Haberler

Katar’ın sıradaki hedefi: Formula 1




On yıl öncesine kadar Orta Doğu için Formula 1 tamamen yabancı bir terimken, şimdilerde ise oldukça takip edilen bir motor sporu konumuna gelmiş durumda. 2004 yılından beri aralıksız olarak düzenlenen Bahreyn Grand Prix’i ile tarihinde ilk kez Formula 1 ile tanışan Arap dünyası F1’i çabuk benimsemiş, bunun sonucunda da F1’in patronu Bernie Ecclestone, bölgedeki potansiyeli keşfederek ve Bahreyn’den sonra Abu Dabi’yi de F1 takvimine eklemişti. Şimdilerdeyse Basra Körfezi’nin güneyinde yer alan Katar, Katar Grand Prix’i için kolları sıvamış durumda.

Bahreyn ile Abu Dabi arasında yer alan Katar Emirliği, paranın verdiği kuvvetle Dünya genelinde motor sporlarında ve diğer spor dallarında iyiden iyiye etkinliğini hissettirmeye başladı. Hatırlanacağı üzere Katar, rüşvet iddaları gölgesinde 2020 FIFA Dünya Kupası’nı düzenlemeye de hak kazanmıştı. 2004 yılından beri MotoGP’ye ev sahipliği yapan Katar, ayrıca GP2 Asya serisine ve GP Master organizasyonlarına da ev sahipliği yapmıştı.

Moto GP’nin yapıldığı Losail pisti yerine Monaco ve Long Beach pistleri gibi şehrin göbeğinde yapılması düşünülen yarış için yine Losail şehri uygun görülürken pist, Başkent Doha’nın 22 km kuzeyine denk geliyor. Her ne kadar güzel düşünülmüş bir proje olsa da Katar Grand Prix’inin uygulamaya geçebilmesi için Bahreyn ve Abu Dabi’deki F1 organizasyonlarından birisinin son bulacak olması bu projenin önündeki en büyük engel olarak göze çarpıyor.

Bu plana en fazla karşı çıkacak ülke olan Bahreyn, Katar’a F1 organizasyonu verilmesi sonucunda kendilerinin saf dışı kalabilme düşüncesini henüz resmi bir dille veto etmemesine rağmen sonuçta kimin devam edip etmeyeceğine her zaman ki gibi F1 patronu Bernie Ecclestone’un karar vereceği bilinen bir gerçek. Eğer Bahreyn bu durumu yargıya taşırsa, ibre Basra Körfezi’nin güneyini gösterecek gibi görünüyor. Tüm bu gelişmelerin Katar lehine sonuçlanması halinde gelecek yıl F1 takvimine Katar Grand Prix’i de eklenmiş olacak.

Burak Yavuz

1985 Ankara doğumluyum. Fırat Üniversitesi Otomotiv Öğretmenliği mezunuyum.Şuan bir hava yolu şirketinde uçak yapısal teknisyeni olarak çalışıyorum. 6-7 yaşımdan beri arabalarla iç içeyim. 1992 yılından bu yana biriktirdiğim, otomobil dergilerinden oluşan geniş bir koleksiyonum var. Videolarını ve haberlerini beğenerek takip ettiğim otopark.com ailesine :"Nasıl yardımcı olabilirim?" düşüncesiyle katıldım. Kimi zaman mutluluğumuza kimi zaman da hüznümüze ortak olan otomobillerin, A noktasından B noktasına gitmeye yarayan vasıtalar olmadığını gösteren OTOPARK.com ailesinin bir ferdi olmaktan dolayı çok mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu