Osram, Gece Sürüşü Kabusuna Son Verecek Bir Far Üretti!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ulas79
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ulas79

Profesör
433
46
Gece yolculuğu yaptıysanız muhtemelen çoğunuzun başına şöyle bir problem gelmiştir: Boş bir yolda, aniden karşı taraftan gelen araç sürücüsünün farları, gözünüzü alır ve anlık olarak geçici körlük yaşayarak, her yeri bembeyaz ardından simsiyah görebilirsiniz. Bu problem için LED ışıklar üzerinde çalışmalar yapan Osram firması, bir çözüm yolu üretti.

Osram firması, 1024 tane LED kullanarak, araçlarda kullanılmak üzere, Eviyos far sistemini icat etti. Eviyos far, milisaniyede anında açılıp kapatılan 1,024 bağımsız LED'den oluşur. Yaklaşmakta olan otomobillerin yerlerini tespit edebilen sensörlerle oluşturulan farlar, gelmekte olan sürücüyü doğru anda tespit ederek, kör edecek ışık bölümünü hassas bir şekilde gizleyerek problemi ortadan kaldırır.

f789a9f9a384c2f03e107837e024566b6518d05b.jpeg

Canlı bir demoda farların çalışma prensibi gösterildi ve dikkat çekici bir gecikme göstermedi, farlar gördüğü araçları tespit edip hızlı bir şekilde gerekli tepkileri verdi. İcat edilen bu farlar gece sürüşlerinde büyük bir kolaylık oluşturacağa benziyor ama bir problem var. LED ışıklar tarafından oluşturulan bu farların kullanımı şimdilik Dünya üzerinde yasal değil ve üretimi tam olarak başlamadı. Bunların yasallaştırılması durumunda Audi gibi otomobil firmalarının bu sistemi kullanmaya hazır olduğu biliniyor.
https://mobile.donanimhaber.com/Ext...amp/39316?utm_referrer=https://zen.yandex.com

Son düzenleme:
Çok güzel, çok yararlı bir sistem de biz ülkece hala daha standart halojen fardan bir adım öteye gidemedik. Opsiyonların bile vergilendirildiği şu düzende bu sistemi içeren led aydınlatma opsiyonunun kaç bin lira olabileceğini herkes tahmin eder sanırım. Tek çaremiz, AB kriterlerinde kaliteli bi xenon ya da led aydınlatma sistemlerinin esp, abs gibi güvenlik unsuru haline getirilip standartlaştırılması yoluna gidilmesi olur. Onun haricinde bizim genele yayılma anlamında halojenden fazlasını görme şansımız pek yok.

Çok güzel, çok yararlı bir sistem de biz ülkece hala daha standart halojen fardan bir adım öteye gidemedik. Opsiyonların bile vergilendirildiği şu düzende bu sistemi içeren led aydınlatma opsiyonunun kaç bin lira olabileceğini herkes tahmin eder sanırım. Tek çaremiz, AB kriterlerinde kaliteli bi xenon ya da led aydınlatma sistemlerinin esp, abs gibi güvenlik unsuru haline getirilip standartlaştırılması yoluna gidilmesi olur. Onun haricinde bizim genele yayılma anlamında halojenden fazlasını görme şansımız pek yok.
abi daha vahim durumdayız sürücülerin nerdeyse %90 nı far ayarından habersiz yada ampullerin belli arayla değişmesi gerektiğinden habersiz

abi daha vahim durumdayız sürücülerin nerdeyse %90 nı far ayarından habersiz yada ampullerin belli arayla değişmesi gerektiğinden habersiz
O kısma zaten hiç girmiyorum bile. O kısma girersek her gece yolculuklarında ettiğimiz küfürler ortaya dökülür. Zaten senin dediğin gibi de sürücülerin büyük kısmı araçlarının farlarının ayarına dokunmuyor bile.

