Testler

En iyisi ya da hiçbiri; ama hangisi?




GL ve GLK serilerinde çok büyük değişiklikler olmasa da ML tamamen yeni yüzüyle bizi karşıladı. Çok daha karakterli ve sportif duran yeni ML, donanımsal olarak da lüks SUV’lardan beklenenleri karşılamış. Kullandığımız ML 350 CDI güçlü motoru ve alt devirlerde verdiği torkla bizden tam not aldı. Opsiyonel olarak satın alınabilen arazi paketiyle birlikte ML farklı bir karaktere bürünmüş. Bu pakette sunulan orta ve arka kilitli diferansiyel, ML’i güç koşullarda dahi rahatça yürütebiliyor. Mekanik kilitli diferansiyeller haricinde ön ve arkada tekerleklerin çekişi elektronik olarak dengeleniyor ve size sadece arazinin keyfini çıkarmak kalıyor. Buzlu zeminde test ettiğimiz iniş kontrol sistemi (DCS) gerçekten takdir topladı. Eğimli ve kaygan yüzeylerde hızınızı 2 km/s’ye kadar kontrol edebiliyorsunuz, gaz ve frene müdahale etmeden araç güvenli bir şekilde inişi gerçekleştiriyor.

Bunların yanı sıra yeni ML’de yaşam alanında da birçok farklılıklar bulunuyor. Orta konsoldaki geniş bilgi ekranı, araç hakkında kritik bilgileri sizle paylaşıyor. Arazi modunda aracın yanal olarak kaç derecelik açıda olduğunu ya da hangi çekiş modunda olduğunuzu ekrandan izleyebiliyorsunuz. Kar modu seçildiğinde dijital ekranın fonunda karlı, arazi modu seçildiğindeyse toprak zemin görüntüsü çıkıyor ve ayrıntılara verilen önem bir kez daha anlaşılıyor.

Tüm yeni Mercedes’lere oturduğunuzda ve kemerinizi bağladığınızda, kemer otomatik olarak kendini geriyor ve ideal poziyonunu almasını sağlıyor. Ek olarak gelecek modellerde yukarıya doğru yükselen kemer tokasından da geçtiğimiz hafta bahsetmiştik. Mercedes her zaman olduğu gibi aktif ve pasif güvenlik önlemlerine büyük önem veriyor.

Gelelim GLK ve GL serilerine. Eğer büyük bir aileniz, köpeğiniz ve her seyahatinizde aracınızda sizin bile bilmediğiniz ıvır zıvır taşıyorsanız, GL serisi tam size göre. Kullanırken kendinizi Unimog’un direksiyonunda hissediyorsunuz ve bu gerçekten çok keyifli. 630 Nm tork üreten devasa motoru sizi her türlü koşulda tatmin edecektir. ML’deki off road paketinde olduğu gibi GL’de de orta ve arka mekanik kilitli diferansiyel ve elektronik sistemler mevcut. Araçtaki multimedia paketiyle birlikte koltuk kafalıklarındaki ekranlar standart olarak geliyor. Bu devasa SUV’un iç mekanı da dışı gibi haşmetli ve kaliteli kaplamalar kendini belli ediyor. Kapıyı kapattığınız zaman kendinizi zaman kapsülündeymiş gibi hissediyorsunuz.

Üç model arasında şehre en kolay adapte olabilecek otomobil GLK.  Bu aracı ilk bakışta ya seviyorsunuz yahut gözünüz bir türlü alışamıyor. GLK başarılı bir otomobil, SUV olarak lanse edilse de bir binek otomobilden beklediğiniz her şey GLK’da mevcut. Kaygan zeminde gaza biraz yüklendiğiniz zaman yüksek torklu motoru sayesinde aracın arkası tatlı tatlı kayıyor. Sürüş performansıyla bir spor otomobili andıran GLK, arazide de ne kadar başarılı olduğunu hepimize gösterdi ve kaygan zeminde rahatça kontrol edilebilir olduğunu kanıtladı.

Sonuç olarak eğer zor arazi koşullarına sık maruz kalıyorsanız ve geniş bir aileniz var ise GL tam size göre. Şayet prestij, konfor ve performansı beraber istiyorsanız sizin aracınız ML serisi. Eğer bunların hepsinden azar azar istiyorum diyorsanız GLK sizin aracınız.

Bu keyifli etkinliğin atmosferini evinize taşımak için sizlere ufak bir video hazıladık. İyi seyirler!

Yazı: Sinan KOÇ

Faruk

Küçüklüğümden beri sahip olduğum otomobil aşkı zaman içinde beni Otopark ailesinin bir parçası haline getirdi. Aileye katıldığım ilk günden beri siteyle ilgilenmeye zevkle devam ediyorum...

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu