Güvenli Ödeme Sistemini Nasıl Buluyorsunuz ?

  • Güvenli ve güzel bir sistem

    Kullanılan: 6 75.0%
  • Hiç gerek yoktu bence kaldırılmalı

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Zorunlu olmamalı

    Kullanılan: 2 25.0%

  • Kullanılan toplam oy
    8

Bedirhan

Reis
Yönetici
Admin
Destekçi
6,316
27
Öncelikle herkese merhaba, bir süredir herkesin merak ettiği ve benimde yakın zamanda peş peşe birkaç kez deneyimlemiş olduğum araç alım-satımında “Güvenli Ödeme Sistemi” hakkında bilgilerimi aktaracağım. Umarım faydalı olur.

Öncelikle bu sistem alıcı ile satıcıyı koruma amacıyla aslında daha önceden de olan ancak 27.08.2024 tarihi itibari ile zorunlu hale gelmiş olan sistemdir. Bu sistem olası dolandırıcılıkları engellemeyi amaçlayan ve bir çoğumuzun tahmin ettiği üzere alış-satış işlemlerinde dönen miktarları kontrol altına almak isteyen bir sistemdir. Aslında sanıldığı kadar karmaşık bir durum yok, güvenlik açısından güzel bir uygulama ancak bazı açık noktalar ve bankalardan oluşabilen aksaklıklar nedeniyle özellikle ilk zamanlarında insanlara baya bir zulüm olmuştur.


Yakın bir tarihe kadar senet ile satış veya kredi kartı ile satış diyerek bu yöntem atlanabiliyordu ancak bunun da önü kapatıldı. Sadece yetki belgesi olan kişi-kuruluşlar senet ve kredi kartı ile satış seçeneğini kullanabiliyor, bizim gibi gerçek kişiler için "Güvenli Alım-Satım" sistemi kullanma zorunluluğu getirildi.


Aynı bankalar arası “Güvenli Ödeme Sistemi” / En kolay ilerleyen şekli:
Alıcı ve satıcı aynı bankayı kullanıyorsa eğer işlem daha hızlı bir şekilde ilerliyor, işlemleri her zaman satıcı başlatıyor. Kullandığınız bankanın mobil uygulamasına giriyorsunuz, ödemeler kısmından “Güvenli Alım Satım” sekmesine tıklayarak satıcı iseniz “Yeni Satış Başlat” butonuna basarak satmak istediğiniz aracın plakasını, satış tutarını ve alıcının TC numarası ile telefon numarasını doğru bir şekilde giriyorsunuz. Bu işlemi tamamladığınızda alıcının telefonuna bir SMS gidecek ve orada bir “Referans No” olacaktır işlemlerdeki en önemli kod.
Adsız1.png


Aynı şekilde aracı alacak kişi de bankanın ödemeler kısmından “Güvenli Ödeme İşlemleri” sekmesine gelerek kendine SMS ile gelen “Referans NO” yu girecek, parayı göndereceği hesabı seçecek ve işlemi ilerletecek. Para hesaptan çekildiği zaman noterde işleme devam edilecek, makbuz kesildiğinde yani satış gerçekleştiğinde para satıcının hesabına aktarılmış olacak.

NOT: Sistem gönderdiğiniz paradan 135 TL bir kesinti yapıyor.

NOT: Aynı bankadan yapıldığında bu yöntemin şöyle bir avantajını yaşadık, hafta sonuna sarkan bir ticarette “Güvenli Ödeme Sistemi” üzerinden herhangi bir havale-eft limitine takılmadan 2 milyon TL'ye kadar para transferi yapılıyor ve işlem ilerliyor.

Bazı bankaların “Güvenli Ödeme Sistemi” yönerge ve açıklama sayfaları:

Ziraat Bankası
VakıfBank
Halkbank
İş Bankası
Garanti Bankası
AkBank
QNB Finans Bank

KuveytTürk


Farklı bankalar arası nasıl oluyor ?
Pazartesi günü bir galeri ile ticaretimiz oldu, onlar artık bu işi öğrendiği için süreç 10 dakika içinde halloldu. Bu yöntemde e-devletinize giriş yapıyorsunuz (alıcı ve satıcı) aramaya Takasbank yazıyorsunuz ve “Taşıt Takas” bölümüne giriyorsunuz. Burada da mobil uygulamada olduğu gibi bilgileri dolduruyorsunuz ve işlemi devam ettirebiliyorsunuz. İlk kayıt girişini satıcı oluşturuyor.