O kısma zaten hiç girmiyorum bile. O kısma girersek her gece yolculuklarında ettiğimiz küfürler ortaya dökülür. Zaten senin dediğin gibi de sürücülerin büyük kısmı araçlarının farlarının ayarına dokunmuyor bile.
ben 2 ayda bir ayar yaptırıyorum gene içim rahat etmiyor şimdi sis farı alıcam, oem olarak en iyi odağa sahip farı arıyorum ampul seçerken osram nb gibi modelleri tercih ediyorum sislerde sarı ampul olmasına dikkat ediyorum ama millet hoppala paşam malkara keşan, geçen perşembe ankara istanbul yaptım gece, ertesi gün bile doğru düzgün göremedim

ben 2 ayda bir ayar yaptırıyorum gene içim rahat etmiyor şimdi sis farı alıcam, oem olarak en iyi odağa sahip farı arıyorum ampul seçerken osram nb gibi modelleri tercih ediyorum sislerde sarı ampul olmasına dikkat ediyorum ama millet hoppala paşam malkara keşan, geçen perşembe ankara istanbul yaptım gece, ertesi gün bile doğru düzgün göremedim
Ben 6 senede neredeyse bir kere far ayari yaptirdim. Muaniyede bile kusursuzdu yanlisiniz olmasin bakin :D

Ben philips xtreme vision'ları taktırırken far ayarını far kumanda kademesi en aşağıdayken, yani farlar en aşağı, yere bakarken yaptırdım. O şekilde yukarı kaldırttım. O sebeple şuan tam orta ayarda kullanıyorum. İdeal seviyede. Farların ayarı bozuldukça 2 ve 1.seviyeye çıkarırım zamanla.

Ben philips xtreme vision'ları taktırırken far ayarını far kumanda kademesi en aşağıdayken, yani farlar en aşağı, yere bakarken yaptırdım. O şekilde yukarı kaldırttım. O sebeple şuan tam orta ayarda kullanıyorum. İdeal seviyede. Farların ayarı bozuldukça 2 ve 1.seviyeye çıkarırım zamanla.
bende şimdi philips xtreme vision alıcam sağdaki nb gidici ayarlatırken senin taktiği yapayım bende, sisler için güzel bir sarı ampul önerin varmı abi

bende şimdi philips xtreme vision alıcam sağdaki nb gidici ayarlatırken senin taktiği yapayım bende, sisler için güzel bir sarı ampul önerin varmı abi
Xtreme vision modeli artık eskidi. Onun yerine bir üst modeli olan racing vision çıktı. Osram'da da laser isimli bir modeli çıktı. Bu ikisi daha iyidir tahminimce. Alacaksan bu ikisinden birini almaya çalış. Sis farı konusunda da vallahi hiç tecrübem yok. Ben sis farını yılda 2-3 defa ancak kullandığım için hiç üzerine eğilmedim.

Xtreme vision modeli artık eskidi. Onun yerine bir üst modeli olan racing vision çıktı. Osram'da da laser isimli bir modeli çıktı. Bu ikisi daha iyidir tahminimce. Alacaksan bu ikisinden birini almaya çalış. Sis farı konusunda da vallahi hiç tecrübem yok. Ben sis farını yılda 2-3 defa ancak kullandığım için hiç üzerine eğilmedim.
racing vision denicem abi o zaman direkt :) ben sürekli ormanlardayım kamp felan sis lazım oluyor

Valla benim insigniadaki afl farlar yeterli geliyor ki hele yeni kasadaki 32 ledli sistem müthiş ,ben daha far ayarı yaptırmaya gerek dahi duymadım araç kendisi bütün yükseklik ve hüzme ayarlarını kendisi yapıyor.

Valla benim insigniadaki afl farlar yeterli geliyor ki hele yeni kasadaki 32 ledli sistem müthiş ,ben daha far ayarı yaptırmaya gerek dahi duymadım araç kendisi bütün yükseklik ve hüzme ayarlarını kendisi yapıyor.
Premium markaların özel olarak geliştirdiği far sistemlerini saymazsak sıradan markalar içinde afl fardan daha iyi aydınlatma sistemi kullanan bir marka yok zaten hocam. Afl far yeterli düzeyde.

Valla ben goz karari bir far yukseklik ayari yaparak girdim muayeneye, 2 arabada da kusursuz gectim, hep o yukseklik ayarinda kullaniyorum o yuzden, mantikli bir hamle bence?

Polo dan Golf e geçtikten sonra farlar bir güzel gelmişti... standart far yani led-xenon falan yok... ama çok daha iyi bir farım olsun isterim.. çok öenmli bence... lakin makul bir fiyata takılacak olsa Golf e takardım ama sanırım orjinal xenon lar 5k falan a çıkıyor :( yeni araba alacak olsam far konusuna öncelik veririm...

İnşallah bu sistemde bir an önce seri üretime geçer ve maliyetleride zamanla düşerek erişilebilir olur ...

Far ayarının ağır kusur sayılması halinde arabaların yarısının muayeneden kalacağı ülkemde bu gibi teknolojilere çok ihtiyaç var çook.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...