Ben hem dizel hemde benzilli araba kulladim. Ayni gucte fakat farkli torklarda otomobillerdi bunlar.
Ikiside 75 beygir olan arabLardan dizel olan 80 km hizla giderken 2000 devir ceviriyordu 4.5 litre dizel yakiyordu. Benzinli 75 beygir ise 80 km hizla giderken 3000 devir atiyor ve 5 litre benzin yakiyordu.
Yani bana gore benzinli olan 25 liraya 100 km gidebiliyorken dizel olan 18 liraya 100 km gidiyordu.
Benim icin olan tek fark aradaki 7 liralik faktir. Alirken 16 bin tl fazla vermeye degecek bir rakam degil..
Bütün konudaki en doğru mesaj bence. İsterse torku bir benzinlinin iki katı olsun tüm torkunu 1500-2000 devir arasında verip nefesi kesilen dizellerin tork bandı 5000 devir gibi geniş bir alana yayılabilen iyi bir benzilinin yanındaki tek avantajı turbo patlamasıyla "alet ne yürüyo be panpa" hissiyatıdır. Ama asıl keyif devir çevirdikçe gücün geldiği ve aynı miktarda yürüyen benzinli motorlardır.Bize bahsedilen tork veya beygirler motorun belli bir devirde yaptığı MAKSİMUM tork ve beygir değerleridir. Bir noktada 250 Nm tork üretip sonra düşüşe geçen motorla 3000-3500 devir aynı torku elde eden motorun performansı aynı olamaz, çünkü beygire direkt etkisi var. Dizel motorlar da o torku sadece çok ufak aralıkta verebildikleri için performansları daha kötüdür.
Kısacası peak tork değil tüm tork eğrisi önemli. Zira Beygir=(Torkxrpm)/5252 gibi bir formül var. Yani, tork eğrisindeki her bir andaki tork o andaki beygiri doğrudan etkiliyor. Dizellerin o kadar yüksek torka rağmen hızlanmasının "muadili" benzinlilere göre yavaş olmasının başlıca sebebi bu.