Maalesef Türkiye'de çok zor. Yurt dışında direk mağazalarında satış ve servis desteği veriyorlar. Farklı modellerde ürün kullanmakta mümkün. Fakat her otomobile uygulama yapmayanları da mevcut. Mesela Bang & Olufsen. Türkiye'de sadece şu şeklide bunu uygulayabilirsiniz.
Bang & Olufsen'in daha önceden yaptığı bir çalışma ile anlaşmalı olan marka ve modele uygun ürününü alıp sonradan taktırabilirsiniz.
Örnek, BMW Professional sistemi olan bir F10 5 serisi sahibiniz ve Bang & Olufsen istiyorsunuz. Yetkili satıcıya giderek tüm parça kodlarının siparişlerini verir ve serviste uygulattırırsınız.
Ancak daha önce çalışması olmayan bir otomobil için uygun olan hoparlörü bile bulmanız mümkün olsa bile (kapıya takılacak boyut açısından) otomobilin kapı yapısı, hoparlörün takılacağı alandaki genişlik, tüm hoparlörlerin bass geri bildirim özellikleri (bass verdiği zaman üreteceği titreşim ve bu titreşimden etkilenmesin diye üretilmiş özel titreşim azaltıcı materyalleri denk getirmeniz pek olası değil. Her şeyi geçelim atıyorum Bang & Olufsen'in 20 cm'lik X model hoparlörü var 6 vida tutuyor, 20 cm'lik Y model hoparlörü var 12 vida tutuyor.
Özetle ayar tuttabilmeniz çok zor.
Akustik konusuna gelince, akustik konusu bu tip Premium sistemler için geçerlidir. Sebebi ise kristalize ses vermeleridir. Yani atıyorum Juan Sebastian Bach'ın Keman Konçertosu başka akustiğe sahiptir, Keman Sonatları başka akustiğe sahiptir. Bunlardaki akustiği ürünlerin çıkış gücü ya da en kaliteli hoparlörleri ile değil, ohm değerleri ve minimum & maksimum değerlere çıkabilen ses frekansları ile yakalayabilirsiniz. Bunun içinde daha önceden otomobilinizde mikrofon ile ses çalışması yapılmış olması gerekir gibi konu uzar gider.
O yüzden bu markalar özel anlaşmalar dışında her marka ve model otomobil için üretim yapmadıkları gibi satışını da gerçekleştirmezler.
Ha evim için alacağım derseniz Türkiye'de her türlü satışı ve servis hizmetini veren İstanbul ve Ankara'da bayileri bulunmaktadır.
Özetle otomobil için alayım diyorsanız, üstünde çalışma yapılmamış bir model olduğundan boşa verebileceğinizi rahatlıkla söyleyebilirim. Şu şekilde de anlatabilirim. Mesela ben 1 serisi sahibiyim ve otomobilim için Bang & Olufsen'in bir çalışması bulunmuyor. Ama kafaya taktım ve yaptıracağım dedim, illaki yurt dışından hoparlör, kablo, teyp vs hepsini sipariş edip otomobilime bir şekilde taktırsam bile boşa para harcamış olurum, çünkü akustiği yakalayamadıktan sonra hiç bir anlamı kalmaz. Yani BMW'ye sahip olmak bile "evet ben bunu alırım ve kullanırım" deme şansını maalesef bize vermiyor. Sadece 5, 6, 7, X5, X6 sahibiyseniz yapabilirsiniz ancak onun dışında boşa para harcamaktan ibarettir.
Videoyı seyrettiğinizde dediğimi tam olarak anlayacaksınız.
Alpine ya da Pioneer'da akustik konusu birinci derecede önemli değildir çünkü orada ana amaç standart ses sistemine göre daha kaliteli ses almaktır. Bunu da fiyata göre giriş seviyesinden, en iyi düzeye kadar başarı ile verebilirler.