bir terimdir. Çünkü insan mutlu olmadığı, sevmediği çoğu işte başarısız olur. Mutlu olmadığı halde işine sadık kalırsa başarılı olabilir ama içsel huzurunda ve kendi duyguları konusunda başarısız olmuş olur.
Bu noktada, mutlu olduğun mesleği yapmalısın klişesi, bizim gibi geri kalmış ve gerilemeye devam eden ülkelerde çoğu kişi için pek mümkün değildir. Keza hem mutlu olduğun mesleği yapıp hem de maddi yönden kendini ve ileride sorumluluğun altına girecek aileni geçindirmek gerçekten çok zor bir iştir ve herkese nasip olmaz.
Risk alıp azmettiğin ve sevdiğin meslekte başarılı olma şansın var, ama aldığın riskin bedelini gözün kesiyor mu bunu da değerlendirmen gerek. Bunun en ağır bedelleri arasında geçim sıkıntısı ve sorumluluğun altına girecek insanların ( kuracağın ailen ) refahı ve mutluluğu vardır. Maalesef bu tarz tercihlerin bedeli bir ömür ile ödenir.
Bizim ülkemizde otomotiv sektöründe gelebileceğin yerler sınırlıdır. Üretim olmadığı için gelebileceği maksimum noktalardan biri distribütör şirketlerden birinde pazarlama veya geliştirme bölümünde yer almak olabilir. Bunun bir ileri adımı ise ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Uzak doğu ülkeleri gibi otomotiv sanayinin gelişmiş olduğu bölgelerde bir iş bulmaktır. Ama bunu yapmak maalesef kolay iş değildir, özellikle bir Türk olarak. Örnekleri de pek fazla değildir.
Velhasıl, insanlar seçeceği meslekte sadece mutlu olma kriterini göz önünde bulunduramaz, bunun da ötesinde yaşadığı yerin şartlarının da dikkate alınması gerekir. Eğer diş hekimliği gibi zor bir bölümü kazanacak donanımın, birikimin ve potansiyelin varsa bunu riske atıp harcama derim. Zira sevmediğin yahut daha az sevdiğin fakat iyi para kazandığın bir meslek ile beraber, bu meslekten almış olduğun kazancını ailenle ve seni sevenlerle birlikte mutlu olmak için harcayabilirsin. Ama mutlu olduğun mesleği yapmaya çalışıp geçim sıkıntısına düşersen, maddi zorluğun hangi insanları ve aileleri parçaladığını ve mutluluklarını da ellerinden aldığını görebilirsin.
 

Denizyagmur012

Profesör
8 Eyl 2016
376
212
1,145
26
Tokat
Evet katiliyorum. Hayata genel olarak bakmak lazim. Yaptigin is seni cok memnun etmeyebilir ama maddi durumun iyidir ailenle cok vakit gecirebiliyosundur. Her artinin bir eksisi oluyor hep veya tam tersi
 
  • Beğeni
Tepkiler: Cenk

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,205
45,795
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
İnsan bazen hayatındaki genel mutluluğu ve memnuniyetini yakalayabilmek için sevmediği, hoşlanmadığı şeylere katlanmak zorunda kalabiliyor. Meslek, insanın kendisinin ve ailesinin, onu sevenlerinin ve sevdiklerinin geçimini sağlaması, huzurunu ve mutluluğunu daim etmesi adına sadece bir araçtır. Bu işin en doğal ve doğrusu sevdiğin, iyi para kazanabildiğin ve bunu da kendini, aileni mutlu etmek için kullanabildiğin bir mesleğe sahip olmaktır fakat bizim gibi ülkelerde bunu yakalamak zordur. Maalesef kendi hayatını ve sevdiklerinin hayatını yapabileceğin en doğru şekilde devam ettiremediğin müddetçe sevdiğin mesleği yapıyor olmanın hiç bir anlamı kalmayacaktır. Bu işin de riski budur. Gözüne kestirebilen varsa saygı duyarım gerçekten.
 