e-devlet takas bank.png



E-devlet üzerinden yapılan işlemde şöyle bir farklılık var; TakasBank tarafından size bir SMS geliyor. Orada TakasBank’ın kendi İBAN numarası (TR92 ile başlıyor. fake sms’lere aman dikkat.), işlem Referans NO bulunuyor. Alıcı kişi e-devletteki alım işlemini açtıktan sonra gelen SMS’te bulunan İBAN numarasına araç satış tutarını açıklamaya SMS ile gelen “Referans NO” yu girerek gönderiyor. Para TakasBank’ın havuzuna alınıyor. Noter bu işlemleri görüntüleyebiliyor ödeme tamamlandığında, satış işlemini ilerletiyor ve işlem tamamlandığında makbuz kesildiği anda yada kısa bir süre sonra para satıcının hesabına geçiyor. Yine farklı bankalar arası uygulamalar aracılığı ile de sistem işliyor ancak bazı olası pürüzlere karşı bu şekilde yapılmasının daha kesin sonuç verdiğini öğrendim.

DİKKAT: Vekalet ile işlem yapacaksanız bu yöntemi kullanmanız daha sağlıklı olacaktır, seçeneklerde başkası adına satış-alış çıkıyor ancak mobil uygulamalarda olmayabiliyor.


DİKKAT : Bu yöntemde havale-EFT işlemi olduğu için limitlerinizi ona göre güncellemeniz gerekmektedir, bazı bankalar uygulama üzerinden yapmıyor (Örneğin Yapı Kredi) şubeye gidip limit arttırma işlemi yapmanız gerekebilir. Hafta sonuna denk gelirse ticaretiniz yarım kalabilir özellikle şehir dışından araç alacakların dikkat etmesini öneririm.

DİKKAT: Araç alıcısı kim ise, kayıt kimin ve hangi İBAN numarasından yapıldıysa paranın da o hesaptan gönderilmesi gerekiyor. İşlemde herhangi bir iptal olması durumunda para aynı gönderilen İBAN’a geri dönüyormuş.

DİKKAT: Örneğin araç 1.100.000 TL ve siz 50.000 TL kapora gönderdiniz, güvenli ödeme ile 1.050.000 göndereceğiniz için satış bedelini de 1.050.000 TL yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde satışa 1.100.000 yazıp 1.050.000 TL gönderirseniz tutar tamamlanmadığı için işlem ilerlemeyecektir.

DİKKAT: Bu işlemler genellikle notere gitmeden önce başlatılıyor, biz öyle yapmıştık. Galeride her şeyi ayarladık notere girip çıkmamız 5 dakika sürmedi. Ancak siz bu işlemi önceden başlatacaksanız eğer aracın muayene, vergi, rehin gibi satışa engel bir durumunun olup olmadığını iyice kontrol edin.


Detaylı bilgi: https://www.tasittakas.com.tr/tasittakasweb/src/isleyiskurallari.html



Aracı kredi veya finansman sistemleri (Eminevim,Fuzulev) ile satın almak istiyorum işlem nasıl ilerleyecek ?
Yakın arkadaşıma da bu şekilde araç aldık yakın zamanda. Aracı yaklaşık 1 hafta önceden bulup onaylatıp bir de devrinden sonra ödeme yapıldığı için insanları ikna etmek gerçekten zor, yapacak arkadaşlara kolaylıklar dilerim. Bu işlemde öncelikle kredi-finansman kullandığınız firmaya alıcı-satıcı beraber gidiyorsunuz, orada alıcıya bir teminat mektubu gibi bir yazı size de bu satışta kredi kullanıldığına dair bir yazı veriyor. Bu yazıda kullandığınız kredi miktarını da yazdırabilirsiniz yada direkt olarak aracın bedelini de. Biz direkt olarak aracın bedelini yazdırdık çünkü kalanını güvenli ödeme ile isterler mi bilemediğimiz için uğraşmak-risk etmek istemedik. Notere geldiğinizde bu sözleşmeyi veriyorsunuz işleminiz güvenli ödemeye gerek kalmadan direkt olarak ilerliyor. Fuzulev bu konuda Noterler Birliği ile anlaşma yapmış diye bir bilgi aktardılar tahmin ediyorum ki diğer kredi firmaları da bu şekilde ilerliyordur. Öbür türlü sistemin çalışma mantığı ile "Güvenli Ödeme Sistemi" uyuşmuyor. (Satış tamamlandıktan yani devir işlemi olduktan sonra kredi miktarı araç satıcısına aktarılıyor.)

kredi2.jpg



DİKKAT ! Aramızda güven olduğu için tamamını böyle yazdırabildik ancak siz bir kısmı kredi bir kısmı nakit işlemlerinde kalan nakit kısmını kendi aranızda halletmeden veya güvence altına almadan bu yöntem ile devri yaparken çok dikkatli olun.



