Wanna Cry Siber Saldırı Aman dikkat !

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ceyhansuyu

Panpa
499
39
Arkadaşlar otomobil mevzusunun dışına çıkmak zorundayım. Mevzu çok önemli.

Dünya çapında bir siber saldırı var ve Türkiye'de bu saldırı hedefinde ve saldırının boyutu çok büyük. Bu saldırıda hackerlar windows sisteminden kaynaklanan bir açık sayesinde bilgisayarınıza fidye yazılımı yüklüyor önemli dosyalarınızı şifreliyor ve açmak için sizden çok yüksek miktarda para(bitcoin) istiyor. Bulaşması için bişeyler açmanıza gerek yok o sizi buluyormuş.

Sizlere tavsiyem mutlaka iyi bir güncel antivirüs kullanmanız ve sisteminizi mutlaka güncel tutmanız.
Xp ,Vista, windows 8 kullananlar bu güncelleştirmeleri mutlaka yapsın.

http://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB4012598

İlgilenenler için aşağıya ingilizce çözüm sunan bir link bırakıyorum:
http://stackoverflow.com/questions/43952057/how-to-protect-from-wcrypt-wanna-cry

Arkadaşlar otomobil mevzusunun dışına çıkmak zorundayım. Mevzu çok önemli.

Dünya çapında bir siber saldırı var ve Türkiye'de bu saldırı hedefinde ve saldırının boyutu çok büyük. Bu saldırıda hackerlar windows sisteminden kaynaklanan bir açık sayesinde bilgisayarınıza fidye yazılımı yüklüyor önemli dosyalarınızı şifreliyor ve açmak için sizden çok yüksek miktarda para(bitcoin) istiyor. Bulaşması için bişeyler açmanıza gerek yok o sizi buluyormuş.

Sizlere tavsiyem mutlaka iyi bir güncel antivirüs kullanmanız ve sisteminizi mutlaka güncel tutmanız.
Xp ,Vista, windows 8 kullananlar bu güncelleştirmeleri mutlaka yapsın.

İlgilenenler için aşağıya ingilizce çözüm sunan bir link bırakıyorum:
http://stackoverflow.com/questions/43952057/how-to-protect-from-wcrypt-wanna-cry
Bende bilgisayar kullanmıyorum rahatım :D:D.

Wanna Cry güncellenerek geliyor. Smb yi kapatın dostlar.

Ben yazıcıdan bilgisayara tarama aktarımını smb den sağlıyorum o yüzden özelliği kapattığım zaman tarama yapamaz olurum. Bilgisayar ile yazıcı arasına nas koysam nas dan bilgisayara dosyaları alsam vürüstan korunup taramaya devam edebilir miyim ?

Hem ayranım dökülmesin hesabı oldu ama hayatımın ortasına konmuş ne menem bişise anlamadım gitti :)

Bu işlerin içinde olan birisi olarak konuşuyorum arkadaşlar;

Güncellemelerinizi eksiksiz yapınız, yeni sürüm her zaman iyidir. Ayrıca arkadaşlar her zaman mutlaka bir antivirus kullanın tavsiyem comodo firewall veya kaspersky internet security. Ve antivirusunuzu dinleyin açma dediği şeyi antiyi kapatıp açmayın :) Standart klasik kullanıcılar için bu kadarı bile bir çok zararlı yazılımdan korur. Tabi en önemli olan bilinçli kullanmak :)

Neredeyse 20 senedir bilfiil antivirüssüz bilgisayar kullanıyorum, henüz hiçbir bilgisayarıma virüs sokmadım. Elbette arada sırada malware taramalarını falan yapıyorum da işin özü bilinçli kullanım, her linke tıklamamak, her internet sitesine girmemek, çıkan her popupa onay vermemek.

Güncelleme bakımından tarih olmuş XP'lere bile güncelleme geliyorsa iş vahim arkadaşlar. Bizim gibi kullanıcıları çok fazla etkileyeceğini sanmıyorum, hedef kurumsal firmalar gibi gözüküyor. Zaten XP'ye acil güncelleme dağıtmalarının sebebi de kurumsal kullanıcılar.

Siz yine de son sürüm güncellemelerini yapın, mümkünse yedekleme de yapın sonra başınız ağrımasın :)

Bu virüs'ün bilgisayara bulaşması halinde sistemin kilitlendiğini, ele geçirilen dosyalarınızı tekrar alıp kullanabilmeniz için para istediklerini okumuştum. Benim pc'de herhangi bir dosya, klasör, belge veya önemli bir şey yok. Pc'yi kullanıp internetten alışveriş bile yapmıyorum. Bu virüs pc'ye bulaşırsa eğer kilitlenen sistemi format ile düzeltmek, virüsü tamamen yok etmek mümkün mü acaba ? Normal virüslerde bu zaten işe yarıyor ama siber bir saldırı olduğu için sistemi kilitlemek gibi daha farklı işlevleri olduğu için soruyorum bunu.

Haziranın ortasına kadar girmesin de bi de onla uğraşmayalım yazın bilgisayarı elime almam zaten. :D

Bu virüs'ün bilgisayara bulaşması halinde sistemin kilitlendiğini, ele geçirilen dosyalarınızı tekrar alıp kullanabilmeniz için para istediklerini okumuştum. Benim pc'de herhangi bir dosya, klasör, belge veya önemli bir şey yok. Pc'yi kullanıp internetten alışveriş bile yapmıyorum. Bu virüs pc'ye bulaşırsa eğer kilitlenen sistemi format ile düzeltmek, virüsü tamamen yok etmek mümkün mü acaba ? Normal virüslerde bu zaten işe yarıyor ama siber bir saldırı olduğu için sistemi kilitlemek gibi daha farklı işlevleri olduğu için soruyorum bunu.
Normal crptolocker saldırılarından farkı kullanıcıya bişey çalıştırtmaktan öte sistem açığından faydalanarak sisteme girmesi. Normal crptolocker saldırıları formatla düzeliyor (şifrelenen dosyalar hariç ) bu da büyük ihtimalle formatla düzelir. Aksini duymadım. İlerleyen zamanlarda netleşir Türkiye'de etkilenen bilgisayarlar var malesef.

Son düzenleme:
Formatla sıkıntısız düzeliyor, ama tabii ki dosyalarınızı kaybediyorsunuz. Yaptıkları şey dosyaları şifrelemek aslında özetlemek gerekirse. O şifreyi de açmak için 3 gün içinde para yatırmanızı istiyorlar. Yatırmazsanız para 2 katına çıkıyor. 1 hafta sonra da tüm dosyalarınızı kaybediyorsunuz.

Bu arada virüs executable dosyalarla bulaşıyor. Kısacası bilmediğiniz .exe uzantılı dosyalara çift tıklamayın bu süre zarfında.

Normal crptolocker saldırılarından farkı kullanıcıya bişey çalıştırtmaktan öte sistem açığından faydalanarak sisteme girmesi. Normal crptolocker saldırıları formatla düzeliyor (şifrelenen dosyalar hariç ) bu da büyük ihtimalle formatla düzelir. Aksini duymadım. İlerleyen zamanlarda netleşir Türkiye'de etkilenen bilgisayarlar var malesef.
Formatla düzelen bir yapıdaysa benim açımdan çok mühim bir durum yok. Formatlarım olur biter. Bu sıralar pc üzerinden alışveriş yaparken falan dikkat etmek lazım. Kart bilgileri vs. pc'de kayıtlı tutmamak lazım. Önemli dosyaları da hariciye falan almak gerek. İnşaallah kısa zamanda çözülür şu bela.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...