Otopark.com SAATLERİNİZ&KOLEKSİYONLARINIZ

Soru olarak titanyumun çizilme riski daha yüksek diyorlar.(Hiç titanyum saatim olmadı) . Siz günlük kullanımdaki tecrübenizde bunu yaşadınız mı?
Belli oranda çiziliyor ama çelik malzemeliler gibi çizikler aşırı belli olmuyor. Ben saati dikkat ederek kullanan birisi değilim ve genelde ne ile uğraşırsam uğraşayım saat hep kolumdadır o yüzden çiziklerim var.
 
  • Beğeni
Tepkiler: DouglasAdams
Tabii ki, öncelikle temelde iki başlıkta inceliyoruz, Mekanik saatler ve quartz(pilli) saatler. Kurmalı saatleri mekanik saat sınıfında kabul ediyoruz. saatin yanındaki kolu çevirerek, teknik olarak içindeki yay ( zemberek de denir) gerilerek çalışır. Otomatik saatlerde yine bu mekanizma bulunur, buna ek olarak kolun hareket etmesiyle ve yer çekimi ile bir kinetik enerji üretilir ,mekanizma kendi kendini kurar. Rotor denilen, çoğu zaman yarım ay şeklinde bir parça bu bilek hareketleriyle dönerek saate enerji sağlar. Saatleri satın alırken bu güç rezervi gibi kavramlar görürsünüz. Tissot Powermatic mekanizma 80 saat mesela. Saati bir kez kurma ile 80 saat çalışabildiğini gösterir. Quartz mekanizmalar zaten alışkın olduğumuz, gücünü pilden alan saat mekanizmaları. Daha derinlemesine inceleriz elbette şimdilik bu saatlere giriş gibi bir şey olsun 😃
Bu kurmalı saatlerini hiç duymadım ve görmedim. Kolun hareketiyle enerji sağlayan diyelim küçükken babamda vardı. O zamanlar hareket ile pili doluyor denmişti. İnanmıştık :D Kurma olayı çok enteresan geldi,e o zaman maksimum her 80 saatte bir kurmak gerekecek.Unutursak gitti o zaman.. Şimdilerde telefondan hemen ayarlanır yine de eskiler için biraz garipmiş.
 
Bu kurmalı saatlerini hiç duymadım ve görmedim. Kolun hareketiyle enerji sağlayan diyelim küçükken babamda vardı. O zamanlar hareket ile pili doluyor denmişti. İnanmıştık :D Kurma olayı çok enteresan geldi,e o zaman maksimum her 80 saatte bir kurmak gerekecek.Unutursak gitti o zaman..
Kurmalı ise evet, ama otomatik ise kendi kendine kuruyor kolun hareketiyle ve yer çekimiyle.
 
  • Beğeni
Tepkiler: zbetk
IMG_3199.jpeg

Japon İsviçre iş birliği . Akşam tüm saatleri tek bir durumda yazacağım🙏🏼
 
Şimdi sevgili abim @bt ile konuşmamızda saatler hakkında uzaktan takip ettiğini ancak çok fazla bilgi sahibi olmadığını iletmişti.Saatler ile ilgili en azından bir fikir/görüş/karakterinize uygun saat seçerken kullanırken nelere dikkat etmeniz gereken, az çok saatlere bakınca fikir sahibi olabileceğiniz.ÖZETİN ÖZETİ bir saat rehberi yazısı olacak.Saygılarımla

Öncelikle saatler daha önceleri 16-17-18-19. yy'larda güneşin hareketi,ayın konumu, savaşlarda gün ayma zamanı islamiyette imsak/iftar/namaz tahmini, denizcilikte yer yön tayini hedefe varış süresi ve taşınan ürünlerin bozulmasına kadar bir çok alanda insanlığın yanında zamanı yönetme ihtiyacıyla ortaya çıkan bir şey. Peki kol saatleri? Kol saatleri öncelikle Cartier tarafından üretilen Tank modeli.CARTİER İLK SAAT.jpg

Ardından bu cep saatlerinden geçişte kol saatleri kullanan erkeklere,; Tesla kullanıcıları,Apple Watch kullanıcılarına yapılan ufak tefek hınzır şakalardan yapılmış.Kol saati kullanan erkekler genel toplum ön yargılarıyla esprilere konu olmuş.Peki bu ne zaman değişmiş?
Cep saatleri 1.dünya savaşında ordular tarafından kullanılıyordu.Ancak savaşın hegamesi içinde cepten çıakrıp kapağı açıp saatin kaç olduğuna bakmak, ek özelliklerini kullanmak(Ay pozisyonu,Gün ne zaman ağaracak,Kuzey ne tarafta, Şuan Berlin'de saat kaç gibi komplikasyonları bilmek) zorlayıcı olmaya başlamıştı.Artık askerler nato kayış denen şeyi icat edip; cep saatlerini kollarına doluyorlardı.