Diğer hallerde “Güvenli Ödeme Sistemi” nasıl oluyor ?
1.derece yakınlar arası araç devrinde bu sistem nasıl işliyor henüz bilmiyorum ancak yakın zamanda onu da deneyimlemiş olacağım, buraya ona göre ekleme yaparım.
Bu işlem sembolik olarak yapılabiliyor mu onu da öğrenebilirsem size aktarmak isterim, örneğin tanıdığınızdan borç karşılığı bir araç aldınız satışı 50.000 TL gösterip güvenli ödeme ile bu bedeli gönderim yaparak araç devri gerçekleştirilebiliyor mu ?
Akıllı telefon kullanmayın kişilerin nasıl yapacağı hakkında ise mecburi istikamet banka şubesi gibi görünüyor, öncesinde gidilerek temsilci tarafından işlem başlatılması gerekecektir.


Sizlerin de deneyimleri ve eklemek istedikleri varsa paylaşabilirsiniz. İnternette biraz araştırdığımda doğru düzgün pek bir kaynak bulamadım, genellikle Youtube videolarının yorumlarında bir bilgi çöplüğü mevcut. Deneyim aktarmak açısından rehber niteliğinde sizlerin de katkılarıyla güzel bir konu olacaktır.

Herkese iyi günler dilerim.
 
Sistemi 58 yaşındaki babam, ilk kez Vectra satılırken, ikinci kez de Egea alınırken kullandı. İşini çok rahat halletti. Sistemde bi zorluk olduğunu sanmıyorum, olsa babam sıkıntı yaşardı(teknolojiyi pek takip etmez). O yüzden kesinlikle olmalı diye düşünüyorum.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Bedirhan
Dün bir yakınıma araç alımı yaptık. Memleketten İstanbul'a geldiler. Sistem aslında güzel sistem, ama bilmeyen ve teknoloji konularından uzak insanlar için eziyet olmuş. Ben buradaki konudan daha önce bilgi sahibi olduğum için biraz şanslı taraftık. Bunu diyorum çünkü gerçekten bu konu olmasa, ya da ben başka bir yerden bilgi edinmesem bu alışveriş olmayacaktı.

Aslında aracın yanına ilk vardığımızda bir aksilik ile başladık. Garajda beklediği için aracın aküsü bitmiş. Kablo bulunması vs. gibi süreçlerin sonucunda Tarcanlar'da expertiz yapıldı. Araç beklenildiği gibiydi. Çay kahve içilmek ve son detayları konuşmak üzere bir kafeye oturuldu.

Satış kısmı bizim için de kolay olmadı aslında;

1. Karşı tarafın böyle bir sistemin varlığına ikna edilmesi. Edilememesi üzerine tanıdık noter aranarak teyit edilmesi.
2. E devlet üzerinden satıcı kaydı açılırken, bilgilerin karıştırılması ve alıcı satıcı kavramlarının bir anda birbirine girmesi.
3. Satıcı aracının eşinin üzerine kayıtlı olması ve eşinin yanımıza gelmesi.
4. Alıcı(yani biz) tarafından EFT limitinin dijitalden güncellenememesi(Bankaya özel bir durum olabilir.). Alacak arkadaş havale limitinin yüksek olmasından dolayı hiç bunu kontrol etmemiş. EFT limiti düşük olunca kaldık bir anda ortada.
5. Bankaya gidilerek limitin arttırılma çabası.
6. Bankanın kendi şubenize giderek bunu yapmalısınız cevabı.(Saçmalık, kardeşim fiziksel olarak oradayım, şehir dışından araba-ev alacağım. Nasıl gideyim? Ülkede bir sürü memur var. Oradan oraya gidiyor. Belki 10 sene daha uğramayacağı bir şubede hesabı var. Bu kişi ne yapacak?)
7. Kendi ilimizdeki şubeye ulaşma çabaları, şube müdüründen saçma sapan cevaplar alınması.
8. Fiziksel olarak orada olduğumuz şube personelinin ilgili şube müdürünü arayarak insanları neden yanlış yönlendiriyorsunuz diyerek atışması.
9. En son EFT'yi neden gişeden yapmıyoruz limit vs. uğraşmak yerine dedik. Ve gişe sırası aldık.
10. Gişe memurunun "Parayı otomatik atacak siz hiç bir şekilde eft yapmayacaksınız" demesi üzerine, bizim sistemi anlatma çabamız.
11. Gişe memuruna "kardeşim sen sistemi anlatmayı/anlamayı. boşver, sadece şu smsteki iban'a, şu açıklamayı yazarak bu tutarı gönder. Bize de dekontu ver. " diyerek sinirlerin iyice gerilmesi sonucunda bizim oradaki memurla atışmamız.
12. Tam eft yi halletik derken, alıcının aslında vermek istediği bankanın değil de başka bir bankanın hesap numarasını verdiğini fark etmesi.(Bir anlık sessizlik ve gerilim. Neyseki sadece kişinin başka bankadaki bir hesabıymış. Alakasız bir iban yada satıcı dışındaki birinin değilmiş.Ama bunu anlayana kadar geçen gergin ve sinirli bir süreç.) Satıcı bu noktada satıştan vazgeçti. Bir şekilde sakinleştirip ikna ettik diyelim.
13. Noterden sıra aldıktan sonra, sigortanın alım öncesi yapılması gerekliliğinin bize vurgulanması.
14. Sigortacımızı arayarak sigorta işlemlerinin halledilmesi. Sıra gelirken sigortacıdan cevap beklenmesi. Zaten satıcı gergin idi, biz de bayağı bir gerildik.