fksarall

Panpa
8 Eyl 2016
1,548
3,367
3,770
Ankara
Marka
BMW
Tavsiyeleriniz için teşekkürler.
Otomotiv mühendisliğinin halı hazırda Makine mühendisliğini kapsadığını biliyorum ancak benim merak ettiğim şey forumda Otomotiv Mühendisliği ile ilgili sağlıklı bilgi verebilicek birileri yok mu ?
Otomotiv mühendisliği makine mühendisliğinin alt dalı. Yani, otomotiv mühendisliği okuyup kendini sadece otomotivle kısıtlayacağına makine mühendisliği okumanda yarar var. Eğer otomobilleri seviyorsan zaten mekaniği, ısı ve enerjiyi de seviyorsun demektir.

Bu konuda verebileceğim tek tavsiye sana bu yönde olur, çünkü otomotiv mühendisi olarak mutlu olabileceğin bir iş bulmak, en azından Türkiye'de çok zor. Otomotiv sektöründe bile çoğunluk makine mühendisi arayışında zaten.
 
  • Beğeni
Tepkiler: yaso

alfhonso

Hakan BIÇAK
Eski İnfazcı, Yeni Eğitici
Yönetici
Admin
9 Eyl 2016
24,655
1
64,534
6,820
34
Denizli
Marka
Mercedes
Öncelikle , bi ömür boyu sevmediğin bir mesleği yapmak sana hiç bir şey katmayacaktır ne kadar para kazanırsan kazan. Ama günümüz dünyasında para yoksa mutluluk yok bu yüzden tercihini doğru yapman gerek. Makine mühendisliği okuman konusundaki öneriye bi nebze katılıyorum makine mühendisliği otomotiv mühendisliğini de kapsıyor ancak otomotiv mühendisliği eğitimi kadar detaylı eğitim alıyor musunuz ondan emin değilim.

@emert20 ve @Yasin Aygun forumun makine mühendisliği okuyanları @motorsinann 'da forumun teknik gülü otomotiv okuyor. Onların da görüşlerini yazmasını rica edeceğim. Meslek seçimi gerçekten önemli çünkü, o yaşlarda senin kadar detaylı düşünebilecek olgunlukta olsaymışım keşke diyorum.
 

Safak2000

Asfalt Kurutucu
21 Ocak 2017
12
6
595
23
Sinop
Hepinize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum, sanırım en doğrusu iyi bir araştırma yapıp önümdeki süreçte doğru bir karar vermeye çalışmak olucak.
Yakın zamanda Almanya da yaşayan Volkswagen da çalışan bir Türk mühendisle gorusebilicegimi öğrendim eğer onunla da bu konuyu gorusebilirsem çok daha saglikli kararlar verebilirim sanırım.
Eğer ki otomotiv mühendisliği yönünden tercihimi kullanırsam Hacettepe üniversitesinde okuyup erasmus ile Almanya,Amerika gibi çeşitli ülkelerdeki anlaşmalı üniversitelerde deneyim kazanmayı düşünüyorum.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Cenk ve alfhonso

OzcanSAHAN

Taklacı Güvercin
11 Ocak 2017
47
37
295
Otomotiv mühendisi: mevcut araç ve gelecekteki aracın gelişimini ve optimizasyonu amaçlıyor. Yeni kompozanlar geliştirmek ve tedariki, sürücü destek sistemleri vs ... Otomotiv ana ve yan sanayide değişen pazar ve nihai kullanıcı beklentilerini dikkate alan meslektir. Dolayısıyla makine mühendisliğinden farklıdır, senden makine yaratmayı beklemiyor. Valeo, Autoliv, Yazaki gibi birincil ve ikincil yan sanayi üreticilerini gelişimine asistanlık yapar. Daha çok endüstri mühendisi gibi çalışır, lojistik ve tedarik zincirini de bilmesi gerekir. Ayrıca, görmüşsündür; otomobil fuarlarında Japon veya Çinli’lerin aracın her tarafının alt veya üst fark etmeksizin her yerini hatta vidasına kadar resmini çekerler... Gelişime sürekli açık inovasyona sürekli açık güzel bir meslek.
Özet olarak meslek olarak, makina mühendisi gibi dar kapsamlı değildir, iş yelpazesi oldukça geniştir. Özellikle otomobil sanayi, otomotiv ana ve yan sanayi, Lojistik ve supply chain'den tut her iş kolunda iş bulursun.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Safak2000