Nato kayış .webp
Yukarıda görülen Nato kayışlı saatler şuan güncel olarak hala satışta ve şuan Hamilton Khaki Field Modeli bu işin en iyilerinden...

Japon saat devleri 1960's-1970's tarihlerinde Quartz(Mineral ve küçük pil) kullanılarak saatlerinden güç ünitelerini ucuz ve dakik bir sisteme dönüştürmesiyle saatlere olan ilgi giderek azalmaya son 30 yılda da telefon yaygınlaşmasıyla saatlerin yerini telefonlar ve akıllı saatler almaktaydı.Ancak son 2 senedir Dünya'da trend tekrar otomatik/kurmalı/Yarınki nesillere bırakılabilen ve erkeksi bir özne olan kol saatlerine ilgiyi arttırdı.Old money/ Old school tarzı ve maskulenliğe katkısı nedeniyle arabalar,Kalemler,Pipo/Saat/Gözlük/Kolye/Künye/Şapka erkekler için sosyal statu göstergesi,kendini karakter olan tanımlama testosteron özelliği göstermeye başladı.

Şimdi Saat için bir kaç özelliğe dikkat edilirse aslında basit bir taslak ile saat çeşitleri/karakterleri anlaşılabilir durumda.
SAAT ÇEŞİTLERi.jpeg


Dress Watch:Adı üzerine takım elbise,frak,smokin ortamlarında tamamlayıcı sadece saatin kaç olduğunu üzerinizdeki kıyafet ve ortama uygun destekleyici takı olarak hayal edebildiğiniz tüm saatlere verilen tür ismi.Bu tür saatlerde incelik/şıklık/pahalı materyal kullanımına göre bütçenize uygun saatinizi seçip koleksiyonunuzda olmalı

Field Watch: Bu saatler genelde nato kayışlı,dayanıklı malzeme kullanılan,mat metal materyaller seçimli, numaratörlerin büyük,kadranın kolay seçilebilir olması önemlidir.Savaş/Sanayi/Ağır Makine endustrisi/Saatin fiziksel darbeye sık uğrayabileceği işte çalışan erkekler için uygun olan Savaş bazlı saatlerdir.Son derece maskulen seçimlerdir.Şıklık/pahalı materyal kullanımı geri plandadır.Dayanıklılık/Uzun süre sorunsuzluk önemlidir.

Diver Watch: Bu tür saatler denizle haşır neşir insanların özellikle adından da anlaşılacağı üzere, Dalgıç saatleridir.Son derece populerdir.Bu saatlerde bezel denen saat üstünde dönen bir çerçeve konulmuştur.Bu bezel ayarlanarak saati dalgıçın su altında kaç saniye durduğunu hesaplamasına yardımcı olur.Peki Diver saatlerde başka ne önemli? Fosforlu indisler(rakamlar ve işaretler) kullanılır.Böylece derin denizde fosfor ile saati takip edebilirsiniz.
bezel.jpg

Pilot Watch: Havacılıkta kullanılan bir çok saat dilimine kolayca adapte olunabilsin bir çok kronometre özelliği olması önemli.Nispeten büyük kadranlı net görüşlü saatler tercih edilmesi, 2.dünya savaşında uçakların titreşiminin etkisinden saati seçememe problemini ortadan kaldırmak içinmiş.Güncel olarak ise pilot saatleri nispeten büyük kadranlı,büyük crown(ayar pimi),Büyük indisli,Bir çok komplikasyonlu(Başka saat dilimindeki şehir saati göstermek,ayın konumu,güneş doğuş,batış gösterme özelliği)

Chronograph: Kronograf saat, kronometre görevi görmesi için ekstra bir komplikasyonla donatılmış geleneksel bir saattir. Kronograflar, saate müdahale etmeden kronograf işlevini başlatan ve durduran iki veya üç alt kadranı ve iki düğmesi ile görsel olarak ayırt edilebilir. Kronograf saatler var olan en sofistike ve en işlevsel saat çeşitlerinden biridir. Bir saat bir veya iki, hatta üç kronograf ile birlikte tasarlanabilir. Orijinal adı Chronograph saat olan bu aletler, zamanı farklı seviyelerde ölçmek amacıyla kullanılır. NASA görevlerinden motor sporları yarışlarına kadar çeşitli alanlardaki etkin kullanımı, onu saatçilik tarihinin önemli bir parçası haline getirir.

Skleton Watch:Saatlerin quartz olmayanları kurmalı/otomatik olarak güç kaynakları şekillenir.Bu karmaşık bir zanaattir.Bu yüz yılların birikimiyle kurulan gerilim kuvvetinin işe dönüşmesi olarak basit anlatılabilecek karmaşık mekanizmanın, açık şekilde saatte özellikle gösterilmesi sanatıyla donatılmış saatlere denir. Genelde saat tutkunlarının ve mekanik doku/otizm yatkınlığı işidir.

skleton watch.webp

GMT Saat:GMT, Londra'daki Kraliyet Gözlemevi'ne göre sıfır saat standardı olan Greenwich Mean Time (Greenwich Ortalama Zamanı), zaman meridyeni anlamına gelir. Bu konum, 1884 yılında Dünya'nın sıfır derece boylamı olarak seçildi. GMT saatlerde, ikinci zaman dilimini gösteren ilave bir 24 saat ibresi bulunur.Bu da yine komplikasyondur ve saatin pahasını işlevini arttıran bir özelliktir.
GMT 2.webp. GMT.webp

MoonPhase Saat: Ayın 29.5 günlük dönüşünü ay başı olarak gösteren saatlerdir.Sofistikedir.Pahalı bir komplikasyondur.Şıktır.Saate değer katar, işlevi sorgulanabilir.

MOONPHASE.jpg

Cep saatleri:Anlatmanın anlamı olmadığını düşündüğüm, old school bazı spesifik tarzlarda kullanılan cepte saklanan saatlerdir.
 
Henüz kurların çoşmadığı 5-6 yıl kadar önce Çin'den 30 dolar gibi Çin malı için yüksek bir paraya az önce yukarıdaki gönderiden adının skeleton watch olduğunu öğrendiğim bir saat almıştım 😅 Ön ve arka kapak camdı, içinin mekanizmasını gösteriyordu, çapa gibi bir ağırlık 360 derece dönüp tur atıp kuruyordu. Fotoğraflarda çok güzel görünüyordu...

Saati koluma takınca hayal kırıklığını yaşadım. Benim kıllı erkek kolumda saatin manzarası benim kıllarım oldu 🤦‍♂️ Saati erkek saati takmayı seven bir kız arkadaşıma hediye ettim :)
 
1 sene önce apple watch alma arefesindeyken "otomatik saat diye bişey varmış neymiş bunlar" kurcalaması peşine karar değiştirip aldığım seiko 5 srpe51k1 takıyorum, sadece uyurken ve duşta çıkartıyorum pek de dikkat etmediğimden biraz hırpalandı gözüktüğü üzere. safir camı falan da yok çizilebiliyor. yine de her ortama gidiyor ne kaba ne kibar çok ayarında bir saat. başına bişey gelmediği veya bir mucize sonucu ekonomik olarak sınıf atlamadığım sürece bunu baya bi takarım gibime geliyor.
Ben de srpe63 modelini kullanıyorum NATO kayışlı dikkat etmeme rağmen bezel, cam ve kasada çizikler oluştu kullanılan malzemenin fazla yumuşak olduğunu düşünüyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
1751897556693.jpeg


Naçizane benim de 3-5 parçalık saat birikimim var. İlk Kamasu ile başlayalım.

Orient Kamasu - Tırtıhlı bezel, blu dayıılll, mamul cıncıh.

Koluma taktıkça ve fotoğraf çektikçe eklerim.