Satışta da plaka değiştirecektik ama saatin artık geç olması nedeniyle, noterin bu saatten sonra gidip plaka bastıramazsınız demesi üzerine tamam kalsın dedik ve plaka değişmeden satış gerçekleşti. Bir çok kişi de noterde bu konulardan muzdarip bir şekilde bekliyordu.

Günün sonunda alan yakınım sen olmasan biz bunu arabayı alamazdık dedi. Güzel bir yemek yedik ve uğurladım. Ben de buradan konuyu açan arkadaşa ve forumdaşlara teşekkür ediyorum.
 
Son düzenleme:
Konuya bir güncelleme yapmış olalım:
Alıcı satıcı arasında bir para transferi olmayacağı durumlarda örneğin kardeşinize devretmek istiyorsunuz. Bu durumda bir kısmını "Güvenli Ödeme" kalan kısmını da senetli ödeme şeklinde bireysel satışlarda işlem ilerletilebiliyor. Notere gittiğinizde durumu belirterek sembolik bir rakamı "Güvenli Ödeme Sistemi" ile gönderip (Örneğin 30k TL Güvenli Ödeme kalan 870k Senet gibi.) kalanını da senetli (Bazı noterlerin senedi görmek istediğini duydum kırtasiyeden alıp kişiler kendi aralarında düzenleyebilir.) ödeme olarak işlemi tamamlama imkanı bulunmaktadır.. Ancak bu tip durumlarda çok ama çok dikkat etmeniz gerekmektedir, kesinlikle tanımadığınız veya ticaretinizi sağlama almadığınız kişilerle bu yöntemi uygulamayın. Bu bir bilgilendirmedir kesinlikle yönlendirme içermez. İşleyişi iyice öğrenip "Güvenli Ödeme Sistemi" ile aracın gerçek tutarını girip-göndererek işlemleri gerçekleştirmek dolandırılma riskinizi en aza indirir, en sağlıklı yöntemdir. Satışların gerçekleşebilmesi için şuan her şekilde bir "Güvenli Ödeme" işleminin bulunması-yapılması gerekiyormuş.

Sosyal medyaya içerek üreten noter katibi ablamızın açıklaması.


Yeni düzenleme ile aracı almadan önce sigortalatmanız gerekiyor!
Bir diğer güncelleme sigorta konusunda. Artık alacağınız araç kesinleştikten sonra notere gitmeden önce aracın ruhsatını sigortacınıza gönderiyorsunuz ve kendi adınıza aracın sigortasını yaptırıyorsunuz. Sigorta yaptırmazsanız noter devir işlemi ilerlemiyor.
Dikkat! Aracın devrini aldıktan sonra yeni ruhsatı tekrar sigortacınıza göndererek zeyil işlemini yaptırtmayı unutmayın.


Lütfen araç alırken güvenilir bir expertize yada ustanıza götürün ufak meblağlardan sakınmayın ve "Güvenli Ödeme Sistemi" kullanmayı tercih edin, ettirin. Takdir edersiniz ki bu hurda yığınları bizim yıllarca elde ettiğimiz birikimler sonucu alınabiliyor, lütfen piyasada bol miktarda bulunan yamyamlara karşı çok dikkatli olun. Tekrardan herkese iyi günler, ticaretler dilerim.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Basri Amca
Dün bir yakınıma araç alımı yaptık. Memleketten İstanbul'a geldiler. Sistem aslında güzel sistem, ama bilmeyen ve teknoloji konularından uzak insanlar için eziyet olmuş. Ben buradaki konudan daha önce bilgi sahibi olduğum için biraz şanslı taraftık. Bunu diyorum çünkü gerçekten bu konu olmasa, ya da ben başka bir yerden bilgi edinmesem bu alışveriş olmayacaktı.

