Neyi Yanlış Yaptım? ( Kaza Videosu İçerir. )

Otto Çevrimi

Panpa
Destekçi
3 Eki 2016
1,644
1
5,154
4,070
Kocaeli
Marka
Alfa Romeo
Kontra konusundan haklısınız, kontra yetersiz ancak bu işin temeli zaten gazla toplamak benim ısrarla anlatmak istediğim de bu.
Ayrıca ilginç bir bilgi paylaşayım. Özellikle arkadan tahrikli araçlarda arka kaydığında asıl kaza ilk kaymada olmuyor.

Yani sola dönerken aracın arkası sağa açılırsa , sağa kontra verdiğinde patlayan daha az. Asıl olay, o sağa kontra verildiğinde arabanın bir anda diğer yöne doğru çok daha vahşi şekilde sekmesi. Toplaması en zor olan o. "Mustang crowd killer" videolarını falan izleyince hep "over correction"dan patlıyor araçlar. Benim de öyle kaza yapan arkadaşım var. Sürüş eğitimindeyken fluence ile adeta dağıldığım yerde de başıma gelen buydu.

Gaza basmanın bu ihtimali arttırdığını düşünüyorum. Focus tarzı bir araçla kimsenin olmadığı dağ yollarında sıkıyorsam, 4-5 derecelik açılar verdiğinde çok hafif gaz verebilirim. Fakat açı 10-15'i geçtiğinde, hız iyice arttığında, etraf da kalabalık olduğunda gaza basacağımı sanmıyorum. Frene de basmam muhtemelen. He ne zamanki 30-35 dereceyi falan geçer, orada artık fren.
 
Son düzenleme:
  • Beğeni
Tepkiler: bt ve Reddington

stan

Rahmi Tanır
Panpa
8 Eyl 2016
1,719
1
6,483
4,070
36
İzmir
Marka
Alfa Romeo
Kontrayi verirken ayni anda gaza yuklenmeliydiniz. Yuksek ihtimalle ya gazi jiraktiniz ya da frene dokundunuz ki, agirlik transferi one gelip, arka iyicene kontrolden cikmis.

Gecmis olsun.
 

Awacs

Sinan
Asfalt Kurutucu
23 Kas 2020
157
1
121
635
27
Sivas
Marka
Ford
Öncelikle geçmiş olsun.
Bahsettiğiniz yerde önden çekişli bir arabayla ayağınızı gazdan çekmiş olmanız arabanın zaten limitinde olan dengesini bozmuş gibi görünüyor. Öyle bir durumda gaza daha fazla basmak kafadan kaymaya, tamamen gazdan çekmek ya da daha kötüsü frene basmak da arkadan kaymaya yol açıyor.
Bana sanki kayma anında direksiyonu biraz daha sağa çevirip gaza bassaydınız kurtarabilirdiniz gibi geldi.
Umarım en büyük kazanız bu olur.
Tekrar geçmiş olsun.
Teşekkür ederim güzel dilekleriniz için hocam, o arada galiba gazdan ayağımı çektim. Açıkçası gaza bassam da devir sonlara yaklaşmıştı diye hatırlıyorum. Aracın arkası komple gelince korktum biraz.

Bana kontrada biraz geç ve yetersiz (düşük açı) kalmışsınız gibi geldi. Kayma esnasında gazı bırakmanız da üstüne tuzu biberi olmuş.
Lastiklerin durumu nedir bu arada? Eğer lastiklerin tutuşu zayıfsa zaten kurtarabilmeniz hiç mümkün olamayabilir.
O gün sol lastikte ciddi anlamda hava eksikliği vardı hocam, arkalar yeni diyebilirim ama önlerin değişim zamanı gelmişti bile. Normalde sağa dönecektim ama viraj çıkışının bir anda alçaldığını görünce karşı taraftan gelenlere risk oluşturabileceğimi düşünüp tekrar vazgeçtim, arabanın arkasının tümüyle geldiğini görünce frene bile basmış olabilirim orada. İnanın ki hatırlamıyorum orada ne yaptığımı tam olarak. Teşekkürler bu arada.