alfhonso

Hakan BIÇAK
Eski İnfazcı, Yeni Eğitici
Yönetici
Admin
9 Eyl 2016
24,655
1
64,534
6,820
34
Denizli
Marka
Mercedes
@sinan @and Reisler sizin de bi iki öneriniz olur mu acaba bu genç arkadaşımıza ? :)
 

yaso

TORNACI
8 Eyl 2016
3,204
11,547
5,320
Antalya
Marka
Ford
Otomotiv Mühendisliği @fksarall 'ın dediği gibi Makine Mühendisliğinin bir alt dalıdır. Yani otomotiv makineyi değil de makine otomotiv mühendisliğini kapsar. 4 yıl boyunca bir otomotiv müh. ile makine müh. göreceği dersler neredeyse birebir aynıdır fakat otomotivde taşıt ve trafik bilgisi gibi otomobillere yönelik birkaç ayrı bölüm dersi oluyor ek olarak. Eğer sağlık sektöründe bir gelecek göremiyorsan (kendi adına), mekanik, teknolojik, malzeme imalatı, tornacılık, mekanik numune üretimi, ısıl sistemler, türbinler, kompresörler, elektro-hidrolik ve elektro-mekanik sistemlere merakın ve hevesin varsa makine mühendisliği doğru seçim olur. Atıyorum otomotiv sanayi, motor sanayi, beyaz eşya sanayi, asansör sanayi, torna-freze, metalik parça döküm fabrikaları, inşaat, oteller, mekanik veya akışkan tesisatları içeren her türlü firmada çalışma olanağın senin tercihine ve kapasitene bağlı olarak genişler.
 

Safak2000

Asfalt Kurutucu
21 Ocak 2017
12
6
595
23
Sinop
Otomotiv mühendisliğini bitirdikten sonra işletme fakültesini bitirebilirsem iş bulma olanağım ve kariyerimde yukselebilme avantajımın daha yüksek olduğunu biliyorum. Bu şekilde bir çok firma da Yönetici pozisyonlarında iş olanağı olduğu belirtilmiş, siz olsanız ne yapardınız ?
 

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,205
45,795
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
Bu arada ufak bir detay daha var otomotiv mesleği ile ilgili.
Bizler, yani otomobil sevenlerin çoğu günümüzde ve geçmişte kullandığımız, kullanmaya aşina olduğumuz ve otomobilleri sevmemize sebep olan bu güncel otomobil üretim şekillerinden ve ortaya çıkan otomobil kavramından dolayı bu makinelere karşı bir sevgi içindeyiz. Yani hali hazırda otomobil dediğimiz şeyin kavramı kafamızda net ve belli.
Ama dünya piyasasında otomobil sektörü bir değişim içerisinde, bu değişim artık otomobillerin tamamen karakter değiştirmesine sebep olmakta. İlerideki 20 yıl gibi bir süreçte fosil yakıtla çalışan arabalar yerine tamamen elektrikle çalışan araçlar piyasaya hakim olacaktır. Bizim otomobillerle ilgili hayranı olduğumuz çoğu özellikler maalesef yerini başka bir karaktere bırakacaktır.
Bu mesleği yapmak isteyen bir insanın da bu inovasyona karşı tepkisi, düşüncesi önemlidir.
Şahsen ben, otomotiv ile ilgili bir bölüm okuyup bu alanda bir şeyler üretmek, sunmak çok isterdim ama geleceğin elektrikli araçlarda olduğunu idrak etmemle birlikte bu istekten tamamen vazgeçtim. Kişisel tercihlerdir ama bunu da göz önünde bulundurmanızda fayda var.
 