Detaylar :

Orient'in RA-AA0002L19A Model Numaralı saati.
Barakuda balığının Japonca ismi "Kamasu" olarak adlandırılıyor. Yelkovan dizaynı barakuda balığının dişine benzetiliyor.
Camı Safir Kristal çizilmeye dayanıklı
Kordon Paslanmaz Çelik, çift kilit mekanizmalı
Dönel tırtıklı bezele sahip, 20 bar su geçirmezliği olan Diver tarz saat.
Otomatik Orient'in kendi üretimi japon mekanizmaya sahip. 40 saat güç rezervi bulunuyor.
Gün ve tarih, san
Fotoğrafta sedefli bir mavisi var, gölgede koyu renk görünüyor. Fosforları ise çok başarılı seviyede.
 
Henüz bir saatim yok ancak hayalim olan saat, Omega Speedmaster Moonwatch. Saatin ay görevinde yer alması bile onu almak için yeterli sebep benim için.

Ay'a gidecek saatin nasıl seçildiği konusunda maalesef bir takım yanlış bilgiler görüyorum. En son Fatih Altaylı'nın bir videosunda ay saatini seçmek için NASA görevlilerinin en yakın saatçiye gidip elinde olan saatlerden birisini aldıklarını ve onun Omega Speedmaster olduğunu söylemişti. Bu bilgi kesinlikle yanlış.

Her bir şeyi hayati tehlike taşıyan ay misyonunda sokaktan rastgele aldığınız bir saati astronotun koluna takım uzayın vakumuna maruz bırakamazsınız. Bu kapsamda NASA tarafından seçilen saat (Omega Speedmaster), uzay uçuşları için sertifikalandırılmamıştır ancak testlerden geçmiştir ki bu da uçmasına yeterliydi.

NASA'nın herkese açık olan belgelerinde belirtildiği üzere NASA, birkaç saat üreticisine kendilerine saat göndermeleri için bir teklifte bulunuyor. Bunlar Rolex, Longines, Hamilton ve Omega. Hamilton kol saati göndermediği için baştan eleniyor.

Rolex ve Longines daha testin en başında başarısız oluyor. Vakum ve yüksek sıcaklık testi. Özellikle uzayın bir vakum ortamı olduğunu düşünürsek, daha ilk baştan bu testlerden başarısız olan saatlerle testlere devam edilmiyor. Birkaç test daha yapılıyor ama sonuçlar iyi değil. Omega Speedmaster ise ufak tefek sorunlar yaşasa da testlerin hepsinden geçiyor.

1751981632937.png


Bütün Apollo uçuşlarında, astronotların kıyafetinin dışına takılıyor. Yani evet, saat dış etkenlere görev boyunca maruz kalıyor. Özellikle de aya inen astronotların ay tozunu dahi yutuyor.

İlk silikon işlemcinin ve dijital bilgisayarın kullanıldığı Apollo görevlerinde aslında analog saate gerek yok gibi gözükebilir. Ancak bir seferinde, bu saat astronotların hayatını kurtarıyor. Apollo 13 görevinde servis modülünün oksijen tankı uçuş öncesi darbe sebebiyle yüzbinlerce kilometre ötede patlıyor. Astronotlar, sahip olduğu kaynakları yeterli bir biçimde kullanmak için ısıtıcılar dahil olmak üzere tüm bilgisayarları kapatıyor.

Dünya'ya dönüş esnasında NASA, dönüş süresini kısaltmak ve sapan rotayı düzeltmek için bir ateşleme yapma kararı alıyor. Ancak kaynaklar kısıtlı olduğu için ateşleme bilgisayar desteksiz, tamamen astronotlar tarafından manuel olarak yapılacaktı. 14 saniyelik bir ateşleme yapılacaktı ve ateşleme süresinin inanılmaz hassas olması gerekiyordu. Burada astronotlar, ilk defa kollarındaki Speedmaster'ın kronometresini kullanarak 14 saniyeyi saatlerinin yardımıyla tutmuşlardır.

Görevini başarıyla yerine getiren saat için NASA, Omega'ya "Silver Snoopy Award" ödülü vermiştir. Aynı zamanda bunun şerefine çıkan bir saatte vardır.

1751981572100.png
 
Son düzenleme:
Henüz bir saatim yok ancak hayalim olan saat, Omega Speedmaster Moonwatch. Saatin ay görevinde yer alması bile onu almak için yeterli sebep benim için.