Neyi yanlış yaptığını zaten yazmışlar ama ünlü bir açı eğitimcisi derki ;

-Ver açıyı öldürme!

kibrisli-kafadarlarin-driftle-imtihani-ver-aciyi-oldurme_8136706-50110_600x315.jpg
Galiba ben orada frene de hafif dokundum, daha sonrasında direksiyon açısını ters tarafa doğru çevirmem de fayda etmedi. Teşekkürler hocam.

İlk kontra fazla verilmiş. Araba fazla açı vermemiş, normal şartlarda direksiyonu düz tutup toplama işi kendi haline bırakılsa bile araba büyük ölçüde toplardı, en kötü ihtimalle çok az bir kontra yeterli olur o kadar kayan fiesta için. 100 binlerce km tecrübem var bu kasada, ciğerini bilirim.
O arada da B sınıfı için torku fazla olan bir motorda gaz pedalında oynama yapılınca iyice ayarı kaçmış.
Ek olarak ya yürüyen aksamda, ya lastikte ya da yolun yüzeyinde bir sıkıntı var. Normal dışı bir tutunma kaybı var.
Eğiminin arabayı sapıttırdığı yollarda yanlamalı oynamalar büyük hatadır.
En büyük yanlış ise bu oynamaları kaza ihtimalinin olduğu yerde yapmış olmanız.
Edit: geçmiş olsun.
Kesinlikle haklısınız hocam, o kavşaktan otobana çıkılabiliyor ki o gün kalabalık olmamasına rağmen her zaman riskli bir yol. Yanlışımın farkındayım, sağolun. Bu arada sol lastikteydi basınç olması gerekenden bir hayli düşüktü o gün ve lastiklerimin değişim zamanı gelmişti. Belki de bu yüzdendir, normalde aracımın arkası bu kadar gelmiyordu. Teşekkürler değerli tecrübeleriniz için.

Limitlerdeyken ayağınızı gazdan çekerek (lift-off oversteer) aracın arkasının kopmasına neden olmuşsunuz. Kontranızın biraz geç ve yetersiz gelmiş (biraz da yerler nemli sanırım) olması sebebi ile oluşmuş gibi gözüküyor.
Aracımın arkası bu kadar kopmuyordu normalde hocam, orada frene bile basmış olabilirim ki tam olarak hatırlamıyorum orayı. Bir anda arka taraf gelince biraz tırstım açıkçası. Direksiyonu ne kadar sağa kırsam da fayda etmedi. Teşekkürler yine de.

Geçmiş olsun, ilk kaymada bana da tepki vermekte biraz gecikmişsiniz gibi geldi. Yavaşça döndürüp, bekletince araba hareketini yapmaya devam etmiş. Sonrasında zaten tamamen kontrolden çıkmış ki, burada @bt 'nin dediği gibi ciddi tutuş kaybı var gibi duruyor. Lastikler, basınçlar, zeminin bozuk olması ve tozlu olması olabilir.
O gün sol ön lastikte olması gerekenden daha az hava vardı ve ön iki lastiğimin değişim zamanı gelmişti, belki bunun da etkisi olmuş olabilir. Aslında sağa dönecektim ama yol çıkışındaki eğimin bir anda alçaldığını görünce sni karar değiştirip sola doğru devam ettim. O sırada kafam karıştı galiba, teşekkür ederim hocam değerli yorumunuz için.

Doğrudan 23. Saniyeye gidin, gazla kafayı kontrol ediyor.
Aracınız kaç beygir hocam? Açıkçası oraya 3. viteste girsem aracımın ciğeri yetmiyor. Bir alt viteste girsem de devir bitiyor. Teşekkürler bu arada.

Aracın limitleri sınanmış ve oldukça hızlı gidiyorsa, bu kontrayı verme durumunda gaz dozajı yanlış yapılırsa araç ters tarafa snap oversteer eğilimine girebilir. Zaten kaymakta olan bir aracın güvenli şekilde düzlenmesi isteniyorsa hiçbir güç paketi ve hiçbir aktarma şartında ekstradan gaz verilmez. Eğlenmek başka, güvenlik başka.