Safak2000

Asfalt Kurutucu
21 Ocak 2017
12
6
595
23
Sinop
Bu arada ufak bir detay daha var otomotiv mesleği ile ilgili.
Bizler, yani otomobil sevenlerin çoğu günümüzde ve geçmişte kullandığımız, kullanmaya aşina olduğumuz ve otomobilleri sevmemize sebep olan bu güncel otomobil üretim şekillerinden ve ortaya çıkan otomobil kavramından dolayı bu makinelere karşı bir sevgi içindeyiz. Yani hali hazırda otomobil dediğimiz şeyin kavramı kafamızda net ve belli.
Ama dünya piyasasında otomobil sektörü bir değişim içerisinde, bu değişim artık otomobillerin tamamen karakter değiştirmesine sebep olmakta. İlerideki 20 yıl gibi bir süreçte fosil yakıtla çalışan arabalar yerine tamamen elektrikle çalışan araçlar piyasaya hakim olacaktır. Bizim otomobillerle ilgili hayranı olduğumuz çoğu özellikler maalesef yerini başka bir karaktere bırakacaktır.
Bu mesleği yapmak isteyen bir insanın da bu inovasyona karşı tepkisi, düşüncesi önemlidir.
Şahsen ben, otomotiv ile ilgili bir bölüm okuyup bu alanda bir şeyler üretmek, sunmak çok isterdim ama geleceğin elektrikli araçlarda olduğunu idrak etmemle birlikte bu istekten tamamen vazgeçtim. Kişisel tercihlerdir ama bunu da göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Bende tamamen bu görüşteyim ve otomobillerin bundan çok bir zaman değil belki de 10-15 yıl sonra elektrik enerjisi ile çalışacaklarını düşünüyorum bu konuda özellikle Tesla motors gün geçtikçe harika şeyler başarıyor eğer başarılı bir mühendis olsaydım çalışmalarım kesinlikle elektrik enerjisi yönünde olurdu çünkü elektrik hem sağlık hem de ekonomi demek.
Küçük bir işletmenin Avrupa da bir panamera yı elektrik motoru ile çalıştırdığını biliyorum üstelik bu şirketin aracı 300 km/h hız a rahatlıkla erişebiliyor.
 
Son düzenleme:
  • Beğeni
Tepkiler: Cenk

yaso

TORNACI
8 Eyl 2016
3,204
11,547
5,320
Antalya
Marka
Ford
Otomotiv mühendisliğini bitirdikten sonra işletme fakültesini bitirebilirsem iş bulma olanağım ve kariyerimde yukselebilme avantajımın daha yüksek olduğunu biliyorum. Bu şekilde bir çok firma da Yönetici pozisyonlarında iş olanağı olduğu belirtilmiş, siz olsanız ne yapardınız ?
Hocam benim kişisel tavsiyem makine mühendisliği okuyup son sınıfta otomotiv dalını seçip uzmanlaşarak mezun olmanız. İşletmeyi de dilediğiniz gibi ister sonra isterseniz açık öğretimle paralel bir şekilde okuyup aynı anda iki bölümden de mezun olabilirsiniz.
 

Cenk

Galatasaray
Beta Programı
8 Eyl 2016
18,205
45,795
6,820
Zonguldak
Marka
Ford
Bende tamamen bu görüşteyim ve otomobillerin bundan çok bir zaman değil belki de 10-15 yıl sonra elektrik enerjisi ile çalışacaklarını düşünüyorum bu konuda özellikle Tesla motors gün geçtikçe harika şeyler başarıyor eğer başarılı bir mühendis olsaydım çalışmalarım kesinlikle elektrik enerjisi yönünde olurdu çünkü elektrik hem sağlık hem de ekonomi demek.
Bir otomobilin tamamen elektrikli olması sizi hayalkırıklığına uğratmayacaksa, ben bu haliyle de otomotiv sektörünün içinde olmak ve bu konuda bir şeyler geliştirmek isterim diyorsanız, hiç bir problem çıkmayacaktır. Dediğim gibi kişisel tercih meselesidir.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Safak2000 ve yaso
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım