Opel Vectra A Radyatör fanı soket tamiri.

ercanalhan

Yusuf Ercan Alhan
Profesör
434
Marka
Opel
Bir süredir aracımda şehir içinde fan açmama, kendiliğinden durma veya yeniden çalışma sorunu vardı.. ilk önce fan motor tesisatı soketinden diye düşündüm, çünkü orası ile uğraşınca fan aktif oluyordu. Soketi değiştirdim, ama bir süre sonra yine aynı problemler devam etmeye başladı.

Fark ettimki fan motoru üzerindeki fana ait soket ile uğraşınca fan çalışıyor. Yani burada bir temasızlık var, ama içeride.

Nette buıranın tamiri veya nasıl çıkacağı konusunda bir görsel veya anlatım bulamadım. Böyle basit bir arıza yüzünden de orjinal fanı emekliye almak pek içime sinmedi.

Aşşağıda ki fotoda da belli olduğu gibi soketin alt kısmını çıkardım, çünkü üzerinde tırnak vardı.. tırnak varsa çıkıyordur.

IMG_20260824_155104.jpg

Biraz daha uğraştığımda siyah soketin gevşediğini fark ettim ve tesadüfen motorun merkezine doğru ittidiğimde soket elimde kaldı..

Soketin lehimleri yılların verdiği yorgunluk ile kopmuş... fan tamamen pinler temas ettiği sürece çalışıyormuş.

IMG_20260824_155116.jpg

İçerisine izopropil alkol dökerek biraz temizledikten sonra, soket pinlerinin bulunduğu aralıktan orta mile biraz makine yağı döktüm.

Fan davlumbazınıda biraz temizleyip, pinleri zımparalayıp, yeni soket ve pin lehimleri ile yerine taktım.

Gönül isterdi ki güzelce fırça zımpara yapıp takalım inşallah bir dahaki bakıma...

IMG_20260824_163626.jpg