Ayrıca burayı herkes okuyor. Yeni ehliyet almışı da, profesyoneli de. Şehir içinde giderken "araç arkadan kayarsa kontra ver gaza bas" tavsiyesi uygulandığında doğacak potansiyel sorumlulukları (araca veya insana çarpma) üstünüze alamıyorsanız, bu tavsiyeleri vermeyin. 30'la çarpacağı yere 45 ile girmesine sebebiyet verebilir.

Geçenlerde bir video vardı. Adam accentle giderken panik yapınca el freni çekip aracı daha da dağıttı. Bu adam anasının karnında el freni çekmeyi öğrenmedi. Bu vatandaşa, herkesi drift king sanan birileri bu tavsiyeyi verdi. O bilinçsiz vatandaşın yerine düşmenizi istemem.
İyi niyetiniz için çok teşekkür ederim hocam, keşke böyle hareketleri hiç yapmasam ama kanımız kaynıyor bazen. Haklısınız, teşekkürler.

Bazen bazı durumlardan kurtarmak için kontra yetersiz kalır, gaza da basmanız gerekir.

Çok defansif olunursa hata yapılabiliyor, ayrıca aracı kaydırmak için lift-off deneme cüretine sahip birileri illaki gaza da basacak cesarete ve tecrübeye sahiptir diye düşünüyorum.

Sonuçta öylesine birisi gelip sormuyor, az çok fikri olan soruyor. O videodaki hareketi sokaktan geçen herkes yapmaz.
Normalde aracın arkasını az çok kontrol edebiliyordum hocam, o gün her zamankinden biraz daha hızlı girdim ve bir anda alçalan eğim yüzünden korktum diyebilirim. Galiba mantıklı karar veremedim, her şey bir anda gelişiverdi. Açıkçası o hızla o virajda neler yapabileceğim hakkında hiçbir fikrim yoktu, biraz tecrübesizliğimin kurbanı oldum gibime geliyor. Daha önceleri denedim böyle şeyleri ama ilk defa bu hızla yapmak istedim, esp`nin olmamayışı ve benim de kayma anında hafiften huzursuz olmam da olayın tuzu biberi oldu. Teşekkürler her şey için. :)

Bu yoruma katılıyorum ve yapılmakta zorlanan şu ayrımı eklemeden geçemeyeceğim; şoförlük ile pilotluk birbirinden bambaşka, apayrı şeylerdir. Trafiğe açık yollarda seyir ederken potansiyel kazayı önceden sezebilen ve buna uygun sürüş gerçekleştirebilen kişi gerçekten iyi şofördür. Normal şoförlüğün içinde pilotluk yoktur. Siz hiç duydunuz mu Ralli şoförü, F1 şoförü dendiğini ? Hepsine pilot derler çünkü uzmanlıkları, araçları kullandıkları ortamlar, teknik özellikleri, şartlar bambaşkadır. Zaten kazaların da çoğu şoförlük isteyen yollarda pilotluk yapmaya çalıştığımız için oluyor. Bu hatayı çoğu zaman bizler de yapıyoruz ama en azından ayrımın farkında olup asgari düzeye indirmek gerekiyor bu davranışları.
Kesinlikle öyle hocam, benim düşüncem ise kısıtlı imkanlarla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ki sonuçta hemen hemen hiç birimizin pilot olabilecek bir imkanı olmamıştır. Haftanın neredeyse tümünü çalışarak geçirdikten sonra otomobilimizle geçirdiğimiz birkaç adrenalin dolu dakikayı çok görmemek lazım bence. Teşekkürler güzel yorumunuz için.

Geçmiş olsun. Gaza otursaydınız toplardı
Devir de sona dayanınca açıkça söylemek gerekirse biraz korktum diyebilirim hocam, teşekkür ederim.
 

Awacs

Sinan
Asfalt Kurutucu
23 Kas 2020
157
1
121
635
27
Sivas
Marka
Ford
@Awacs hocam pilotluk ileri sürüş falan kafanız karışmış olabilir biraz, siz efendi efendi sürün kaymazsanız toplamanıza gerek kalmaz. İşin fizik kısmını merak ediyorsanız tartışabiliriz doğruyu yanlışı.
Keyifli sürüşler diliyorum size.
Teşekkürler hocam, otomobillere olan merakımız biraz itiyor bizi böyle şeyler yapmaya. Yoksa ben de isterim 30-40 kilometre hızlarda şehir içinde seyretmeyi.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Bedirhan

Awacs

Sinan
Asfalt Kurutucu
23 Kas 2020
157
1
121
635
27
Sivas
Marka
Ford
Gidip 50 liraya 2 tane koni alıyorsunuz, bos bulduğunuz bir park yeri veya arazide bu çalışmaları yapıyorsunuz. Yaptığınız yanlış bu, kaza yapa yapa doğru sürüş öğrenilmez
Eğer söylediğiniz şey benim için ise aracımda hava filtresi bile yok hocam, eğer var ise umarım bir an önce maddi ön yargılarınızdan kurtulursunuz. Onun dışında teşekkürler yorumunuz için.
 

Awacs

Sinan
Asfalt Kurutucu
23 Kas 2020
157
1
121
635
27
Sivas
Marka
Ford
Konuyu tekrardan açtım, seviyenin gerçekten düştüğü mesajları sildim.

Eğer sürüş tekniklerini tartışmak istiyorsanız ayrı bir konu açıp lütfen oradan devam edin. Tartışmayın demiyoruz. Ama tartışmanın geldiğinin noktanın bu konuyla alakası yok. Üye nerede ne hata yaptığını sormuş, kendisine bu bilgiyi sunsak yeterli olur düşüncesindeyim.

Tabi ki tartışırken saygıyı da koruyalım. Küfür ve hakaret ettikten sonra mesajı düzenlemeniz bir anlam ifade etmiyor.
Açıkçası biraz şaşırdım hocam, otopark forumu kafamda her zaman birbirlerine karşı daha anlayışlı insanların bir şeyler tartıştığı bir yer olarak kalmıştı. Gerçi bir iki şey dışında konuyla alakasız satırlar yazılıp çizilmemiş, onun dışında herkes tecrübelerini katmaya çalıştı konuya. Bunun için ayrıca herkese teşekkür ederim.
 

Awacs

Sinan
Asfalt Kurutucu
23 Kas 2020
157
1
121
635
27
Sivas
Marka
Ford
Gaza bassaymış toplarmış, basmamış demek ki bilmiyor imasıyla gitsin efendi efendi sürsün demek; yolda fren kökleyin de arkadan gelen vursun görün gününüzü falan, komik şeyler arkadaşlar.
"Pilot" olacak bir tecrübem yok, kendimi de çok iyi diye nitelendirmem sadece olaya hakim olduğumu düşünüyorum. Ve arkadaşın başına geldiği gibi işin sonunda kaza gerçekleşmesi riski olduğunda ben de gaza basmayı 2 kere düşünürüm.
Çünkü bomboş yolda rahat rahat viraj almıyorsunuz ki kaysın da gazla toparlayayım diye bekleyesiniz. Hızlı bir şekilde gelişen durumda (kamerada gözükmüyor ama belki de görüş açısında çok kısa bir mesafe vardı) gaza abansaydı toplardı vs. bunlar basit bir videoya bakıp net üzerinden ahkam kesilerek yapılacak yorumlar değil.
Araç yan döndüğünde karşınızda betondan bir engel varken aracın zamanında toparlayamayıp, gaza basmanız sonucu betona doğru hızlanarak dalmasını istemezsiniz herhalde. Böyle bir durumda yapmak isteyeceğiniz şey hızı mümkün olduğunca azaltıp oluşabilecek zararı minimuma indirmek olurdu. Evet buradan videoya bakıp şöyle yapsaymış böyle olsaymış diye konuşmak kolay. Ama beklemediğiniz bir anda hızla gelişen kaza riski sonucu en doğru hareket ki mantıklı bir insanın kolayca varabileceği bir cevap, hızı mümkün olan en kısa sürede azaltmak. Baktınız araba dönmüyor, kontraya tepki vermiyor. Veya yanlış viteste kaldınız gaz düzgün tepki vermiyor, veyahut mesafe çok az gaza basıp kurtarmaya çalışmaya yetecek zaman yok. Yapılacak en güvenli hareket yavaşlamaktır. Arkadaş da gördüğüm kadarıyla bunu yapmış ki bence o şartlarda kendisi için en doğru olanı yapmış.
Madem dönemiyorsun o zaman git yolunda efendi efendi sür demek falan, "otomobil" forumuna yakışmayan cevaplar..
Sadece ön tamponun altındaki plastik parça yolda kaldı hocam, onun dışında maddi bir zararım yok çok şükür. Ki aracım yandan darbe alsaydı muhtemelen o hızda alt takımla ilgili ciddi sıkıntılar başıma gelebilirdi galiba. Aracın arkası bir anda ´laaaap` diye gelince düzeltemedim. Bu arada dönmekten vazgeçtiğim yolun bir sonraki çıkışı otobana giden yok, bir sonrası ise otobandan gelenlerin yolu. Yani o yolda böyle bir şeyler denemek benim için hata sayılabilir, onun dışında kaçımız hayatında tüm kurallara uyuyor ki? Ya da hangimiz şehir içinde bugüne kadar 50`yi geçmedi? Kendimi haklı çıkarmaya fana çalışmıyorum bu arada, yaptığım şey yanlış onu da çok iyi biliyorum ama kimse de kurallar konusunda sütten çıkmış ak kaşık değildir aramızda bence. Değerli yorumunuz için teşekkürler.
 

Awacs

Sinan
Asfalt Kurutucu
23 Kas 2020
157
1
121
635
27
Sivas
Marka
Ford
Her şeyden önce kontra yetersiz bence. Panik yapmış kolları kilitlenmiş gibi de duruyor. Kontrayı düzgün verip hafif frende aracı toplardı düzgün kontra dengeli gazda toplardı bence. Bu direksiyon hareketi ile gaz versede frene bassada sonuç değişmezdi kendi fikrim.
Direksiyon konusunda nasıl bir hata yaptım acaba hocam? Teşekkür ederim bu arada.
 

babayimben

Enes
Panpa
4 Eki 2018
843
1,751
2,520
47
İstanbul
Marka
Mercedes
Eğer söylediğiniz şey benim için ise aracımda hava filtresi bile yok hocam, eğer var ise umarım bir an önce maddi ön yargılarınızdan kurtulursunuz. Onun dışında teşekkürler yorumunuz için.
Maddi ön yargı ile benim mesajın alakası olmadığı için anlamadığınızı düşünüyorum. Trafik konisi alın 2 tane, bunların çevresinde boş alanda tecrübe kazanın diyorum. Orada hata yapar ama sonra kendinizi düzeltirsiniz.
 

Awacs

Sinan
Asfalt Kurutucu
23 Kas 2020
157
1
121
635
27
Sivas
Marka
Ford
Kontrayi verirken ayni anda gaza yuklenmeliydiniz. Yuksek ihtimalle ya gazi jiraktiniz ya da frene dokundunuz ki, agirlik transferi one gelip, arka iyicene kontrolden cikmis.

Gecmis olsun.
İnanın o an ne yaptığımı hatırlamıyorum hocam, muhtemelen aracın arkasını toplamamın mümkün olmadığını anladım ve frene dokundum. Gazı bıraktığımı iyi hatırlıyorum ama, yoksa aracımın arkası bir anda gelmezdi galiba. Teşekkürler güzel yorumunuz için.
 
  • Beğeni
Tepkiler: stan

Awacs

Sinan
Asfalt Kurutucu
23 Kas 2020
157
1
121
635
27
Sivas
Marka
Ford
Maddi ön yargı ile benim mesajın alakası olmadığı için anlamadığınızı düşünüyorum. Trafik konisi alın 2 tane, bunların çevresinde boş alanda tecrübe kazanın diyorum. Orada hata yapar ama sonra kendinizi düzeltirsiniz.
Kusuruma bakmayın, özür dilerim hocam. Ben de ´gidip ucuza iki tane koni amortisör alıp yollarda tehlikeli hareketler yapıyorsunuz` şeklinde değerlendirdiğinizi düşünüp küçümsediniz sandım. :)
 
  • Beğeni
Tepkiler: stan ve babayimben

DouglasAdams

DOKTOR
Destekçi
24 Mar 2017
9,921
2
24,234
5,320
İzmir
Marka
Toyota
Vermişsin açıyı ama öldürmüşsün sonra djjd bu hafif kazayla atlatılmış geçmiş olsun
 

Munferit

Panpa
Destekçi
Beta Programı
21 Eyl 2018
1,735
6,840
4,070
Istanbul
Marka
Volkswagen
Video montaj olabilir.
FORD bu FOOORD tren gibi döner orayı...

--

Geçmiş olsun sadece hatalı bir kontra gibi geldi bana o kadar. En büyük kazanız bu olmuş olsun.
 

LiveForSpeed

Profesör
30 Ocak 2017
292
437
1,395
Kocaeli
Marka
Volkswagen
Açıkça konuşayım kontra verme refleksin yok henüz. Tavsiyem sokakta denemek yerine bilgisayarın varsa logitech g27 edin kendine, kas hafızası ve refleks oluşumuna ciddi oranda katkı sağlar. Gazdan çekmesen daha iyi olurdu ama buradaki en büyük ana problem kontra vermemek.
 

Awacs

Sinan
Asfalt Kurutucu
23 Kas 2020
157
1
121
635
27
Sivas
Marka
Ford
Video montaj olabilir.
FORD bu FOOORD tren gibi döner orayı...

--

Geçmiş olsun sadece hatalı bir kontra gibi geldi bana o kadar. En büyük kazanız bu olmuş olsun.
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim hocam, galiba tecrübe eksikliği bütün bunları yaşamama neden oldu.
 

Awacs

Sinan
Asfalt Kurutucu
23 Kas 2020
157
1
121
635
27
Sivas
Marka
Ford
Açıkça konuşayım kontra verme refleksin yok henüz. Tavsiyem sokakta denemek yerine bilgisayarın varsa logitech g27 edin kendine, kas hafızası ve refleks oluşumuna ciddi oranda katkı sağlar. Gazdan çekmesen daha iyi olurdu ama buradaki en büyük ana problem kontra vermemek.
Hocam daha önce böyle şeyler denedim ama ilk defa bu hızlarda yaptım ki aracımın arkası hiç bu kadar gelmemişti o sürüşlerimde. İnanın ilk defa aracın arkasını bu kadar koparınca ne yapacağım konusunda hiçbir fikrim yoktu, elimden gelen tek şey direksiyonu sağa çevirip o an gelen hafif korkuyla ayağımı çekmiş olmam gibi duruyor dışarıdan. Sürekli konsollardaki yarış oyunlarının sürüşlere faydalı olduğu söylenir, maalesef g27 gibi cihazları kullanabileceğim bir bilgisayarım yok. Teşekkür ederim bu arada.
 
  • Beğeni
Tepkiler: LiveForSpeed

LiveForSpeed

Profesör
30 Ocak 2017
292
437
1,395
Kocaeli
Marka
Volkswagen
Hocam daha önce böyle şeyler denedim ama ilk defa bu hızlarda yaptım ki aracımın arkası hiç bu kadar gelmemişti o sürüşlerimde. İnanın ilk defa aracın arkasını bu kadar koparınca ne yapacağım konusunda hiçbir fikrim yoktu, elimden gelen tek şey direksiyonu sağa çevirip o an gelen hafif korkuyla ayağımı çekmiş olmam gibi duruyor dışarıdan. Sürekli konsollardaki yarış oyunlarının sürüşlere faydalı olduğu söylenir, maalesef g27 gibi cihazları kullanabileceğim bir bilgisayarım yok. Teşekkür ederim bu arada.
Bu ufak kaza size çok şey katacak eminim. Panik olunca istemsiz kasılmış olabilirsiniz. Aynı şekilde panik olunca görüş de daralır. Bu tarz ileri sürüş teknikleri denebilecek şeyleri denedikçe yaşadıkça normalleşiyor ve vücuda oturuyor. Benim tavsiyem dar - kısa alanlarda ve trafik akışının olduğu yerlerde denememeniz yönünde.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Awacs