Aslında aracın yanına ilk vardığımızda bir aksilik ile başladık. Garajda beklediği için aracın aküsü bitmiş. Kablo bulunması vs. gibi süreçlerin sonucunda Tarcanlar'da expertiz yapıldı. Araç beklenildiği gibiydi. Çay kahve içilmek ve son detayları konuşmak üzere bir kafeye oturuldu.

Satış kısmı bizim için de kolay olmadı aslında;

1. Karşı tarafın böyle bir sistemin varlığına ikna edilmesi. Edilememesi üzerine tanıdık noter aranarak teyit edilmesi.
2. E devlet üzerinden satıcı kaydı açılırken, bilgilerin karıştırılması ve alıcı satıcı kavramlarının bir anda birbirine girmesi.
3. Satıcı aracının eşinin üzerine kayıtlı olması ve eşinin yanımıza gelmesi.
4. Alıcı(yani biz) tarafından EFT limitinin dijitalden güncellenememesi(Bankaya özel bir durum olabilir.). Alacak arkadaş havale limitinin yüksek olmasından dolayı hiç bunu kontrol etmemiş. EFT limiti düşük olunca kaldık bir anda ortada.
5. Bankaya gidilerek limitin arttırılma çabası.
6. Bankanın kendi şubenize giderek bunu yapmalısınız cevabı.(Saçmalık, kardeşim fiziksel olarak oradayım, şehir dışından araba-ev alacağım. Nasıl gideyim? Ülkede bir sürü memur var. Oradan oraya gidiyor. Belki 10 sene daha uğramayacağı bir şubede hesabı var. Bu kişi ne yapacak?)
7. Kendi ilimizdeki şubeye ulaşma çabaları, şube müdüründen saçma sapan cevaplar alınması.
8. Fiziksel olarak orada olduğumuz şube personelinin ilgili şube müdürünü arayarak insanları neden yanlış yönlendiriyorsunuz diyerek atışması.
9. En son EFT'yi neden gişeden yapmıyoruz limit vs. uğraşmak yerine dedik. Ve gişe sırası aldık.
10. Gişe memurunun "Parayı otomatik atacak siz hiç bir şekilde eft yapmayacaksınız" demesi üzerine, bizim sistemi anlatma çabamız.
11. Gişe memuruna "kardeşim sen sistemi anlatmayı/anlamayı. boşver, sadece şu smsteki iban'a, şu açıklamayı yazarak bu tutarı gönder. Bize de dekontu ver. " diyerek sinirlerin iyice gerilmesi sonucunda bizim oradaki memurla atışmamız.
12. Tam eft yi halletik derken, alıcının aslında vermek istediği bankanın değil de başka bir bankanın hesap numarasını verdiğini fark etmesi.(Bir anlık sessizlik ve gerilim. Neyseki sadece kişinin başka bankadaki bir hesabıymış. Alakasız bir iban yada satıcı dışındaki birinin değilmiş.Ama bunu anlayana kadar geçen gergin ve sinirli bir süreç.) Satıcı bu noktada satıştan vazgeçti. Bir şekilde sakinleştirip ikna ettik diyelim.
13. Noterden sıra aldıktan sonra, sigortanın alım öncesi yapılması gerekliliğinin bize vurgulanması.
14. Sigortacımızı arayarak sigorta işlemlerinin halledilmesi. Sıra gelirken sigortacıdan cevap beklenmesi. Zaten satıcı gergin idi, biz de bayağı bir gerildik.

Satışta da plaka değiştirecektik ama saatin artık geç olması nedeniyle, noterin bu saatten sonra gidip plaka bastıramazsınız demesi üzerine tamam kalsın dedik ve plaka değişmeden satış gerçekleşti. Bir çok kişi de noterde bu konulardan muzdarip bir şekilde bekliyordu.

Günün sonunda alan yakınım sen olmasan biz bunu arabayı alamazdık dedi. Güzel bir yemek yedik ve uğurladım. Ben de buradan konuyu açan arkadaşa ve forumdaşlara teşekkür ediyorum.

Geçmiş olsun, sancılı ama güzel son ile bittiyse sıkıntı yok. Yarın bende yaşayacağım bakalım nasıl olacak. Birde plaka değişecek satış beşiktaşta, nöbetçi plakacı teee arnavutköy veya pendikte. Nasıl yapacağız bilmiyorum.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Bedirhan