Ay'a gidecek saatin nasıl seçildiği konusunda maalesef bir takım yanlış bilgiler görüyorum. En son Fatih Altaylı'nın bir videosunda ay saatini seçmek için NASA görevlilerinin en yakın saatçiye gidip elinde olan saatlerden birisini aldıklarını ve onun Omega Speedmaster olduğunu söylemişti. Bu bilgi kesinlikle yanlış.

Her bir şeyi hayati tehlike taşıyan ay misyonunda sokaktan rastgele aldığınız bir saati astronotun koluna takım uzayın vakumuna maruz bırakamazsınız. Bu kapsamda NASA tarafından seçilen saat (Omega Speedmaster), uzay uçuşları için sertifikalandırılmamıştır ancak testlerden geçmiştir ki bu da uçmasına yeterliydi.

NASA'nın herkese açık olan belgelerinde belirtildiği üzere NASA, birkaç saat üreticisine kendilerine saat göndermeleri için bir teklifte bulunuyor. Bunlar Rolex, Longines, Hamilton ve Omega. Hamilton kol saati göndermediği için baştan eleniyor.

Rolex ve Longines daha testin en başında başarısız oluyor. Vakum ve yüksek sıcaklık testi. Özellikle uzayın bir vakum ortamı olduğunu düşünürsek, daha ilk baştan bu testlerden başarısız olan saatlerle testlere devam edilmiyor. Birkaç test daha yapılıyor ama sonuçlar iyi değil. Omega Speedmaster ise ufak tefek sorunlar yaşasa da testlerin hepsinden geçiyor.

Ekli dosyayı görüntüle 51030

Bütün Apollo uçuşlarında, astronotların kıyafetinin dışına takılıyor. Yani evet, saat dış etkenlere görev boyunca maruz kalıyor. Özellikle de aya inen astronotların ay tozunu dahi yutuyor.

İlk silikon işlemcinin ve dijital bilgisayarın kullanıldığı Apollo görevlerinde aslında analog saate gerek yok gibi gözükebilir. Ancak bir seferinde, bu saat astronotların hayatını kurtarıyor. Apollo 13 görevinde servis modülünün oksijen tankı uçuş öncesi darbe sebebiyle yüzbinlerce kilometre ötede patlıyor. Astronotlar, sahip olduğu kaynakları yeterli bir biçimde kullanmak için ısıtıcılar dahil olmak üzere tüm bilgisayarları kapatıyor.

Dünya'ya dönüş esnasında NASA, dönüş süresini kısaltmak ve sapan rotayı düzeltmek için bir ateşleme yapma kararı alıyor. Ancak kaynaklar kısıtlı olduğu için ateşleme bilgisayar desteksiz, tamamen astronotlar tarafından manuel olarak yapılacaktı. 14 saniyelik bir ateşleme yapılacaktı ve ateşleme süresinin inanılmaz hassas olması gerekiyordu. Burada astronotlar, ilk defa kollarındaki Speedmaster'ın kronometresini kullanarak 14 saniyeyi saatlerinin yardımıyla tutmuşlardır.

Görevini başarıyla yerine getiren saat için NASA, Omega'ya "Silver Snoopy Award" ödülü vermiştir. Aynı zamanda bunun şerefine çıkan bir saatte vardır.

Ekli dosyayı görüntüle 51028
Ay'a giden saatin seçimi hakkında bu kadar net bilgiler duymak harika.
Berkin hayalini en kısa zamanda gerçekleştirmen dileğiyle!
 
Günlük olarak saat kullanmıyorum işim gereği. Hiç merakım ve hevesim yokken sınırlı sayıda üretim olan bir modele denk geldim ve bende de olmalı diyerek aldım
Nacar üretimi
1000053539.jpg

Daha sonra çok sade ve şık bir model gördüm bunu da ekledim hanemize
Dıesel dz1830
1000053537.jpg


Daha sonrasında nişan hediyesi olarak yine beni görsel olarak tavlayan bir saat edindim
Lac2011202
1000053538.jpg

Ama günün sonunda hiçbirini kullanmıyorum. Çok severek alsam da alışkanlık olmadığı için hepsi kutusunda duruyor.