Awacs

Sinan
Asfalt Kurutucu
23 Kas 2020
157
1
121
635
27
Sivas
Marka
Ford
Bu ufak kaza size çok şey katacak eminim. Panik olunca istemsiz kasılmış olabilirsiniz. Aynı şekilde panik olunca görüş de daralır. Bu tarz ileri sürüş teknikleri denebilecek şeyleri denedikçe yaşadıkça normalleşiyor ve vücuda oturuyor. Benim tavsiyem dar - kısa alanlarda ve trafik akışının olduğu yerlerde denememeniz yönünde.
Değerli tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim hocam, kesinlikle çok daha dikkatli olacağım böyle şeylerin yapılmaması gereken yerler konusunda.
 

Awacs

Sinan
Asfalt Kurutucu
23 Kas 2020
157
1
121
635
27
Sivas
Marka
Ford
GÜNCELLEME:

-Merhaba arkadaşlar, bugün boş bir döner kavşakta deneme yaptım ve sizlerden olumlu tecrübeler kazandığıma dair bir çıkarıma vardım. Kaza videomu defalarca izledim ve burada yazılanlar sonucu viraj çıkışından önce viraja girişimin hatalı olduğu kanısına vardım. Benim en büyük hatam viraja hızlı girip yavaş çıkmaya çalışmakmış ki bugün bunu anladım. Konuda çoğunlukla yazılan ve benimde bugün çıkarabildiğim en büyük ders ise viraj içerisinde ani gaz değişimleri ( bir anda gazı bırakmak, gaza basmak vb. ) , ani fren vesaire yapmamakmış. Onun dışında kontra konusunda kas hafızamın belirli tecrübeler kazanması gerekiyor hala, bunun için çalışacağım. Tabiki her şey bir denemede düzelmedi, bunu söylersem kendimi kandırmış olurum ama bugün bir tık deneyim edindiysem ne mutlu bana.

Bugün geçenkinin bir düşük hızı ile yani 45-50 kilometre / saat hızlarda aynı şeyi farklı bir yöntemle denedim, tek fark ise viraja yavaş girip hızlı çıkmamdı. Geçenki video için konuşacak olursam viraja limitlerde ve hızlı girip kafadan kaydığım için yavaşlamak zorunda kalmam sonucu aracım çok dengesiz tavırlar sergilemiş gibi duruyor. Bugün ise viraj içinde torkla fazla oynamadan hızlanabildim, aracım yine kafadan viraj dışına doğru bayağı bir açıldı ama kontrol bendeydi. Gazı çok hafif kestiğimde tekrar yola oturduğunu rahatlıkla söyleyebilirim ki kafadan kayma dışında arkasının gelmesi vesaire başka bir eğilim göstermedi bizim küçük fiesta. Onun dışında o gün sol ön lastik basıncımın bir hayli düşük olması da büyük bir etkenmiş galiba, herneyse. :) Yardımcı olan herkese çok çok teşekkür ediyorum, aslında gaz ve fren ikilisinin direksiyona düşündüğümden daha çok etkisi varmış. Viraj çıkışında gaz pedalını direksiyon gibi kullandığımı hissettim bugün. :)
 
Son düzenleme:
AdBlock Tespit Edildi!

OTOPARK.COM Forum'u Adblock ile kullanmanız bizi üzdü

Değerli ziyaretçimiz/üyemiz, OTOPARK.COM Forum ücretsiz bir oluşum olup, maliyetlerin karşılanması için reklamların yayınlanması gerekmektedir. Lütfen Adblock'u OTOPARK.COM'dan hariç tutunuz.

Tamam, AdBlock'u devre dışı bıraktım